Blokker experimenteert met brood en chips dankzij samenwerking met Chinese robotsupermarkt
Bij Blokker kunnen klanten vanaf morgen ook brood, chips en andere voedingsmiddelen afhalen. Dat is mogelijk door een samenwerking met de Chinese robotwinkel Ochama, een kruising tussen een afhaalsupermarkt en een warenhuis.
Het concept van Ochama gaat zo: klanten bestellen via app of site hun boodschappen, rekenen online af, om de boodschappen vervolgens op een zelfgekozen tijdstip op te halen. Door robots en lopende banden komt er nauwelijks een mens aan te pas.
Ochama heeft nog maar vier winkels in Nederland (Leiden, Diemen, Utrecht en Rotterdam), maar wil zich via de winkels van Blokker op meer plekken vestigen. De winkels van Blokker worden niet direct uitgerust met robots, maar ze krijgen wel oppikpunten. Het eerste wordt morgen geopend in een Blokkerfiliaal in Den Haag, binnenkort volgen Rotterdam, Zoetermeer, Amstelveen en Breda. Beide partijen hopen de samenwerking uit te breiden.
Vers fruit, aardappelen en cola
En daar lijkt het interessant te worden voor Blokker, omdat het vanaf nu gebruik kan maken van Ochama’s assortiment. Dat ziet er anders uit dan het traditionele van het warenhuis, bekend van blenders, stofzuigers en strijkplanken. Ochama verkoopt ook etenswaren, zoals vers fruit, aardappelen en cola.
,,Via Ochama kun je nu alle dagelijkse boodschappen bestellen en bij ons ophalen’’, zegt Jeanine Holscher, bestuursvoorzitter van Blokker. Ze hoopt tegelijkertijd dat klanten worden verleid om Blokker-spullen te kopen om die boodschappen te bereiden. ,,Het is voor ons belangrijk om alle kansen te benutten.’’
Via Ochama kun je nu alle dagelijkse boodschappen bestellen en bij ons ophalen
Of Blokker daarmee een serieuze aanval op de supermarkten opent? Dirk Mulder, retailspecialist bij ING, vermoedt van niet. Hij wijst bijvoorbeeld op Hema, dat ook lange tijd probeerde voeding te verkopen, maar daar nu ook van terugkomt. ,,De Hema gaat het nu proberen met themataarten en dingen voor bij de borrel en bij feesten. Voor veel mensen is het gewoon logischer om naar de supermarkt te gaan voor etenswaren.’’
Mulder omschrijft twee type consumenten. De eerste, wat oudere groep, die aan de hand van een lijstje iedere week boodschappen doet. De tweede, jongere en steeds groter wordende groep die op de avond zelf bepaalt wat er gegeten wordt. ,,Ik zie het concept van Ochama niet bij een van deze type consumenten passen. En ook klanten die boodschappen online bestellen, willen het vermoedelijk liever thuis laten bezorgen.’’
Chinees moederbedrijf
En toch noemt Mulder het een ‘spannend initiatief’, ten eerste omdat het bij Blokker voor meer toeloop kan zorgen. Maar ook omdat Ochama met grootste plannen naar Europa is gekomen. Achter de afhaalwinkel zit namelijk het Chinese moederbrijf JD.com, na Alibaba en Amazon is JD de derde grootste e-retailer ter wereld. Ter vergelijking: met een beurswaarde van 95 miljard euro is het bedrijf ruim drie keer meer waard dan Ahold Delhaize.
Gesteund door die grote speler, probeert Mark den Butter van Ochama vaste voet aan de grond krijgen in Nederland. ,,Wij mikken op klanten die planners zijn. Mensen die vanwege tijdgebrek snel en efficiënt boodschappen willen doen’’, zegt de directeur operatie. Door het aantal oppikpunten via Blokker te vergroten, hoopt Ochama op landelijke dekking en bekendheid. Den Butter mikt op goed bereikbare locaties; liefst bij lokale winkelcentra en kleine stadskernen. ,,Parkeervoorzieningen zijn voor ons essentieel, in de buurt van winkelcentra of kleinere stadskernen. Het is de bedoeling om binnen 3 minuten met spullen weer buiten te staan.’’
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hennie van der Most verkoopt iconisch restaurant bij A28 aan Chinees bedrijf (en er gaat veel veranderen)
Na het Duitse pretpark Wunderland Kalkar heeft Hennie van der Most ook zijn tot hotel en restaurant omgebouwde watertoren aan snelweg A28 van de hand gedaan. Een Chinese onderneming is de nieuwe eigenaar van De Koperen Hoogte en heeft grootse plannen met het gebouw. Van der Most wil zich vol op Rotterdam richten. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
PREMIUM
Ron (70) werkt nog dagelijks aan zijn iconische Punselie-koekjes
Hij ziet het ereburgerschap van Gouda als een beloning voor zijn promotie van de stad. De koekjes van Ron Punselie genieten wereldfaam. Daarom koestert hij het eeuwenoude familiebedrijf. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.
-
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier. -
PREMIUMKoken & Eten
Bieropener kwijt? Met een klomp, boor, trouwring of asbak plop je je flesje óók zo open
Herkenbaar? Je wilt een biertje openmaken, maar de flesopener is zoek. Voor Ad Zwinkels en Marty Olsthoorn is het geen probleem. Sterker nog: de Westlanders maken er een sport van om met de gekste objecten flesjes te ontdoppen. ,,Als het moet, doe ik het zelfs met een natte krant”, bluft Ad Zwinkels. ,,Als je maar genoeg dorst hebt.” -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.