Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Koken & EtenVolgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen.
Delen per e-mail
1. Cappuccino
Heerlijk, dat kopje koffie in de ochtend. Kok Yvette van Boven vertelt dat je met een restje melk nog prima een cappuccino kunt maken. Veel melk heb je daar niets eens nodig voor nodig. Voor een cappuccino is 60 milliliter al voldoende, 30 milliliter voor opgestoomde melk en 30 milliliter voor het schuim.
2. Roerei
Volgens Van Boven leent het laatste beetje melk zich ook goed voor het maken van een roerei. Voor een roerei heb je slechts één eetlepel per ei nodig, dat haal je makkelijk uit je bodempje melk.
3. Engelse thee
In Engeland wordt thee vaak gedronken met een wolkje melk erin om de bittere smaak te neutraliseren. Ook hier heb je dus niet veel voor nodig. Een scheutje is genoeg, want als je er teveel in doet proef je de thee niet meer. Krijgt je thee een heel lichtbruine kleur? Dan heb je er volgens de website van Lipton waarschijnlijk teveel melk in gedaan.
4. Opsparen
Chef-kok Ramon Beuk gooit niks weg, ook een bodempje melk niet. ,,Je kunt er eindeloos veel dingen mee doen. Ik zorg altijd dat ik precies genoeg inkoop zodat ik het niet weg hoef te gooien, maar als dat niet gaat doe ik de restjes in een ziplock in de vriezer”, vertelt hij. ,,Na een tijdje gaat de bevroren melk schiften, maar zodra je het verwarmt wordt het weer een geheel.”
5. Eiwraps
Suzanne Jacobs, kok van Voedingscentrum, raadt aan om eiwraps te maken met een klein beetje melk. Ze vertelt dat je voor dit recept slechts 50 ml melk nodig hebt.
6. Wentelteefjes
Makkelijker kan haast niet: twee bruine boterhammen, een ei en 50 ml melk en klaar is Kees. Met maar een paar ingrediënten zet je al en heerlijk ontbijtje op tafel op de zondagochtend. Jacobs: ,,Ook lekker met abrikozenmoes.”
7. Pannenkoeken
,,Perfect voor tijdens de lunch”, zegt Jacobs. ,,Met een bodempje melk kun je makkelijk een paar pannenkoeken maken.”
8. Soep
Een beetje melk in je soep zorgt voor wat romigheid zonder dat je er écht room in hoeft te doen, tipt Jacobs.
9. Aardappelpuree of stamppot
Voor aardappelpuree heb je volgens Jacobs voor twee personen slechts 75 ml melk nodig. Hetzelfde geldt voor sommige soorten stamppot.
10. Bij de curry
Geen kokosmelk in huis maar wel melk? ,,Als ik geen kokosmelk heb, gebruik ik vaak koemelk bij mijn curry”, zegt Jacobs. ,,Prima vervanger.”
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling. -
Koken & eten
Janny van der Heijden: ‘Koken met zakjes en pakjes is eigenlijk geen koken’
Het grote publiek kent haar vooral als de onbetwiste koningin van de baksels, maar voor Janny van der Heijden (66) valt er nog veel meer te proeven. De presentatrice reisde voor 24Kitchen kriskras door het land om een antwoord te vinden op de vraag: wat is de smaak van Nederland? Libelle sprak met haar. -
PREMIUMVIDEO
Natascha (41) opent deze grote vega-super in Utrecht: ‘Vleesvervangers smaken al lang niet meer naar karton’
Zaterdagmiddag niet lang na 12 uur. Voor de net geopende Vmarkt aan de Zevenwouden in de Utrechtse wijk Lunetten heeft zich al een rij gevormd voor de toegang. Nee, niet met koeien die verkocht gaan worden, maar met veganisten op zoek naar dito producten. -
energierekening
Johan (72): ‘Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis, zo ben ik opgevoed’
Hoeveel geld besteed je aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan de Boer (72) uit Hegelsom.
-
Koken & eten
Met deze betaalbare koffie gaat Blokker de concurrentie aan met andere cupjes: 'Dan maar minder marge’
Het begon vorig jaar met een eigen koffiecupmachine. Nu gaat huishoudketen Blokker een stap verder. Vandaag lanceert de winkelketen vier smaken koffie onder de eigen naam. Het is voor het eerst dat Blokker eigen voeding gaat verkopen. Blokker-ceo Jeanine Holscher noemt het een volstrekt logische stap. -
PREMIUMKoken & eten
Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
De voorraadkast puilt vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen. -
update
Terrassenprotest grotendeels ludiek: ‘Maar we sluiten niet uit dat er echt terrassen opengaan’
De meesten van de duizenden horeca-ondernemers die morgen hun terrassen openen, zoeken de confrontatie niet op en zetten enkel stoelen en tafels buiten. Toch sluit de organisatie niet uit dat een deel van de terrassen écht opengaat.