Minderen met vlees: Deze worsten helpen daar een handje bij
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen experts producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal testen worstenmaker Samuel Levie en gezondheidswetenschapper Terry Schouten de hybride worstenlijn van Stegeman.
Hoewel het overgrote deel van Nederland nog steeds vlees eet, is er ook een aanzienlijke groep die zegt te willen minderen. Dat bleek eerder uit de jaarlijkse Vegamonitor, een grootschalig onderzoek naar de vleesconsumptie van Nederlanders. Bijna 34 procent van de huishoudens had het voornemen om in 2021 minder vlees te gaan eten. Dat klinkt veelbelovend, maar in de praktijk gaan dit soort veranderingen niet zo snel, weet organisatie Natuur & Milieu.
In lijn met deze ontwikkeling liet de bekende vleesproducent Stegeman eerder dit jaar ook al een enquête uitvoeren en wat bleek? In huishoudens waarin vleeswensen variëren; waar de één bijvoorbeeld flexitariër is, terwijl de ander dagelijks een gehaktballetje eet, geeft minstens een derde aan te willen minderen met vlees. Met name jongeren van onder de 30 zijn stellig: vanwege milieu- of gezondheidsredenen willen ze minder vlees eten, aldus onderzoeksbureau PanelWizard.
Worstjes met groenten en minder vet
Om op de veranderde markt in te spelen én de impact van de vleesindustrie te beperken, bedacht Stegeman iets nieuws. De ‘kan ook anders’-reeks bestaat uit bekende Stegeman worsten - Baton, Cervelaat en Mini Baton, gemaakt van deels vlees en deels groenten én bevat minder vet. Daarin zijn ze overigens niet de eerste; vleesproducent Unox lanceerde in mei hun chipolataworstjes met deels vlees, paprika en kidneybonen.
Ik heb de hybride hamburger van Robert Kranenborg ooit gegeten: de Kranenburger. Die was heerlijk
,,Je ziet dat mengvormen in opkomst zijn’’, zegt Terry Schouten, gezondheidswetenschapper van Gezondeten.nl. ,,Er bestaan al ontzettend veel producten waarbij wordt gespeeld met de vlees-groentenverhouding. Het is dus niet vernieuwend. Al zijn er nog weinig grote vleesproducenten die met dit soort producten komen.’’
Ervaren worstenmaker Samuel Levie is zelf een vleesliefhebber, maar noemt de ontwikkeling zeer positief: ,,Dat vleesproducenten over producten nadenken die gezonder, duurzamer en diervriendelijker zijn is een goede zaak. Máár het moet wel lekker zijn, anders wordt de vleesliefhebber echt niet enthousiast.’’
Instapmodel
Qua mengvormen is de worst van Stegeman zeker niet de lekkerste die worstenmaker Levie ooit geproefd heeft. ,,Ik heb de hybride hamburger van Robert Kranenborg ooit gegeten: de Kranenburger. Die was heerlijk. Zelf maak ik weleens steaktartaar met watermeloen en als Brandt & Levie ontwikkelden we een serie hybride hotdogs.’’
Deze variant is te vergelijken met de ‘normale’ worst van Stegeman, is zijn oordeel. ,,Niet vies. Ook niet bijzonder. Het proeft iets zurig en een beetje rokerig’’, vindt Levie. ,,Daarom denk ik dat de consument het wel kan waarderen.’’ Dat de mengvorm qua smaak weinig onderdoet voor de cervelaat van 100 procent varkensvlees, is niet zo gek. ,,De verhoudingen zijn ook wel magertjes’’, valt Schouten op.
,,Voor de productie van de worst is per honderd gram maar 15 tot 17 procent groenten gebruikt. Je verliest daarom weinig aan smaak en beleving. Het is daarmee ideaal voor mensen die willen minderen met vlees en tegelijkertijd bang zijn voor verandering. Aan de andere kant is het ook een beetje jezelf voor de gek houden, zeker als je beweegredenen zijn om minder vlees te eten.’'
Waarom wel?
Volgens Schouten is er wel een ander groot voordeel. De mengvorm bevat namelijk 30 procent minder vet dan normale vleesworsten. Bovendien bevat de worst groenten - zij het schaars - en dus vitamines. ,,Nederlanders eten structureel te weinig groenten. Slechts 16 procent komt aan zijn dagelijkse portie groenten, bleek uit de meest recente voedselconsumptiepeiling. Met deze worst kun je mensen onbewust toch iets gezonder later eten.’’
Qua andere hybride vleesproducten raadt zij FiftyFifty aan met - je raadt het al - 50 procent vlees en 50 procent groenten. ,,Met een verdeling als deze kun je als consument aanzienlijk meer impact maken op je eigen gezondheid en het milieu. Wellicht de moeite waard om een keer te proberen als je minder vlees wil gaan eten maar nog even geen afscheid wil nemen van je gehaktballetje.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM10
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMKoken & Eten
Do’s-and-don'ts als je uit eten gaat: stapel lege borden vooral niet op en andere tips
De horeca kampt een schreeuwend tekort aan personeel, maar doen toch hun uiterste best om jouw uitje zo zorgeloos mogelijk te maken. Hoe kunnen gasten hun steentje bijdragen om het voor iedereen leuk te houden? Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo legt het uit. -
Koken & Weten21
Als je het gevoel hebt dat je niet van suiker kunt afblijven, moeten alle alarmbellen afgaan
De gemiddelde Nederlander krijgt elke dag zo’n 114 gram suiker binnen. Als je het gevoel hebt dat je niet van suiker kan afblijven, moeten er alarmbellen afgaan. En het is sowieso goed voor je gezondheid om te minderen. Hoe kan je jouw suikerverbruik met succes verminderen? -
Koken & Eten
Minder je met brood en pasta, dan passen deze vijf recepten goed bij jouw eetwijze
Afgelopen maand zochten we weer meer naar diëten. Ook koolhydraatarme recepten staan in de belangstelling. Eet jij ook minder koolhydraten, probeer dan zeker deze recepten van Eatertainment. De meeste zijn makkelijk en snel klaar te maken.
-
Koken & eten
Waarom een ijsje met een houten lepel eten voor sommige mensen verschrikkelijk is
Er doen veel verhalen de ronde over eten en drinken. Deze week: houten ijslepels. Laura Obdeijn zoekt uit het zit. -
-
-
column13
Ik moet stiekem een beetje lachen om dit grote falen
Debby Gerritsen buigt zich elke week over liefdes-, lust- en levensvragen. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.