Volledig scherm
© Thinkstock

Brexit: De drank is in elk geval geregeld!

Brexit of niet, de drank tussen het continent en het straks uitgetreden Verenigd Koninkrijk moet rijkelijk blijven vloeien. Vier organisaties met grote belangen in de wijnindustrie en sterke drank hebben dat vanmiddag laten weten aan het team van Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier.

Alleen een fatsoenlijke scheiding, een behoorlijke overgangsperiode en een zeer uitgebreid handelsverdrag voor de periode daarna kunnen hun belangen veilig stellen, zo laten ze weten in een gezamenlijke nota waar ze maanden aan hebben gewerkt. Voor minder doen ze het niet: ,,Allemaal willen wij een oplossing die ons in staat stelt onze handel na de Brexit voort te zetten en de consument om plezier te blijven hebben van ons volledige areaal aan drank”, aldus secretaris-generaal Ignacio Sanchez Recarte van het Europese comité van wijnondernemingen. 

Gezonde dorst

De Britten met hun gezonde dorst zijn nu in volume en geld Europa’s tweede belangrijkste wijnimporteur, omgekeerd is Europa een belangrijk afnemer van Britse sterke drank. De Britse export naar Europa beloopt 2,3 miljard, omgekeerd 2,9 miljard. De vier belangenorganisaties zijn als de dood dat tariefmuren, belastingen en extra administratiekosten hun bloeiende handel straks in de weg staan. Zeker de Ierse whisky- en drankindustrie houdt haar hart vast, omdat nog volstrekt onduidelijk is wat de toekomst wordt van de Iers/Noord-Ierse grens. 

Een scheiding zonder akkoord is voor de sector hoe dan ook onaanvaardbaar, aldus Miles Beale van de Wine and spirit trade association. De drankhandelaren en –producenten zijn daarmee al verder dan de onderhandelingsteams en hun politieke leiders zelf. Die kunnen een ‘harde’ Brexit nog steeds niet uitsluiten en hebben na maanden praten zelfs op hun belangrijkste dossiers – burgerrechten, geld en de Ierse grenskwestie – nog geen enkel afgerond akkoord binnen.