Volledig scherm
Deze krentenbol viel niet zo in de smaak: ‘sorry mam, maar getverdemme’ © Meester Mark

Briefjes uit de lunchtrommel: ‘Sorry mam, maar getverdemme’

Koken & etenHet valt niet mee kinderen elke dag blij te maken met een ingepakte lunch. Uit de briefjes die schrijver en onlinebekendheid Meester Mark verzamelt, blijkt dat vaders en moeders er soms echt naast zitten met hun broodbeleg of hoeveelheid koeken. Kinderen denken liever aan fastfood, blijkt uit hun schoolwerk.

Het zijn aandoenlijke, maar soms ook behoorlijk veeleisende briefjes die vaders en moeders ontvangen als ze de schooltas van hun kroost openen. Die briefjes verzamelt Mark van der Werf, die onder de naam Meester Mark boeken schrijft over het schoolleven. Speciaal voor deze site maakte hij een selectie.

Van der Werf beleeft enorm veel plezier aan de foto’s die hij krijgt opgestuurd van ouders en leerkrachten, vertelt hij. Op zijn Facebookpagina en Instagramaccount deelt hij ze geregeld. ,,Ik lig soms echt in een deuk. Het gaat nooit vervelen”, zegt de auteur van boeken als Meester Mark draait door en Meester Mark rekent het goed. De afgelopen jaren verzamelde hij heel wat juweeltjes, die ook vaak over eten gingen. Hieronder een greep uit recente briefjes: 

Volledig scherm
Nee, niet zo lekker © Meester Mark
Volledig scherm
Dus niet een! © Meester Mark
Volledig scherm
Nee, niet goed © Meester Mark
Volledig scherm
Oei © Meester Mark

Fastfood

Ook bij schoolopdrachten schrijven kinderen vaak over eten, merkt Mark. Het onderwerp fastfood is dan populair. ,,Ik heb het niet wetenschappelijk onderzocht: maar kipnuggets, frietjes en ander fastfood vinden de meeste kinderen een stuk lekkerder dan een krentenbol”, aldus Van der Werf. ,,Maar dat zal voor niemand een verrassing zijn.” Dit kwam hij de afgelopen jaren tegen:

Volledig scherm
Nog cooler dan school © Meester Mark
Volledig scherm
Eerlijk zijn loont, heeft deze leerling geleerd © Meester Mark.
Volledig scherm
Sommige dingen zijn altijd hetzelfde © Meester Mark
Volledig scherm
Heerlijk dat eten bij McDonald's © Meester Mark
Volledig scherm
Geen speld tussen te krijgen © Meester Mark
Volledig scherm
Drie dekselse favorieten op een rijtje © Meester Mark

Kip matras

Een van de favorieten van Meester Mark stond deze week op zijn Facebookpagina. Deze leerling eet graag ‘kip matras', getuige zijn ‘kokboek’:

Moeilijk etende kinderen zorgen soms voor strijd aan tafel. Hoe voorkom je problemen? Bekijk onze serie Mag ik van tafel?:

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.