Broccoli en bloemkool duur: ‘Boven de drie euro laat ik 'm liggen’
videoDrie keer de normale prijs. Dat heeft groenteteler Bart Dekker nog nooit meegemaakt. Niet eerder leverde zijn broccoli zo veel op als nu. ,,Het lijkt wel alsof heel de wereld erom schreeuwt”, zegt hij. ,,Voor het eerst vraagt de handel wat het moet kosten. Dat maak je zelden mee.”
Delen per e-mail
Dekker spreekt van een recordjaar. En niet alleen vanwege de hoge broccoliprijzen. Ook in zijn boerderijwinkel net buiten Westkapelle is het drukker dan ooit tevoren. De vraag naar lokaal geproduceerd voedsel lijkt in deze coronatijd haast geëxplodeerd. Datzelfde beeld zie je donderdagmiddag in Middelburg op de weekmarkt, waar ze in de rij staan voor verse groenten en fruit.
Wat de prijs ook is. De broccoli en bloemkool gaan hard bij groente- en fruithandel Dekker op de markt. Ook de Middelburgse Cynthia de Leeuw kiest donderdagmiddag niet alsnog voor de veel goedkopere sperziebonen. ,,Ik heb een recept in mijn hoofd en daar heb ik een broccoli voor nodig”, zegt ze. Naar de prijs kijkt ze niet of nauwelijks.
Dat een stronk broccoli nu twee euro kost, daar lijkt Middelburg niet koud of warm van te worden. Ook drie euro is geen probleem, blijkt uit een snelle rondgang onder het winkelend publiek op de markt. ,,Naar de prijs heb ik niet eens gekeken”, zegt Corry Meertse. ,,Op de markt ga ik ervan uit dat een stronk broccoli geen drie euro kost. Maar boven de drie euro laat ik ‘m alsnog liggen.”
Volgens marktkoopman Lou Dekker zijn de prijzen van bloemkool en broccoli langzaamaan weer aan het zakken naar normale waarden. ,,Vorige week betaalde je nog iets van drie euro voor een stronk. Dat is fors.” Inmiddels is de veilingprijs weer gezakt en dat merk je op de weekmarkt als eerste. ,,Wij kopen direct van de teler, een supermarkt heeft vaak een langdurig contract waardoor de prijzen daar minder schommelen.”
Corona de schuld geven van die hoge prijzen is wat kort door de bocht. Volgens groenteteler Bart Dekker ligt het genuanceerder dan dat. En zijn er meerdere oorzaken. ,,Natuurlijk speelt corona een rol. We eten meer thuis en minder buiten de deur. Broccoli en bloemkool zijn typische groenten die we thuis eten. Maar dat is slechts een aspect. Gebrek aan buitenlandse aanvoer is een veel belangrijkere.”
Waar het hier al maanden gortdroog is, beleefde Spanje een ongekend nat voorjaar. Met als gevolg dat er daar minder broccoli en bloemkool van het land kwam. De export kwam eerder dan normaal tot stilstand. Bovendien op een moment dat in Nederland door de droogte de opbrengst nog op een laag pitje stond. ,,Dan is het simpel; schaarste drijft de prijs op. Met als gevolg dat broccoli nu drie keer de normale prijs is.”
Nu levert Dekker een stronk broccoli voor 1,60 euro aan de handel. Terwijl 55 cent per stuk heel normaal is in deze tijd van het jaar. ,,Zelfs als ie zakt tot 30 à 40 cent per stuk zijn we nog uit de kostprijs”, illustreert hij. Met asperges is het niet anders, weet marktkoopman Michael de Visser van de Fruitshop. Hij haalt zijn smartphone uit zijn zak. ,,Moet je kijken, ruim 7 euro inkoop voor een kilo. Terwijl ik ze normaal voor 6 euro verkoop.”
Er zijn jaren dat meer dan de helft van je bloemkolen bevriest. Dit is een fijne uitschieter in de positieve richting
Ook de aardbeien zijn aan de prijs. Een bakje doet 3,95 euro op de markt. ,,Daar verdienen we bijna niks meer aan”, zegt De Visser. ,,Op de veiling kopen we het in voor 3,45 euro. Dan komt er nog 30 cent aan verpakkingskosten bij. Dus reken maar uit.” Toch verwacht De Visser niet dat de prijzen nog lang zo hoog blijven. ,,Volgende week stort het in. Door de regen komt de productie weer op gang.”
De tuinbouw is blij met de hoge prijzen. Maar om nu te zeggen dat ze binnenlopen gaat teler Werner Louwerse uit Serooskerke wel wat te ver. ,,Wij kijken altijd naar het vijfjarig gemiddelde. Er zijn jaren dat meer dan de helft van je bloemkolen bevriest. Dit is een fijne uitschieter in de positieve richting.”
Vooral 65-plussers zijn de afgelopen maanden meer groente en fruit gaan eten om hun weerstand te verhogen. Dat is één van de conclusies uit het onderzoek Eetgedrag en Corona uitgevoerd door Flycatcher in opdracht van het Voedingscentrum. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1030 consumenten. Daaruit blijkt dat 17 procent meer groente en fruit is gaan eten. Dat blijkt ook uit het koopgedrag. Van de ondervraagden zegt 9 procent meer groente te hebben gekocht en 16 procent meer fruit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Groei dankzij corona: Domino's breidt flink uit in Nederland
De keten Domino’s Pizza is van plan in de eerste helft van dit jaar twintig nieuwe vestigingen in Nederland te openen om zo in te spelen op de groeiende vraag naar bezorgmaaltijden in coronatijd. Door de uitbreiding komt er werkgelegenheid voor circa vijfhonderd nieuwe werknemers bij het bedrijf. -
Foodgoeroe Rens Kroes blijkt zelf niet meer te koken: ‘Warm nu eten op’
Kookboekenschrijfster, voedselfanaat en superfoodkenner Rens Kroes (33) blijkt zelf vrijwel nooit meer te koken. Haar gezonde dieet, waarom ze al jaren bekendstaat, schiet er sinds haar bevalling soms bij in. ,,Het is heerlijk voor de geest, zeg ik dan maar.’’ -
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkoolsalade met feta en walnoten
Wie zegt dat bloemkool saai is heeft ‘m zeker nog nooit zo kleurrijk gegeten. Met dit smaakvolle recept wordt eten een feest.
-
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden. -
Koken & eten
Zo maak je zelf gemakkelijk heerlijke zuurkool - milder en knapperiger dan uit een pakje
Het mag buiten al wat warmer worden, maar winterkost en dan zeker zuurkool gaat er altijd in. Hier vind je de allerlekkerste versie volgens culinair auteur Laura de Grave. Zij deelt het recept om de zuurkool heel simpel zelf te maken. -
PREMIUMVan wieg tot graf
Cees was de eerste boer die in Nederland broccoli verbouwde
Hij was de eerste Hollandse boer die suikermais en broccoli verbouwde. Boer Van Santen was een fenomeen, ook toen hij negenhoog ging wonen en rubbertjes onder z’n klompen deed. Deze keer in de rubriek Van wieg tot graf het levensverhaal van Cees van Santen (9 juni 1933 – 2 april 2020).