'Broccoli is de enige echte supergroente'
Volgens dokter Rangan Chatterjee, huisarts en televisiearts bij de BBC, hoef je jezelf voortaan niet meer te kwellen met eindeloze hoeveelheden bleekselderij, spinazie en boerenkool. De enige echte supergroente die je nodig hebt, is broccoli. ,,Broccoli kan je leven redden", stelt de Britse arts in The Daily Mail.
De groente zou veel voordelen hebben. Broccoli is goed voor je hart, je ogen, het zou preventief tegen kanker helpen en houdt ook je cholesterol laag. Daarnaast helpt broccoli je darmbacteriën gezond te houden en zorgt de groente voor een goed immuunsysteem. Gezonde darmen hangen volgens Chatterjee ook samen met je mentale gezondheid. Genoeg broccoli eten, zorgt voor minder kans op angst en depressie.
Ondanks dat naar de relatie tussen broccoli en je mentale gezondheid weinig onderzoek is gedaan, zegt Chatterjee dat er genoeg kennis beschikbaar is om te zeggen dat je er mentaal waarschijnlijk op vooruit gaat door wat extra roosjes broccoli te eten.
Voedingscentrum
Het Voedingscentrum heeft het volgende te melden over de supergroente: ,,Elke groente levert je weer andere voedingsstoffen op. Je hebt een mix van verschillende groenten nodig om echt gezond te eten, alleen broccoli is hier niet genoeg voor. Het is altijd belangrijk dat je goed blijft variëren met je groenten." Het is bekend dat groenten, waaronder broccoli, goede invloed hebben op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. ,,Ik ken echter geen onderzoek waaruit blijkt dat je mentale gezondheid ook direct profiteert van het eten van broccoli."
Heb jij nou de smaak te pakken? Probeer vanavond bijvoorbeeld dit recept eens. Eet smakelijk!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Melk van de koe? De melk in je koelkast is steeds vaker gemaakt van planten
Nederland, melkland. In menig huishouden is een pak melk in de koelkast te vinden. Was dat tien jaar geleden voornamelijk halfvolle koemelk, is dat nu steeds vaker een plantaardige variant. Vandaag is het Wereldmelkdag, dus hoogste tijd om de nieuwste trends in melkland op een rij te zetten. -
Koken & Eten
Deze TikTok-foodhack maakt broccoli snijden eenvoudiger (en schoner)
Een rauwe broccoli in stukjes snijden kan een beproeving zijn. De groentestukjes vliegen door de druk van het mes alle kanten op en je keuken is een rommeltje. Een Britse vrouw heeft op TikTok een trucje gedeeld waarmee je de broccoli volledig intact houdt én een puinhoop op je keukenblad vermijdt. -
PREMIUM
Nóóit meer Big Mac, Rusland stort zich op eigen burger met friet: ‘Een historische dag’
Vaarwel Big Mac, hallo Dubbele Burger! In Rusland zijn zondag de eerste fastfoodrestaurants geopend die McDonald’s moeten doen vergeten. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo (on)gezond is pasta echt voor je: 'Het hangt ervanaf hoe en hoeveel je ervan eet’
Wie spaghetti kookt, kan kiezen voor witte of volkoren pasta. Maar tegenwoordig heb je ook glutenvrije, spelt of pasta van peulvruchten. Welke variant is gezonder? -
PREMIUM
Bakkers in de problemen door hoge broodprijs? ‘Mensen leggen er wel twee plakken kaas op’
Flink gestegen meelprijzen, een energierekening waar je u tegen zegt en een schreeuwend tekort aan vakmensen. De bakkerswereld verkeert in zwaar weer en de consument gaat de gevolgen daarvan merken.
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
18
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.