Volledig scherm
Broccoli zit gezonde stoffen en je kunt de groente helemaal gebruiken. © Shutterstock

Broccolistam weggooien is zonde: zes manieren om deze wél te gebruiken

Koken & etenVolgens laatste cijfers uit 2018 verspillen we per persoon zo’n 40 kilo aan voedsel per jaar. Nergens voor nodig, als je weet hoe je het moet voorkomen.

Eten weggooien is zonde. Veel delen van groenten en fruit zijn gewoon eetbaar, waaronder de stam van een broccoli, terwijl dat ding vaak in de prullenbak verdwijnt. Hieronder vind je zes tips om de stam toch te gebruiken. 

1. Broccoli-noodles Of moeten we zeggen ‘broccolitini’? De stronk van de broccoli is net als courgette, biet of wortel enorm geschikt om gezondere noedels van te maken. Gebruik hiervoor een spiralizer zoals gedaan wordt in deze video.

2. Broccoli-rijst Door de knapperige structuur van de stam vermaal je ‘m perfect tot groenterijst. Een heerlijke variatie op normale rijst wanneer je minder koolhydraten wilt eten.

3. Gebruik in de soep Zoals we al zeiden: de stam van de broccoli is gewoon eetbaar. De volgende keer dat je soep maakt kun je de roosjes gewoon aan de stronken laten zitten en de stam in stukjes meekoken. Ze geven het geheel een romige smaak.

4. Maak er een dip van Voeg citroensap, (sesam)olie, knoflook, zout en peper toe aan de gekookte broccolistronken en zet de keukenmachine op volle toeren. Resultaat? Een ontzettend gezonde groene dip zonder ook maar íets van voedsel te verspillen. 

5. Broccoli-koolsla Wat dacht je van een broccoli-coleslaw waarbij we de kool vervangen door broccolistronken? Of voeg hem als extraatje toe. 

6. Broccoli-pesto Staat er pasta op het menu vanavond: maak pesto van broccoli. Benodigdheden? Broccolistronken, basilicum, Parmezaanse kaas, knoflook, citroensap en een scheutje olijfolie. 

Hier vind je het recept voor spaghetti met ansjovis en broccoli van Hugo Kennis. Hij gebruikt ook de steel van de broccoli vanwege de smaak en de bite: