Volledig scherm
PREMIUM
© Jean-Pierre Jans

Brood, pizza en tortilla's met groenten: zo smaakt dat

Voor jou getestVan brood tot bapao en van pizza tot pita: in steeds meer producten wordt gepionierd met groentedeeg. Maar voegt het ook wat toe aan de smaak of gezondheid?

Frietjes van kikkererwten, carpaccio van watermeloen, tarte tartin van bloemkool en zelfs een sorbet van wortelijs. Voordat de gelauwerde groentechef Jonathan Karpathios zijn restaurant Vork en Mes twee jaar geleden vrijwillig sloot, zette hij de meest creatieve gerechtjes op zijn kaart. Je zou denken dat hij alle culinaire uitspattingen al wel eens gezien of zelf bedacht heeft. Toch observeert hij de sneetjes roze brood zoals een dierentuingiraffe voor het eerst de savanne aanschouwt: nieuwsgierig, verwonderd en met een gezonde argwaan. ,,Aan de kleur zie je duidelijk dat er biet verwerkt is in dit brood’’, merkt Karpathios terecht op. ,,Je ruikt het ook. Maar in de mond proef ik slechts heel in de verte die lichtzoete, aardse tonen.’’ Collega Erik Groenendaal knikt. ,,Eén lik pindakaas op je brood en je bent de biet volledig kwijt.’’