Volledig scherm
Boterham met marmite, ook een smeersel dat in een laboratorium werd ontwikkeld. © Shutterstock

‘Broodje poep’ voor astronauten

Ruimtereizigers voeden zich in de toekomst mogelijk met 'omgebouwde' menselijke uitwerpselen. Onderzoekers van de Amerikaanse Penn State Universiteit hebben een manier gevonden waarop bacteriën poep kunnen omvormen tot een voedingsbron. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor de lange reizen die astronauten maken. 

In de proeven bleken de speciaal daarvoor geselecteerde bacteriën urine en poep zonder zuurstof af te breken. Met de overblijfselen kunnen verschillende soorten voeding worden geproduceerd. ,,Het is een beetje vreemd’’, geeft professor Christopher House toe. ,,Maar het concept zou een beetje zijn zoals marmite of vegemite waarbij je een smeersel van een microbiologisch goedje eet.’’ Hoewel afval wel vaker met bacteriën wordt gerecycled, is het onderscheppen van voedzame bestanddelen volgens House nieuw.

Met de bacteriën uit het menselijk afval konden microben worden gekweekt die nu al worden gebruikt om dierenvoeding van te maken. Het onderzoeksteam concludeerde dat hiermee ook voeding voor extreem langdurige reizen – bijvoorbeeld naar Mars – zou kunnen worden geproduceerd. Het bestaat voor 52 procent uit proteïne, wat ook in vlees en vis voorkomt, en 36 procent vet.

Hoe astronauten naar deze nieuwe ontwikkeling kijken, heeft de universiteit nog niet bekendgemaakt. Duidelijk is wel dat de NASA interesse heeft in de mogelijkheden, want die ondersteunde het onderzoek financieel. Astronauten recyclen nu al een deel van hun water uit hun urine aan boord van ISS, maar dat kost veel energie. Poep wordt overboord gezet en verbrandt in de dampkring. 

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.