Bruine broodjes en soep: zo verleiden scholen leerling gezond te eten
Koken & etenGezond eten op school: dat kan op 168 middelbare scholen die het officieel het stempel gezonde schoolkantine hebben. Wat eten de leerlingen daar?
Een gezonde schoolkantine gaat niet van de ene op de andere dag. Een middelbare school moet aan allerlei richtlijnen voldoen, die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. Een minimale eis is dat de schoolkantine een 60/40 verdeling heeft. Dat betekent dat 60 procent van het aanbod een gezondere keuze moet zijn, in lijn met de Schijf van Vijf. Dat soort kantines ontvangen een zilveren Schoolkantine Schaal.
Dan heb je altijd nog baas boven baas, want de meeste schoolkantines hebben zelfs een 80/20 verdeling en hebben daarmee een gouden Schaal te pakken. Je kunt zelfs richting de 100 procent gaan. Alles wat er te krijgen valt in zo’n kantine of in de automaten is volgens het Voedingscentrum bestempeld als de verantwoorde keuze. Het laatste niveau – ideaal – heeft nog geen enkele middelbare school in Nederland bereikt.
Aanbod
Wat is dan precies een verantwoorde keuze? De schoolkantine van het Griftland College in Soest heeft een zilveren schaal. Het gezondere aanbod is veel en veel groter dan eerst, zegt Niki van Noorden, docent gym. ,,Vroeger hadden we vooral pizzabroodjes, dat soort dingen. Nu zijn we bezig met vers belegde broodjes, salades, yoghurtjes, fruit, maar we hebben ook nog de koeken en de lolly’s.’’ De belegde broodjes zijn bijna allemaal bruin. Dat betekent meergranen, tarwe of volkoren. Er liggen ook nog witte opties, maar die zijn wel vezelrijk.
Op het Novalis College in Eindhoven hebben ze een gouden schaal en willen ze niveau ‘ideaal’ bereiken. ,,Alles is bij ons volkoren, meergranen, glutenvrij of spelt. We hebben geen wit meer’’, zegt Michel Werts, die het facilitaire team aanstuurt. ,,We serveren soms zelfgemaakte gerechten, zoals een spinaziequiche, wrap of soep.’’ Het Amsterdams Lyceum heeft ook een gouden schaal. ,,We hebben nu diverse belegde bruine broodjes met onder andere brie, vijg, sla, kip en kaas. Op maandag hebben we meatless monday. We serveren dan geen vlees’’, zegt Hellen Andriessen, plaatsvervangend rector.
Tactieken
Naast het aanbod zijn er ook tactieken die scholen toepassen. De lolly’s en koeken zijn strategisch onder de toonbank geschoven bij het Griftland College. ,,In de automaat liggen de gezondere snacks, zoals mueslirepen, op ooghoogte en de etiketten moeten altijd zichtbaar zijn’’, zegt Van Noorden. Bij de meeste scholen liggen de witte broodjes expres achter de bruine broodjes. Ook is alles zo aantrekkelijk mogelijk geprijsd bij het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen en Het Amsterdams Lyceum, zodat het eten buiten de deur altijd duurder is.
Buiten het schoolterrein zijn er genoeg ongezonde snacks te vinden. De onderbouw mag vaak niet het terrein af, maar de bovenbouw wel. Hoe hou je dat tegen? ,,Ik ga niet liegen, ik zie wel vaak een leerling naar buiten gaan om een zak chips te halen. Als ze binnenkomen met hun snoep, worden ze niet raar aangekeken’’, zegt Werts. Bij het Griftland College gaan leerlingen vaak even naar de Lidl. ,,Ja, dat deden we denk ik zelf ook’’, zegt Van Noorden daarover.
Snacks en snoepgoed zullen er altijd zijn. Op sommige scholen maakt het nog steeds deel uit van het aanbod. ,,Sommige ouders zeggen: huh, hebben jullie nog steeds een automaat met onder andere frisdrank en koeken op school? We proberen de kinderen wel bewuster te laten kiezen, al blijft het de keuze van de leerling. En dat vind ik ook wel mooi. Dat je die verantwoordelijkheid bij de leerling laat’’, zegt Van Noorden van het Griftland College.
,,In principe kan de leerling kiezen wat die wil, maar als je geen ongezonde opties hebt liggen, is de drempel hoger om iets ongezonds te kiezen. Wij hebben bewust alles in een keer doorgevoerd: vroeger hadden we zakjes popcorn, stroopwafels en een aantal frisdranken. Nu hebben we automaten met fruit en groente, met een calorieënmeter. Cola en energiedrankjes waren bij ons altijd al verboden’’, zegt Werts van Novalis College.
Educatie
Scholen besteden ook aandacht aan gezonde voeding om bewustwording te creëren. Op het Groen van Prinstererlyceum zijn er zelfs voedingsdeskundigen die les geven. ,,Dat doen ze op een hele speelse manier. Je merkt dat leerlingen wel zo’n aha-momentje hebben, maar of dat beklijft, zal de toekomst moeten uitwijzen’’, zegt Yvonne Lankwarden, van het Groen van Prinstererlyceum. Bij het Griftland College wordt standaard tijdens de lessen biologie en verzorging aandacht besteed aan voeding. ,,Leerlingen leren wat gezonde voeding is en waarom je het nodig hebt’’, zegt Van Noorden.
Leerlingen
Ondanks de lessen zijn Babet (16) en Koen (18) van het Griftland College niet echt bezig met gezonde voeding. ,,Ik let er niet echt op, ik eet gewoon waar ik zin in heb. Ik let er wel op dat ik niet heel vettig eet, maar het is niet dat ik denk: nu moet ik een gezond broodje kopen’’, zegt Babet. Voor Koen (18) geldt hetzelfde: ,,Ik ga liever nog een keer sporten, zodat ik niet hoef te letten op wat ik eet.’’ Manar (16) is er wel mee bezig: ,,Ik vind het belangrijk om gezond te eten. Niet teveel vet en dat soort dingen. Ik denk wel dat het iets met de lessen te maken heeft, maar ook omdat er veel keuze is. Dat maakt het gemakkelijker voor jezelf om gezonder te eten.’’
Misschien is een kale boterham met kaas van thuis wel gewoon gezonder
Volgens Van Noorden is het grappig dat leerlingen er soms niet eens bewust van zijn dat ze gezonder eten. ,,We willen ze die keuze laten maken, maar als ze een bruin belegd broodje lekker vinden, zullen ze dat niet eens bewust kopen, omdat het gezonder is, maar gewoon omdat ze het lekker vinden.’’ De leerlingen gingen in het begin van het schooljaar vaak naar de snackbar of de supermarkt voor een snack. Nu halen ze ook vaak op school. ,,Maar het is hier wel minder goedkoop’’, zegt Koen, half klagend, half lachend.
Koen haalt ondanks dat vaak iets uit de kantine. ,,Te vaak’’, zegt hij zelf. ,,Misschien is een kale boterham met kaas van thuis wel gewoon gezonder’’, zegt hij. Van Noorden betwijfelt dat: ,,Met een broodje gezond krijgt hij toch weer tomaten, sla en komkommer binnen. Dat is wat we hier proberen te doen; de ongezonde opties, ook zo verantwoord mogelijk maken. Leerlingen kunnen hier wel panini’s krijgen, maar die zijn dan wel volkoren.’’
Flesje cola
Scholen proberen door het aanbieden van producten, die in lijn zijn met de Schijf van Vijf, leerlingen aan te zetten tot gezonder eten. Soms is het aanbod in een schoolkantine voor het overgrote gedeelte gezond en soms liggen er ook nog ongezonde keuzes, zoals een wit broodje of een flesje cola. In het laatste geval ligt de verantwoordelijkheid meer bij de leerling zelf, om bewust een keuze te maken. Als het aan Heleen Schuit, projectleider van de Gezonde Schoolkantines van het Voedingscentrum ligt, krijgen alle scholen in Nederland een gezonde schoolkantine. Ze ziet het liefst dat de producten die worden verkocht, voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum.
,,Wat mij betreft laten scholen zien hoe het hoort. Een school hoeft niets aan te bieden, maar op het moment dat ze dat wel doen, vind ik het eigenlijk niet kunnen dat je kinderen keer op keer blootstelt aan ongezonde keuzes. De leerlingen zitten daar verplicht. Het is de generatie van onze toekomst. Misschien geven zij dat dan weer aan de volgende generatie door.’’
Hoe komt het dat je kunt blijven eten, ook al ben je vol? Professor Renger Witkamp legt uit hoe dat kan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft 9 tips om daarmee om te gaan
Hoe moeilijk is het om gezond te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
PREMIUMKoken & Eten
Warmer weer op komst: koop deze keer geen bbq-pakket maar laat je inspireren door een expert
De een heeft barbecueën tot een kunst verheven, de ander doet het nog steeds met kant-en-klaar pakketten. Dat laatste is zonde, want er is bijna niets dat je niet op de barbecue kunt bereiden, zeggen experts. Van lasagne, kebab en pizza tot de lekkerste desserts. -
PREMIUMKoken & Eten
Zelf groente telen in je voortuin: vroeger iets voor arme mensen maar in dit dorp nu helemaal hip
Zelf groente kweken in de voortuin, in Roelofarendsveen was dat tot de jaren zestig heel gewoon. Maar naarmate de welvaart toenam, verdwenen de slaplantjes en boontjes uit het straatbeeld. Tot nu, want de groentevoortuin maakt een comeback. -
VIDEO
Beschimmeld eten in Chinese schoolkantine: kinderen ziek, ouders boos, rector stapt op
De rector van een school in de Chinese stad Chengdu is ontslagen nadat er beschimmeld eten was gevonden in de kantine van zijn school. Ook een medewerker moet het veld ruimen na het voedselincident. Het onderzoek loopt nog. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Koken & eten
‘Prijs knoflook rijst binnenkort de pan uit’
Knoflook in de supermarkt zou best eens een stuk duurder gaan worden, voorspellen importeurs. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.