Volledig scherm

Bruine, groene en rode linzen: weet jij wat de verschillen zijn?

Linzen zijn makkelijk in gerechten te verwerken. In een saladesoep of als basis voor een burger. We houden van afwisseling en dus zijn we blij met de kleurvariaties. Maar wat is het verschil tussen de verschillende soorten linzen?

Bruine linzen

Deze variant is de bekendste. Bruine linzen hebben een milde, aardse smaak. Kook de linzen zo'n 20 tot 30 minuten en ze zijn klaar om te eten. Tijdens de bereiding behouden ze de originele vorm goed. Veel voorkomende soorten zijn bruine linzen uit Duitsland, uit India of Spanje. De donkerste en kleinste linzen die je tegenkomt zijn Beluga-linzen. Die hebben een rijke en diep aardse smaak.

Groene linzen

De groene linzen zijn wat bleek en hebben soms een groen/bruin gevlekt uiterlijk met een glanzende buitenkant. Ze hebben een robuuste, soms ietwat peperachtige smaak. Je moet ze langer koken dan de bruine linzen, zo'n 45 minuten, en ze hebben een stevige structuur. Dit maakt ze een goede toevoeging aan bijgerechten en salades. Zoek in de winkel naar lentilles du Puy, of Franse groene linzen.

Rode linzen

Onder de noemer rood scharen we goudkleurige, oranje en natuurlijk rode linzen. Deze laatste heeft de zoetste en meest nootachtige smaak vergeleken met de andere varianten. Na een minuut of 30 koken zijn ze klaar. Kook je ze langer door dan worden ze snel papperig, wat ze geschikt maakt voor de verdikking van soepen en Indiase curry's. Op markten worden ze als rode of gele linzen gelabeld. Een bekende variant zijn de zogeheten Crimsonlinzen.

Volledig scherm

Trek? Wacht niet langer en ga aan de slag met dit heerlijke recept met linzen