Campagne moet Belgen meer konijn doen eten: dierenorganisaties over de rooie
Koken & etenBelgen eten te weinig konijn, vindt een promotieorgaan dat namens de lokale overheid opereert. En daarom start vrijdag een campagne om mensen aan te moedigen ze vaker in de pan te stoppen. Dierenorganisaties vinden de oproep misplaatst en stellen dat het leed in de kwekerijen moet stoppen.
Mager en vol van smaak. Bron van omega 3-vetzuren. IJzersterk stukje vlees. Eten dus, die konijnen, vindt het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), een organisatie die lokaal geproduceerd voedsel promoot in opdracht van onder meer de overheid.
Tijdens de Week van het Konijn haalt het instituut alles uit de kast om konijn te promoten. Niet om het diertje in huis te halen en in een hokje te zetten, maar om het in de pan te stoppen. In samenwerking met slachthuizen, supermarkten en slagers worden ter inspiratie enkele recepten gedeeld.
Knaagdier
Konijn kampt met een verouderd imago
Volgens de initiatiefnemers eten Belgen jaarlijks gemiddeld amper 220 gram konijnenvlees, in vergelijking met bijvoorbeeld 5,5 kilogram varkensvlees. Dat is minder dan één procent van het totale vleesverbruik in België. Jaar na jaar gaat de verkoop ervan achteruit.
Momenteel koopt slechts 17 procent van de gezinnen konijn, een aantal dat sinds 2002 is gehalveerd. Vooral jongeren en mensen met kinderen vullen hun winkelkarretje niet meer met het bekende knaagdier. ‘80 procent van het konijnenvlees wordt gekocht door 50-plussers’, stelt het VLAM vast. De Belg geeft nog amper 2,20 euro per jaar uit aan konijn.
Schattig snuitje
Dat komt vooral door beeldvorming, aldus het VLAM. ‘Konijn kampt met een verouderd imago. Een recept met konijnenvlees is in de ogen van veel mensen een traditioneel gerecht. Zo wordt konijn in een hokje geduwd van gerechten op ‘grootmoeders wijze’.’
Vooral de hoge aaibaarheidsfactor speelt kwekers parten. ,,Dat is inderdaad dé reden waarom vooral jonge gezinnen het vlees niet meer kopen", zegt bioloog Dirk Draulans. ,,Het is een grappig beestje, met een schattig snuitje en blinkende oogjes. Een huisdiertje dus dat je niet zomaar opeet. Een konijn is geen varken, is ook geen koe.”
Toch eten mensen al heel lang konijn - en is dat goed, zegt de bioloog. ,,Het was vlees dat zeer makkelijk op de plank kon komen, veel gezinnen kweekten die beestjes vroeger zelf. Vandaag zijn er ook weinig grootschalige kwekerijen meer.” Dertig jaar geleden waren er nog honderd kwekerijen in België, daar zijn er nog maar circa twintig van over.
Choquerend
Dierenrechtenorganisaties Animal Rights, Be Vegan, Bite Back, EVA, GAIA, Hopster en Veganov reageren op de VLAM-campagne met de hashtag #teamkonijn op social media. Ze sporen de Vlaming aan juist géén konijn te eten en zijn met een eigen site Weekvanhetkonijn.be begonnen om mensen juist te wijzen op het dierenleed. Dit als tegenhanger van de site die de consumptie promoot.
Op de site maken de actievoerders duidelijk waarom konijnen eten volgens hen geen goed idee is. ‘In België worden jaarlijks zo’n 700.000 konijnen gekweekt voor hun vlees’, melden ze. ‘Er zijn 2 systemen waarin konijnen worden gehouden: kooisystemen en parksystemen. In het ‘parksysteem’ leven vleeskonijnen in groepen van minstens 20 dieren met 800 cm² per dier (12,5 konijnen/m²). De verrijkte kooien zijn een ‘verbetering’ van de batterijkooien (625 vierkante cm per kooi), die sinds 1 januari 2020 verboden werden voor konijnen. Verrijkte kooien (800 vierkante cm² per kooi) zijn nog toegelaten tot en met 31 januari 2024. De verrijkte kooien hebben een mattensysteem, waardoor de dieren niet meer op roosters lopen zoals in de batterijkooien.’
Volgens de site zijn er in Vlaanderen nog drie fokkers aan het werk met verrijkte kooien. Samen zouden ze ongeveer 300 000 konijnen per jaar fokken. De rest van de kwekers - zo’n 17 in totaal - is omgeschakeld naar ‘parksystemen’, waarbij ongeveer 400 000 konijnen per jaar worden gefokt. ‘In beide systemen is de sterfte voor ze de slachtleeftijd bereiken erg hoog", aldus de actievoerders. ‘Dat is doorgaans het gevolg van spijsverteringsstoornissen, darmontstekingen of ademhalingsproblemen.’
De campagne is dan ook misplaatst, vindt Animal Rights. Stichting Konijn in Nood heeft beelden naar buiten gebracht om het dierenleed in de fokkerijen onder de aandacht te brengen. ,,Hier moet een einde aan komen”, aldus de actiegroep.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
13
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
4
Als je bewuster wil leren eten ‘is een quick fix vaak niet mogelijk’
Veel Nederlanders willen bewuster eten. Wat kun je vandaag al doen om om dit te bereiken? Twee experts geven uitleg. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
Koken & Eten58
Supermarkten stunten minder met vlees, maar Plus doet er schepje bovenop
Het aantal vleesaanbiedingen daalde in 2022 voor het eerst sinds het begin van de metingen in in 2015. Dat blijkt uit de jaarlijkse foldermonitor van Wakker Dier. Volgens de organisatie waren er afgelopen jaar 6 procent minder aanbiedingen met vlees. Bij supermarkt Plus steeg dit aantal juist fors.
-
PREMIUMKoken & eten
Wijnkenner: Alcoholvrij is als seks met een opblaaspop
Vroeger kochten wijnfans graag gidsen: experts leggen daarin uit voor welke wijn je naar de supermarkt moest snellen. Nu willen we meteen weten of die nieuwe wijn in de schappen de euro’s wel waard is. ,,De wijngids is dood.’’ -
-
-
Koken & eten
Hilariteit op Twitter: ‘Zeg Me Dat Het Schnitzel Is’ van Frank Boeijen
Talloze creatieve twitteraars hebben zich de afgelopen dagen uitgeleefd met de hashtag #hoeeetditliedje. In hun tweets geven ze een culinaire draai aan hun favoriete nummers. -
Koken & Eten
Zit er eigenlijk wel vlees in je frikandel?
De favoriete snack in Nederland is de frikandel. Ook veel Vlamingen zijn grote fan zijn van deze vleesstaaf. Meer dan 30 procent van de mensen bestelt het liefst een frikandel in de snackbar. Maar wat zit er eigenlijk in? Sommigen beweren dat er alleen maar slachtafval in de snack zit, net zoals ogen of beenderen van dieren. Klopt dat? En hoe zit het met een plantaardige frikandel?