Campagne moet ons aan fruit en groente krijgen: ‘Leg het bij stations en ziekenhuizen’
Acht op de tien Nederlanders eet onvoldoende groenten en fruit. Veel mensen willen best, maar het lukt ze niet. Daarom begint vandaag - vanwege Wereldgezondheidsdag - een campagne die ons land meer kleur moet geven.
Bij gezond eten horen groente en fruit, dat weet iedereen. Toch lukt het veel mensen niet om aan hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen: 250 gram groente en 200 gram fruit. Hoewel ons land in de absolute top staat als het aankomt op het produceren en verhandelen van groenten en fruit, bungelen we ergens onderaan in Europa qua de consumptie ervan, zegt kookboekenauteur Samuel Levie, partner en woordvoerder van Food Cabinet, die onder het motto Geef kleur door een halfjaar door het land trekt. De campagne begint vandaag. Organisator is Nationaal Actieplan Groente en Fruit.
,,Het moet kunnen", zegt Levie in een telefonisch gesprek. ,,We produceren zoveel groente en fruit in Nederland. In dat opzicht spelen we Champions League terwijl het qua consumptie meer lijkt op meespelen in de derde divisie.”
De campagne sluit aan bij de doelen die groter zijn dan ons land: de Verenigde Naties hebben 2021 uitgeroepen tot International Year of Fruit and Vegetables. Italianen, Portugezen en Spanjaarden voeren het lijstje aan van Europeanen die wel veel groente en fruit eten, zo blijkt uit cijfers van Eurostat.
Eetmomenten creëren
Levie is al jaren betrokken bij projecten die duurzamer en gezonder eten stimuleren. ,,Je ziet dat groente en fruit in veel maaltijden geen plaats hebben, zeker bij het ontbijt en de lunch. Als er al een keer komkommer op brood komt, is het veel. Dan is het handig om meer eetmomenten te creëren waarbij fruit en groente wel een rol spelen.”
Dat kan op veel manieren, vindt de Amsterdammer. ,,Het begint al in de publieke ruimte. Zorg dat je het daar kunt vinden: stations, sportkantines, ziekenhuizen. Het best verkochte item in ziekenhuizen is het saucijzenbroodje!”
Het is elke dag weer een verrassing wat ze die dag eten. Het is experimenteren
Nu is precies het goede moment, vindt de ambassadeur. ,,We hebben afgelopen jaar gezien dat gezondere mensen minder vatbaar zijn voor corona.” Politici hebben een belangrijke rol, daarom krijgen drie leden van de Tweede Kamer vanochtend een fruit- en groentemand van Levie's mede-ambassadeur Nadia Zerouali.
Daarnaast kunnen mensen veel zelf doen, aldus Levie. Zelf besteedt hij op Instagram al veel aandacht aan groente en fruit. Het voordeel is: hij schreef er veel over, zoals Eten met Nijntje, dat werd genomineerd voor het Gouden Kookboek.
En als vader van een 2-jarige peuter en 4-jarige kleuter kent hij de uitdagingen van nabij. ,,Het is elke dag weer een verrassing wat ze die dag eten. Het is experimenteren. Laatst heb ik het wortelbroodje voor ze gemaakt uit het Nijntje-kookboek. Dat vonden ze heel lekker.”
Een andere tip die goed werkt, is heel simpel. ,,Voor het eten mogen de kinderen een kwartiertje tv-kijken. Dan zet ik een schaaltje neer met paprika, komkommer en tomaat met een dip. Dan hebben ze voor het eten al een bak met groenten op.”
Wie wil meedoen, kan zelf ook met initiatieven komen. Op de site Geefkleurdoor.nl staan ook tips om zelf meer fruit en groente te eten.
Advies: maak groenten en fruit goedkoper en voer suikertaks in
De overheid moet gezond eten meer promoten en ongezond gedrag meer tegengaan, vindt de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Het adviesorgaan pleit voor verlaging van de btw op groenten en fruit, een verbod op reclame voor ongezond voedsel en invoering van een suikertaks. Gemeenten moeten bovendien de bevoegdheid krijgen om het aantal snackbars en andere fastfoodzaken te beperken.
Het tegengaan van ‘gezondheidsachterstanden’ in de samenleving moet wettelijk worden vastgelegd, stelt de raad in een adviesrapport. Net als dat de overheid het bestaansminimum heeft vastgelegd en omschreven in wet- en regelgeving, zou de overheid ook een ondergrens op gezondheidsgebied moeten vastleggen.
De RVS vindt dat de overheid criteria moet opstellen ‘die een basis leggen voor de minimale gezondheidskansen van alle burgers’. Want die kansen zijn nu zeer ongelijk verdeeld. Mensen met een ‘kwetsbare maatschappelijke positie’ (de combinatie van een laag inkomen en een praktische opleiding) leven gemiddeld zeven jaar korter dan mensen met een hogere opleiding en een hoog inkomen. Mensen uit kwetsbare groepen leven bovendien vijftien jaar korter in goede gezondheid.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Met dit trucje van Julius Jaspers maak je je taaie BBQ-vlees lekker zacht
Een goede BBQ’er of grillmaster zorgt voor niet te veel variëteit op het vuur, schrijft barbecue-expert Julius Jaspers in zijn nieuwe boek. Want dan kun je zelf ook genieten van de gezelligheid aan tafel. -
7
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUMvoor jou geproefd
Groentechips: is het een goed alternatief voor een gewoon chippie?
Groentechips lijken gezond. Er zit immers groente in, toch? Maar is dat wel echt zo? En voor welke fiets je nét dat blokje om? We trekken vijf zakken open en laten ons deskundige, driekoppig panel testen op kraak en smaak. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUMKoken & Eten
Is opeten de oplossing voor de kreeftenplaag? 'Vissers gooiden tot wel 50 kilo per week terug'
De Amerikaanse rivierkreeft vormt een ware plaag in onze Nederlandse sloten. Maar als het aan twee ondernemers uit Moordrecht ligt, wordt deze kreeft een lekkernij op ons bord. Het jonge bedrijf maakt de schadelijke beestjes klaar voor consumptie.
-
4
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
1000 euro boete47
Woeste klant belt politie omdat hij 2 euro voor espresso moet betalen in Italiaanse koffiebar
Een hoogoplopende ruzie over de prijs van een kopje koffie liep in een Italiaanse koffiebar dusdanig uit de hand dat de politie erbij gehaald moest worden. De eigenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 1000 euro omdat hij de prijs niet duidelijk genoeg zou hebben geadverteerd. -
Grootste whiskyfles ter wereld verkocht voor 1,3 miljoen euro
's Werelds grootste whiskyfles is afgelopen woensdag tijdens een veiling onder de hamer gegaan voor 1,3 miljoen euro (1,1 miljoen Britse pond). Dit meldt het internationale veilinghuis Lyon and Turnbull.