Volledig scherm
Foto ter illustratie. © REUTER

CE Delft: 'Consument betaalt veel te weinig voor vlees'

De prijs van vlees zou gemiddeld veertig procent hoger moeten zijn dan hij nu is. Dat komt doordat de gevolgen van vleesproductie, zoals milieuvervuiling en klimaatschade, en verstrekte subsidies niet in de prijs worden doorberekend.

Deze conclusie trekt Natuur & Milieu op basis van een onderzoek door milieuadviesbureau CE Delft. Als de gevolgen van vleesproductie worden meegenomen in de prijs, wordt rundvlees veertig procent duurder, kippenvlees 26 procent en varkensvlees zelfs 53 procent duurder. Jaarlijks komen die schadekosten van de gemiddelde Nederlandse vleesconsumptie neer op een bedrag van ongeveer 4,5 miljard euro.

En dan zijn de onderzoekers nog niet eens volledig inclusief geweest, schrijven ze in het onderzoeksrapport. ,,Potentieel belangrijke effecten als antibioticaresistentie, verdroging, dierenwelzijn en gezondheidseffecten verbonden aan de consumptie van vlees zijn om diverse redenen niet meegenomen bij deze berekening." Dat wil zeggen dat de daadwerkelijke kosten die bij vleesproductie mogelijk nog hoger liggen.

Vleesconsumptie

De vleesconsumptie is licht gedaald van 79,1 kg per hoofd van de bevolking in 2009 tot 76,6 kg per hoofd van de bevolking in 2015. In 2016 is de consumptie van vlees echter opnieuw gestegen. 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.