Volledig scherm
,,Champagne is een mooie, maar complexe drank'', zegt Lammert Wiegmink. Bij de vettige en zoete oliebollen met poedersuiker adviseert hij daarom een Italiaanse dessertwijn. © Jan de Groen

'Champagne en oliebollen gaan helemaal niet samen'

,,Met oud en nieuw kun je beter geen champagne drinken.'' Wat?! Ja, hij zegt het echt, Lammert Wiegmink, alias de Wijngoeroe, van Wijnhaven Wijnimport.

In zijn loods aan de Rijnhaven is het rond de feestdagen een drukte van belang. Eerst moesten de kerstpakketten de deur uit, nu volgen de bubbels voor oud en nieuw. Champagne mag weer, is Wiegminks conclusie na een blik op zijn bestellingen. Maar liefst 40 procent meer bubbels ging er over de toonbank.

,,Er wordt nog steeds niet roekeloos met geld gesmeten, maar er mag weer genoten worden." En wie genieten zegt, zegt champagne. Maar die drinken we al die tijd dus helemaal verkeerd, blijkt nu.

,,Champagne is veel te verfijnd en complex om zomaar achterover te slaan om 12 uur. En met oliebollen is het al helemaal geen goede combinatie." Champagne is alleen champagne als het volgens strenge voorwaarden is gemaakt in de Champagnestreek, rond de Franse stad Reims. Alle andere mousserende wijnen, hoe lekker ze ook zijn, mogen geen champagne heten.

Rode druiven

Het complexe van champagne komt doordat champagne vaak van rode (pinot noir) druiven gemaakt wordt. Een champagne gemaakt van alleen witte chardonnay druiven kan ook, dan staat er blanc de blancs op de fles. Een goede champagne gaat al snel richting 40 euro per fles. Duurder kan ook.

,,Je hebt er ook van 9,95 bij de Lidl, maar die kan niet natuurzuiver gemaakt zijn voor dat geld. Goedkoop is duurkoop'', betoogt Wiegmink. Hij pleit voor wijn van kleine producenten. ,,Die maken veel uniekere smaken dan die grote champagnemerken als Moët of Veuve Cliquot."

Zelf verkoopt Wiegmink de champagnes van Jean Vesselle uit Bouzy. ,,Het is een klein familiebedrijf. Heel hun ziel en zaligheid zit in die fles. De kracht van de pinot noir en het terroir krijg je rechtstreeks in je glas." Wat Wiegmink betreft bewaar je zo'n mooie wijn dus beter voor die andere 11 maanden van het jaar, of voor een uitgebreid diner.

Volledig scherm
Volgens Lammert Wiegmink is champagne geen goede combinatie met oliebollen. © ANP

Prosecco

Maar waar moeten we dan mee toosten op ons eindejaarsfeest? De Wijngoeroe weet raad. Wie gezellig met de buren gaat borrelen raadt hij prosecco aan, de Italiaanse schuimwijn. ,,Die is gemaakt voor dat easy peasy-gevoel. Je hoeft er niet al te veel bij na te denken."

Spaanse cava is dan weer heel geschikt om met hapjes te combineren. ,,Oesters en cava zijn echt een topcombi, sushi is ook heel fijn." En vergeet de Duitse mousserende wijn niet: sekt. Ook daar worden prachtige wijnen gemaakt, ook mousserende.

En die oliebollen, waar kunnen die het best in zwemmen? De wijngoeroe drinkt er het liefst een moscato d'Asti bij. Ook Italiaans en bruisend, maar zoeter dan prosecco. ,,Deze dessertwijn kan het vet, poedersuiker en de rozijnen van oliebollen prima aan."

De Wijngoeroe
Website: dewijngoeroe.nl
Bezoekadres: Rijnhaven Zuidzijde 12-A, 3072 AJ Rotterdam
Doordeweeks geopend van 09.00 tot 16.00 uur voor directe verkoop. Op zaterdag tussen 12.00 en 18.00 uur ook wijn-spijs adviezen.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.