Champagnehuizen waarschuwen voor schaarste: ‘Steeds moeilijker om goeie fles bubbels te kopen’
Wie binnenkort een groot feest geeft, kan de champagne maar beter alvast inslaan. Verschillende grote champagnehuizen waarschuwen dat het in de loop van dit jaar steeds moeilijker zal worden om een fles bubbels te kopen. De schaarste van de bruisende wijnsoort is deels het gevolg van de coronapandemie waardoor de productielocaties twee maanden dicht waren. Ook is er een tekort aan champagneflessen.
En dat terwijl er juist méér vraag is naar de luxe drank. Mensen houden als gevolg van de coronacrisis geld over en zijn daardoor bereid meer uit te geven aan luxeproducten als champagne. In Nederland werd vorig jaar 12 procent meer champagne verkocht in vergelijking met een jaar eerder, ondanks een dip in de verkopen in het voorjaar toen de crisis uitbrak en inkopers voorzichtig waren met het aanvullen van de voorraden.
Dit jaar liggen de verkopen in Nederland een derde boven het niveau van 2019. Ook in andere landen, zoals grote champagnelanden Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wordt er fors meer verkocht.
Capaciteit vergroten
Volgens Bob Bron van Moët Hennessy Nederland is het voor champagnehuizen niet eenvoudig de capaciteit op korte termijn te vergroten. Het proces om champagne te maken duurt drie tot elf jaar. Daarmee zijn de oogsten van grofweg 2017 nu aan de beurt om tot eindproduct te worden verwerkt. Van champagne en andere wijnsoorten is het bekend dat de oogst per jaar en daarmee de kwaliteit per jaar kan verschillen.
De particuliere verkoop compenseert ruimschoots voor het verlies aan afzet in de horeca, op cruiseschepen, bij luchtvaartmaatschappijen of op evenementen. Voor de champagnehuizen Moët & Chandon, Veuve, Ruinart, Dom Pérignon en Krug die samen verenigd zijn in het donderdag gelanceerde platform Press for Champagne kwam de grotere vraag ook als een verrassing.
Prijzen stijgen niet
Ondanks de schaarste zullen de prijzen van champagne dit jaar niet stijgen, legt Bron uit. Hij wijst erop dat de prijzen ieder jaar op 1 maart worden vastgesteld. In maart volgend jaar zal de prijsstijging rond de 3 procent zijn, zegt hij.
Maar daar zal één land in ieder geval weinig van merken. Frankrijk en Rusland zijn verwikkeld in een spetterende veldslag, met als inzet champagne. Moskou wil niets meer van de Franse bubbelwijn weten en deed de champagne in de ban. Dat tast de Fransen in hun eer aan.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM13
Kaas slecht voor je? Het is juist wél gezond, blijkt uit nieuw onderzoek (zelfs volvette kaas)
Kaas, wie is er niet groot mee geworden? Maar kaas heeft inmiddels ook een bedenkelijk imago gekregen: te vet en te zout. Uit recente onderzoeken blijkt echter dat het juist gezond is. Dat is natuurlijk ‘kaassie’ voor kaashandelaren in het Groene Hart. De kaasvlag kan uit. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
PREMIUMKoken & Eten
In de supermarkt, bij de bakker of zelfs de snackbar: Maaike laat haar eten óveral in deze potjes doen
Plastic verpakkingen, tasjes voor eenmalig gebruik en wegwerpbekers, die laat de 37-jarige Maaike van Dijk-Bokkers liever links liggen. In plaats daarvan gaat ze al jaren op pad met haar weckpotten, herbruikbare broodzakken en bakjes om zo verpakkingsvrij mogelijk boodschappen te doen. Om anderen hier ook van bewust te maken deelt ze sinds kort speciale stickers uit aan winkeliers in ‘haar’ Nijkerk. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Stephanie (22) liet 250.000 suikervrije cocktails in blik aanrukken: ‘Doel is om marktleider te worden’
Stephanie Troost (22) deed met haar Lica Drinks een gooi naar de titel ‘Meest Veelbelovende Jonge Ondernemer 2022'. Het bleef bij een nominatie, maar haar pre-mixed cocktails zonder toegevoegde suikers gaan als een speer. Troost zegt proost. -
PREMIUMEuropa per trein
Reis vol luxe aan boord van Oriënt Express: ‘Zeg nou zelf: dit vergeet je toch nooit meer?’
Treinen is de trend, zeker in tijden van corona. Op afstand van elkaar relaxed reizen, terwijl het landschap als een levend schilderij aan je voorbijglijdt. Onze verslaggevers stapten in diverse landen in de trein en nemen u mee. Vandaag: van alle treinreizen die je in Europa kunt maken, is die met de Oriënt Express ongetwijfeld een van de duurste. Wat je ervoor krijgt: luxe, luxe en luxe, in een jaren 20-sfeer van de vorige eeuw. ,,Morgen rijdt Angelina Jolie mee.’’