Check de datum op de gasfles en nog 11 tips om veilig te barbecueën
Grote kans dat je de komende weken weer de barbecue tevoorschijn tovert. Heerlijk, maar houdt voor een veilige barbecue wel de volgende regels in acht, tipt de brandweer.
Tip 1: Ten eerste barbecue je natuurlijk altijd buiten. De rook van de barbecue bevat een hoge concentratie koolmonoxide en dat is giftig. Wanneer je de bbq binnen zet blijft die giftige rook binnen hangen en kun je er ziek van worden.
Tip 2: Zorg dat je bbq stevig staat. Plaats hem op een vlakke, harde, onbrandbare ondergrond. De ruimte rondom de barbecue moet ook vrij zijn. Dat betekent: op een veilige afstand van heggen, schuttingen, stoelen, gordijnen en licht ontvlambare stoffen.
Tip 3: Houd kinderen, dieren en dronkaards uit de buurt, eventueel met een afzetlint.
Tip 4: Laat de barbecue staan. Verplaats nooit een brandende of (nog) warme barbecue.
Tip 5: Houd blusmiddelen bij hand. Dat kan een emmer met zand of water zijn, een brandblusser of een blusdeken.
Tip 6: Pas op met licht ontvlambare kleding. Plantaardige vezels, bijvoorbeeld katoen vatten makkelijker vlam dan bijvoorbeeld synthetische vezels, zoals polyester. Stel je kleding vat vlam, kun je het vuur doven met water, door over de grond te rollen of met een deken.
Houtskool
Tip 7: Voor een houtskoolbarbecue gebruik je nooit spiritus, petroleum of benzine om vuur te maken, natuurlijk vanwege ernstig brandgevaar.
Tip 8: Wel maak je het vuur aan met aanmaakhoutjes of -blokjes. ‘Verstop’ blokjes in de houtskool. Heb daarbij geduld. Het duurt zo een half uur voor de barbecue gebruiksklaar is.
Tip 9: Houd er rekening mee dat houtskool nog uren nagloeit, dus gooi er een dikke laag zand over.
Gas
Tip 10: Heb je een gasbarbecue, check dan altijd de datum op de gasfles. Zet de slang goed vast en controleer op eventuele gaten in de slang.
Tip 11: Laat een gasbarbecue altijd buiten staan. Bij gaslekken kan gas zich verspreiden. Binnen wordt dat een potentiële bom.
Elektrisch
Tip 12: Houd het droog. Regen, gemorst bier of opspattend water veroorzaken kortsluiting.
BBQ-en van Argentinië tot Zuid-Afrika
Heeft u hem al aan gehad? Waarschijnlijk wel, want in coronatijd mochten we heel veel niet, maar buiten eten bereiden op een houtskool- of gasbarbecue, dat was gelukkig niet verboden. Wat was het zonnig en warm in april en mei: ideaal voor een tuinfeestje met huisgenoten.
Tien tegen een dat er bij u dan ook hamburgers op het rooster lagen te sissen, want die zijn volgens een recente enquête van een webshop in barbecuecatering veruit favoriet, met als goeie tweede die ouwe vertrouwde kipsaté. Liefst met pindasaus.
Een burgertje of een sateetje op zijn tijd: niet te versmaden en lekker blijven doen natuurlijk, maar er kan veel meer. In de barbecuebijlage willen we de feestvreugde verhogen en inspiratie bieden om eens te variëren.
Vleesliefhebber van het eerste uur Julius Jaspers eet heus nog weleens vlees, maar op de grill gegaarde groente vindt hij een openbaring. En - verrassing - we zijn niet de enige liefhebbers van de barbecue: de Argentijnen prikken graag een lap vlees aan hun asador, de Australiër ziet de ‘barbie’ als het verlengde van de keuken en in Zuid-Afrika vormt de braai het warme centrum van verbroedering tussen de culturen.
Laten we trots zijn op onze eigen, typisch Nederlandse barbecue: met stokbrood, met salade en met sausjes. (Iemand nog een kippenpoot?) Niet zo gek dus dat juist twee landgenoten - broers uit Haarlem - een keramische barbecue ontwierpen die kan wedijveren met de wereldspelers.
Ellen den Hollander is redacteur Koken&Eten
Deze tips komen uit de barbecuespecial ‘BBQ-en van Argentinië tot Zuid-Afrika’ die ook in de krant verschijnt. Komende week publiceren we elke dag een artikel in de sectie Koken&Eten.
Bekijk hier de video's van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6 tips23
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUM
Hoe speel je het best muziek af in je tuin? Deze speakers zijn je geld waard
Mooi weer, leuke mensen in je tuin, vlees en vis op de barbecue en lekkere drankjes erbij. Wat ontbreekt er nog aan het plaatje? Juist: een flinke dosis muziek! Onze technologiespecialist Ronald Meeus onderzocht hoe je de beats het best naar buiten brengt. Welke muziek-apps kun je gebruiken en welke speakers zijn je geld waard? -
PREMIUMMet video's12
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
Wat Eten We Vandaag: Kip-paprikaspiesen met mangosalsa
Mango, een zoet-aromatische steenvrucht die perfect gebruikt kan worden voor zoete én hartige toepassingen. Zo ook verwerkt in een salsa bij deze gegrilde kip-paprikaspiesen. Makkelijk te bereiden in de grillpan, maar nog lekkerder van de barbecue.
-
PREMIUMvoor jou getest38
Welke kroket uit de airfryer komt als beste uit de test? De winnaar was een grote favoriet
-
-
-
PREMIUM
Minder vlees eten: we willen wel, maar waarom lukt het niet?
Ingesleten voedselroutines maken het voor consumenten soms moeilijk om gezonde en duurzame keuzes te maken. Waarom is het zo lastig om die gewoontes aan te passen? -
PREMIUM
Insecten op het menu: ‘Ik gooi weleens krekelballetjes in de oven als borrelhap. Net een bitterbal’
Ze worden het voedsel van de toekomst genoemd, maar we lopen nog niet echt warm voor een gebakken eitje met meelwormen of salade met gefrituurde sprinkhaan. Toch kunnen we er maar beter aan wennen.