‘Chef’-hagedis Lenny is een online ster en komt met eigen kookboek
Koken & etenVan kerstkoekjes tot taco’s met verse guacamole, deze hagedis poseert naar hartenlust met miniatuurmaaltijden. Amper een jaar oud is hij, maar hij heeft nu al zijn eigen kookboek.
Delen per e-mail
Het boek van Lenny, Chef Lenny: koken voor mensen, is het resultaat van 20 jaar ervaring in de keuken van zijn Amerikaanse baasje Valerie Musser en haar liefde voor hagedis Lenny. Ze noemt het haar quarantaineproject. ,,De keuken is Lenny’s favoriete ruimte”, zegt ze. ,,Hij is erg geschikt om kok te zijn want hij is een echte snob wat eten betreft.” Het boek staat vol schattige foto’s van hagedis Leonard Patrick, beter bekend als Lenny, die poseert met miniatuurmaaltijden en comfort-foodrecepten - voor mensen.
Koksmutsje van Etsy
Met 20 jaar ervaring in de keuken probeerde baasje Valerie Musser uit Washington al jaren een kookboek te schrijven. ,,Tijdens de quarantaine vond ik eindelijk de tijd om mij aan het schrijven te zetten”, vertelt ze in een interview aan Metro. ,,Ik kreeg het idee om het boek over Lenny te maken, door het kleine koksmutsje dat ik voor hem op Etsy had gekocht. Hij vindt het erg leuk om hoedjes te dragen en te poseren voor foto’s, dus ik begon miniatuurmaaltijden voor hem te maken zodat hij ermee kon pronken. Hij is graag in de keuken, het is zijn favoriete ruimte. Ik postte een paar foto’s van Lenny met het koksmutsje op Instagram en de reacties waren zo positief. Ik besefte dat mensen dit echt nodig hadden. Tijdens de chaos van het virus was alles zo negatief en eng, dus ik wilde iets grappigs en opbeurends creëren.”
Pretentieuze Lenny
,,Het blijkt dat Lenny zeer geschikt is om kok te zijn. Hij is erg pretentieus. Je merkt aan zijn lichaamstaal dat hij precies weet wat hij wil. Hij is veeleisend, kieskeurig en een echte snob wat eten betreft. Dit project past perfect bij hem", zegt Valerie. ,,Als hij iets niet leuk vindt, zal hij naar je staren. Hij wordt graag met de hand gevoerd en hij weigert uit schalen te eten. We hebben ook nog een andere hagedis met een totaal andere persoonlijkheid. Hij is eerder koel, Lenny is een hoogmoedig en verwend hagedismannetje.”
,,Hagedissen zijn erg expressief. Ze dromen, hebben nachtmerries en ze gebruiken hun lichaamstaal om hun gevoelens te communiceren. Ze veranderen van kleur als ze boos zijn of wanneer ze het koud hebben. Als de uiteindes van hun schubben oranje worden, betekent het dat ze heel gelukkig zijn. Wij weten dus precies wanneer Lenny het leuk vindt om in de keuken te staan”, aldus Musser. Aan de hoeveelheid foto’s op zijn persoonlijke Instagrampagina te zien, erg vaak.
Elke miniatuurmaaltijd in het boek is eetbaar en geïnspireerd op de favoriete gerechten van Musser. ,,Het gaat om authentieke recepten die je bij je grootmoeder zou eten, van kippensoep tot bosbessenmuffins.”
Het boek bestellen kan helaas alleen vanuit de Verenigde Staten, maar je kan Lenny’s Instagrampagina volgen om op de hoogte te blijven van zijn avonturen in de keuken.
Is mac & cheese jouw comfort food? Probeer deze versie van Danny Jansen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Tosti met pesto en gegrilde groente
Je kunt alle kanten op met tostibeleg. Wij kiezen dit keer voor een vegetarische variant, rijkelijk belegd met uiteraard kaas en daar voegen we groene pesto, rucola en gegrilde groente aan toe. -
PREMIUM
Aantal horecazaken stijgt: 2670 nieuwe ondernemingen sinds eerste lockdown
Ondanks de coronacrisis stijgt het aantal horecaondernemingen. Sinds de eerste lockdown in maart zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. ,,Slechter dan nu kan het niet, dus dan kan het alleen maar beter gaan.” -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
Koken & eten Met deze 5 tips van een pro maak je van je kersttafel een feestje
Deze feestdagen vieren we op kleinere schaal dan gebruikelijk. Maak je tafel daarom lekker extravagant, raadt lifestyle-expert An Bogaerds aan. Gebruik vooral een keer een andere stijl dan je gewend bent. -
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.”
-
Koken & eten Krankzinnig duur dieetboek bevat 40 heel gezonde recepten
Met elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea. -
PREMIUM
Video Deze hyperloop moet in de toekomst versproducten razendsnel van a naar b brengen
Er komt een onderzoek naar een hyperloopnetwerk voor goederen in de Randstad. Vracht moet in de toekomst vanuit de Rotterdamse haven naar het Westland of naar Schiphol met grote snelheid worden vervoerd in lange buizen. Overheidsinstanties en bedrijven hebben daarvoor een convenant getekend. -
PREMIUM
Daar gaat het culinaire hapje in het plastic bakje: Even slikken voor chef-koks van toprestaurants
Voor elke chef-kok van Zoetermeerse toprestaurants was het even slikken. Hun culinaire gerechten kwamen niet perfect opgemaakt terecht op een bord, maar gaan zo een plastic bakje in. ,,De waardering voor het opmaken van gerechten is nu een stuk groter.”