Volledig scherm

Chocolade van 118 jaar oud onder de hamer

Bij het Britse veilinghuis Eddisons CJM Assets wordt vanavond een blikje chocola geveild dat de toenmalige koningin Victoria heeft geschonken aan soldaten in de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. De chocola, die behoorlijk over de datum is, werd onder andere vervaardigd door een producent die nog altijd bestaat, Cadbury.

De chocolade was bedoeld om de soldaten tijdens de heftige stijd – die niet zo goed verliep op dat moment – wat op te vrolijken met Nieuwjaar, zo meldt het veilinghuis. Cadbury was destijds hofleverancier en werd gevraagd om de speciale blikjes en vulling te maken. Een dilemma voor het familiebedrijf, dat bestond uit pacifisten die tegen de oorlog waren. Ze wilden voor geen goud beschuldigd worden geld te verdienen aan de oorlog. De koningin voor het hoofd stoten wilde men ook niet.

Merkloos

Om het probleem op te lossen vormden Richard en George Cadbury een alliantie met concurrenten Joseph Fry en Joseph Rowntree. Gezamenlijk produceerde het drietal bedrijven de koninklijke order. Niet dat de koningin dit op prijs stelde. Victoria wilde dat de soldaten de beste Britse chocolade zouden krijgen. De chocolade bleef daarom grotendeels merkloos.

Volledig scherm
Volledig scherm
De chocolade die vorige maand werd geveild.

De boerenoorlogchocolade is niet de enige oude chocolade die het veilinghuis de laatste tijd heeft helpen verkopen. In juni gingen negen repen uit de Eerste Wereldoorlog bij CJM Assets onder de hamer. Die maakten deel uit van een serie memorabilia en brachten in totaal 3000 pond (circa 3400 euro) op. De chocolade in het blik dat nu wordt verkocht is gebroken, maar de chocolade zit er nog allemaal in, aldus Paul Cooper. ,,Het ziet er niet meer zo mooi uit, maar het bevat nog een vleugje chocoladegeur.’’

De blikjes werden gekoesterd door de soldaten. Het was voor het eerst dat ze iets cadeau kregen van de koningin. Veel militairen stuurden het naar huis, om als aandenken te bewaren. Velen van hen sloegen veel geld af om de chocolade zelf te bewaren. In die tijd werd zelfs een neploterij gehouden door een oplichter. Hij ging zes weken de bak in toen bleek dat de prijs een blikje chocolade zou zijn van Queen Victoria.

Het blikje is om die reden niet zo zeldzaam, hoewel het volgens Cooper wel bijzonder is dat de chocolade er nog in zit. Eerdere blikjes gingen voor prijzen tussen de 50 en 300 pond van de hand, afhankelijk van de staat waarin het blikje zich bevond en de inhoud. 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.