Volledig scherm
Het interieur van het nieuwe museum. © Chocolate Nation

Chocoladeparadijs in Antwerpen is open

Ruiken, voelen, zien, horen en proeven. De Belgische stad Antwerpen is een attractie rijker. Eentje die naar verwachting veel bezoekers zal trekken: een chocoladehemel.

De nieuwe attractie is officieel een museum, maar vooral een plek waar je van alles meemaakt. Het heeft de internationaal begrijpelijke naam Chocolate Nation gekregen. Het is voor toeristen handig gelegen tegenover het Centraal Station van Antwerpen. Het museum heeft een oppervlakte van 4000 vierkante meter en is volgens het bedrijf erachter de grootste chocoladebeleving ter wereld.

Meesleuren

De bedenkers zijn Jeroen Jespers en Mickelle Haest, zelf grote liefhebbers van chocolade. Ze hebben in de hele wereld chocoladeprojecten bezocht om inspiratie op te doen. Er zijn vitrinekasten en informatiebordjes, maar ook onderdelen die bezoekers meesleuren in een beleving. 

In Antwerpen begint de reis in een jungle, maar bezoekers belanden ook in de Antwerpse haven, waar de cacao het land binnenkomt. Verder is er een grote ‘fantasiemachine’ die laat zien hoe Belgische chocolade zo beroemd is geworden dat Chinese, Japanse en Amerikaanse toeristen steden als Brugge en Gent zo graag bezoeken.

Het is een avontuur en dat is Jespers wel toevertrouwd. Eerder bedacht hij Comics Station Antwerp in het station aan de overkant van het nieuwe museum. Dit is een indoorpretpark waar Belgische stripfiguren als Suske en Wiske, De Smurfen en Lucky Luke centraal staan. 

Volledig scherm
© Shutterstock

Toch is het de bedoeling dat de bezoekers veel proeven. In Chocolate Nation tonen chocolatiers namelijk elke dag hoe zij hun werk doen en kunnen bezoekers zelf ook tijdens workshops aan de slag met chocolade. 

In het centrum is volgens de site 8 miljoen euro geïnvesteerd door het bedrijf van Jespers en Haest, maar ook door de bedrijven Koinon en Cennini, die in handen zijn van chocoladefamilies De Nolf en Claeys. Ook Participatie Maatschappij Vlaanderen doet mee met het project. Het pand was eerder een aquarium. 

Zin gekregen in chocolade? Hier zie je hoe Miljuschka haar chocoladetaart het liefst maakt: 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.