Chocoladetaart met rozemarijn, chilipeper en salty caramel
Delen per e-mail
Ingrediënten:
- 120 g roomboter
- 175 g roomboterkoekjes
- 300 g pure chocolade (minimaal 70%)
- 1 rode peper
- 1 takje rozemarijn
- 300 ml crème fraîche
- 150 g suiker
- 200 ml slagroom
- 1 snufje fleur de sel
Extra nodig:
- Taartvorm (Ø 20 cm)
- Bakpapier
- Bakkwast
Bereidingswijze:
Taart:
- Smelt 70 g van de boter.
- Maal de koekjes fijn in de keukenmachine en meng met de gesmolten boter.
- Vet de randen van de taart vorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Verdeel de koekkruimels over de bodem en druk stevig aan.
- Smelt de chocolade au bain-marie. Laat iets afkoelen.
- Verwijder ondertussen de zaadjes en de zaadlijsten van de peper en snijd het vruchtvlees fijn.
- Ris de blaadjes rozemarijn van het takje en snijd heel fijn.
- Roer de crème fraîche, 50 g van de suiker, peper en rozemarijn door de gesmolten chocolade.
- Giet het chocolademengsel op de koekkruimels en zet de taart circa 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Salty caramelsaus:
- Schep de rest van de suiker met 3 el water in een steelpannetje en draai het steelpannetje rond tot de suiker goed gemengd is met het water.
- Verwarm de suiker met het water op laag vuur. Roer niet in de pan en laat de suiker smelten.
- Roer de karamel door met een garde zodra deze begint te kleuren.
- Neem de pan van het vuur en giet de slagroom er voorzichtig al roerend bij.
- Roer de rest van de boter en de fleur de sel door de karamel.
- Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur.
- Verwarm hem eventueel even op laag vuur als hij te dik is geworden.
Afmaken:
- Snijd de taart met een mes los van de vorm en snijd in punten.
- Serveer met de saus.
Eet smakelijk!
Powered by 24Kitchen.
Voor meer recepten: www.24kitchen.nl
Verder in het nieuws
-
Koken & eten Eten met label ‘biologisch’ vinden we lekkerder
Wanneer er een biolabel op voedingsmiddelen zit, vinden we die lekkerder en gezonder. We zijn ook bereid er meer voor te betalen. Dat ontdekten Belgische onderzoekers. -
PREMIUM
Koken & eten ‘Gedachte dat insecten vies zijn, zit ons in de weg’
Tientallen miljoenen euro’s stoppen investeerders in de ontwikkeling van grootschalige insectenkwekerijen. En in de supermarkt kun je ook al heel voorzichtig kiezen voor meelwormen in plaats van rundvlees. ,,Wat nog in de weg zit, is de gedachte dat insecten vies zijn.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Falafelsandwich met tahindressing
Kikkererwten worden steeds populairder, vooral in de vorm van falafel. Vaak worden kant-en-klare falafels gekocht in de supermarkt, maar je kunt falafel ook makkelijk zelf maken en chefs Job en Perry helpen je daar graag mee. -
Koken & eten Waarom een biefstukje uit de VS anders smaakt dan uit Ierland
Wat de koe eet is bepalend voor de smaak van het vlees, zeggen kenners. Vooral de discussie over wat beter vlees oplevert - gras of graan - loopt soms hoog op tussen de experts. Keuringsdienst van Waarde ging op zoek naar antwoorden. -
‘Vrouw overlijdt na eten van giftige paddenstoel in restaurant met Michelin-ster’
Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid is een onderzoek begonnen naar het sterrenrestaurant RiFF in Valencia. Aanleiding is het overlijden van een 46-jarige vrouw. Ook zijn achttien andere gasten ziek geworden na een bezoek aan het restaurant. Ze hadden allemaal het verrassingsmenu met daarin morieljes besteld. De zaak is voorlopig dicht.
-
Straks zit er een 'plastic' tas in je kommetje soep
Iedereen weet dat de plasticsoep in de oceanen een groot probleem is, maar niemand heeft er ooit een kommetje van gegeten. Vanaf vandaag is dat verleden tijd. In het hippe Amsterdamse restaurant Roest kunnen klanten een 'plastic' tas kopen voor in de soep. -
Grootste Nutella-fabriek ter wereld ligt stil door kwaliteitsproblemen
De grootste Nutellafabriek ter wereld ligt al sinds dinsdag stil. Moederbedrijf Ferrero nam die beslissing nadat problemen zijn vastgesteld met de kwaliteit. De fabriek in het Franse Villers-Écalles produceert normaal 600.000 potten pasta per dag, een kwart van de wereldproductie. -
Koken & Eten Op deze plekken kun je nog altijd een goedkoop ontbijtje scoren
Ikea verkoopt niet langer het befaamde ontbijt voor 1 euro, bestaande uit een croissant, een broodje, eitje, kaas of ham, jam, boter en koffie of thee. Maar niet getreurd, er zijn voldoende andere plekken waar je voor maximaal 4 euro een ontbijtje kunt scoren.