Volledig scherm
© Remko Kraaijeveld

Citrus gevulde zeebaars

Het bereiden van hele vissen is een uitdaging. Je moet het vuur flink hoog opstoken en de goed gezouten vis op het rooster of in de pan leggen. Omdraaien doe je pas als de huid mooi krokant geworden is en niet langer plakt. Maak hem af met een gegrilde-citrusvinaigrette en eet met je handen, dan weet je zeker dat je geen graten meepakt en geniet je dubbel.

Ingrediënten (4 personen):
- 4 hele zeebaarzen, schoongemaakt en geschubd (laat je visboer dit alvast doen)
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 1 citroen, in dunne plakken gesneden
- 1 limoen, in dunne plakken gesneden
- 1 sinaasappel, in dunne plakken gesneden
- 4 takjes tijm
- 4 takjes rozemarijn
- 3 el grof zeezout

Gegrilde-citrusvinaigrette:
2 citroenen, gehalveerd
- 20 ml witte wijnazijn
- 2 el fijne mosterd
- 100 ml olijfolie
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Benodigdheden:
- Barbecue voor direct grillen of een grote grillpan
- Keukentouw
- Gietijzeren grillrooster (optioneel)

Bereidingswijze (voorbereiding ½ uur, bereiding circa ½ uur):

Voorbereiding:
- Spoel de vissen af onder koud water en dep droog.
- Vouw de buikholte open en bestrooi deze met zout en versgemalen zwarte peper.
- Vul de buikholte vervolgens met plakjes citrusfruit en verse kruiden.
- Omwikkel elke vis met keukentouw zodat de vulling tijdens het grillen blijft zitten.
- Bereid een barbecue met gietijzeren rooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt of verhit een grote grillpan.
- Heb je een dikke vis? Zorg dan voor een bereiding op wat lagere temperatuur, zodat de vis rustig kan door garen zonder dat de huid verbrandt. 
- Leg voor de gegrilde-citrusvinaigrette de citroenen met de snijkant op het rooster en gril tot het vruchtvlees licht geblakerd is.
- Knijp de citroenen uit in een kom, voeg de witte wijnazijn en mosterd toe en roer goed.
- Voeg vervolgens de olijfolie druppelsgewijs al roerend toe en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
- Vet het gietijzeren rooster van de barbecue of de grillpan goed in met olie.
- Bestrooi beide zijden van de gevulde vissen royaal met grof zeezout en leg de vissen op het rooster.

Bereiding:
- Gril ze circa 5 minuten met gesloten deksel tot de huid mooi bruin en krokant is geworden en makkelijk loskomt van het rooster. Draai de vis om en gril nogmaals circa 5 minuten.
- De vis is klaar als het visvlees stevig aanvoelt als je het indrukt. Haal de vissen van de barbecue of uit de grillpan, knip het keukentouw los en besprenkel royaal met de gegrilde-citrusvinaigrette. 

Eet smakelijk!

Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen