Consument mijdt suiker (maar lijkt onverschillig over zout en vet)
Koken & etenAls consumenten gezond willen eten, kiezen ze bij voorkeur producten met weinig suiker. Ze lijken maar mondjesmaat te kijken naar de hoeveelheid zout en vet, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Een groep van 858 volwassen proefpersonen deed bij de Universiteit van Nottingham (afdeling Voeding en Diëtetiek) mee aan een onderzoek waarbij zij gezonde voeding uitkozen. De voedingsmiddelen waren voorzien van een voedsellogo dat met een verkeerslicht aangaf hoe gezond een product was.
Uit de keuze van de deelnemers bleek dat ze veel vaker producten eruit pikten die weinig suiker bevatten, terwijl de hoeveelheid vet en zout een veel kleinere rol bij de keuze leek te spelen.
Onwenselijke kenmerken
We wilden weten of het vet, verzadigd vet, suiker of zout was dat ze het liefst wilden vermijden
Diëtist en onderzoeker Ola Anabtewi legt op de site van de universiteit uit wat het doel was van het onderzoek. ,,Als consumenten het verkeerslichtsysteem gebruiken, moeten ze een keuze maken in de onwenselijke kenmerken en beslissen welke ze leidend laten zijn. We wilden weten of het vet, verzadigd vet, suiker of zout was dat ze het liefst wilden vermijden.”
Het stoplichtsysteem met rood, oranje en groen wordt gebruikt in Britse supermarkten. Het geeft per voedingsstof aan of het een goed scoort (groen) of niet-goed (rood). In Nederland wordt door een aantal supermarkten en producenten gewerkt met de NutriScore. Die werkt net iets anders: de kleur geeft een algeheel oordeel over het product. Als er veel suiker of zout in een product zit, geeft dat punten. Gezonde elementen zoals vezels en vitaminen halen het aantal punten weer omlaag.
De deelnemers in Engeland kregen drie opties van hetzelfde soort product met verschillende combinaties op het label. De keuze werd herhaald met drie producten: voorverpakte sandwiches, ontbijtgranen en biscuitjes. De proefpersonen kreeg telkens de vraag wat het gezondste product was. Wat bleek? De producten met een hoog suikergehalte werden gezien als slechtst voor de gezondheid. Met veel (verzadigd) vet en zout hadden de deelnemers minder problemen.
Logisch
Het is logisch dat mensen op die manier kiezen, zegt voedingsdeskundige Desirée Marsman. ,,Vroeger letten mensen vooral op vet, nu kijken ze meer naar suiker. Neem een spekkie, dat snoep. Daar zit geen vet in maar wel heel veel suiker. Het is goed dat er nu ook aandacht is voor suiker. Je ziet bij het Voedingscentrum nu ook posters waarop je kunt zien hoeveel suiker er in drinkpakjes en kinderkoekjes voor kinderen zit.”
Hieronder voorbeelden van de hoeveelheid suiker in kinderkoekjes:
Marsman vindt het beter om alle factoren in ogenschouw te nemen. ,,Dus én vet én zout én suiker. Als je geen verstand hebt van voeding dan is zo’n systeem met kleuren handig, maar het is nog beter om etiketten te kunnen lezen.”
Dat is ook wat Marsman haar cliënten leert. ,,Als mensen moeten kiezen uit een broodje met bacon of een volkoren sandwich met iets gezonds erop, dan is het handig dat ze weten dat bacon veel vet bevat. En volkoren brood bevat wel koolhydraten maar het is beter voor je dan suiker dus dan kan je beter voor dat volkoren brood kiezen.”
Alles op -ose is suiker
Let vooral op toegevoegde suiker, adviseert ze. ,,Je kijkt naar de ingrediëntenlijst en naar de voedingswaarde. Als je suiker bij de ingrediënten vindt, dan weet je dat je dat bij de voedingswaarde terugvindt bij koolhydraten, waarbij dan staat: koolhydraten, waarvan dit deel aan suiker. Dat is dan de toegevoegde suiker.” Andere tip: let op de toevoeging -ose. ,,Alles met -ose is suiker.”
Ondanks het gebrek aan kennis die aan het voedsellogo ten grondslag ligt, hebben de kleurtjes wel degelijk invloed op de keuze van consumenten, concluderen de onderzoekers. Het stoplichtsysteem lijkt de consument daarom te leiden als kennis ontbreekt.
Suikerquiz: Waar zit meer suiker in?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Koken & Eten
Dit is de winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Ik was misselijk van de zenuwen’
Enzo Pérès-Labourdette is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. In de finale versloeg hij zijn concurrenten Zeinab en Tom. ‘Bizar, ik zag het niet aankomen.’ -
Koken & Eten47
Jumbo maakt slechte beurt met verkeerde info over melktekort: ‘Dit deugt niet’
Jumbo kampt al een paar dagen met lege melkschappen. Verschillende Jumbo-supermarkten hebben briefjes opgehangen waarin het probleem wordt uitgelegd, maar ze lijken hier allemaal hun eigen draai aan te geven. Dit zorgt voor verwarring en verontwaardiging bij verschillende partijen. ,,Wat mij betreft winnen ze de prijs voor onhandigheid van de maand.” -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUMKoken & Eten
Waarom mannen vaker bier drinken dan vrouwen? ‘Bierprofessor’ Leendert Alberts weet het
Het eerste biertje dat hij op zijn 18de dronk, daar vond hij ‘niets aan’. Inmiddels weet de 56-jarige Leendert Alberts alles van de Nederlandse biergeschiedenis en is zijn bijnaam ‘de bierprofessor’.
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMVoor jou getest
Suiker in drinkpakjes: Chocomel spant de kroon
Wie in de supermarkt op zoek gaat naar een pak Fristi of Taksi, verdwaalt al snel in schappen met immense hoeveelheden vruchtendrankjes, frisdrankjes, zuiveldrankjes, vruchtenzuiveldrankjes en waters met een smaakje. Een poging om wat orde in de chaos te scheppen. -
Koken & eten
Opgelet: kinderkoekjes bestaan voor groot deel uit suiker
Het Voedingscentrum adviseert ouders goed op te letten bij het kopen van koekjes voor de kinderen. Het grootste deel van de koekjes bestaan voor meer dan een kwart uit suiker.