Consument mijdt suiker (maar lijkt onverschillig over zout en vet)
Koken & etenAls consumenten gezond willen eten, kiezen ze bij voorkeur producten met weinig suiker. Ze lijken maar mondjesmaat te kijken naar de hoeveelheid zout en vet, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Delen per e-mail
Een groep van 858 volwassen proefpersonen deed bij de Universiteit van Nottingham (afdeling Voeding en Diëtetiek) mee aan een onderzoek waarbij zij gezonde voeding uitkozen. De voedingsmiddelen waren voorzien van een voedsellogo dat met een verkeerslicht aangaf hoe gezond een product was.
Uit de keuze van de deelnemers bleek dat ze veel vaker producten eruit pikten die weinig suiker bevatten, terwijl de hoeveelheid vet en zout een veel kleinere rol bij de keuze leek te spelen.
Onwenselijke kenmerken
We wilden weten of het vet, verzadigd vet, suiker of zout was dat ze het liefst wilden vermijden
Diëtist en onderzoeker Ola Anabtewi legt op de site van de universiteit uit wat het doel was van het onderzoek. ,,Als consumenten het verkeerslichtsysteem gebruiken, moeten ze een keuze maken in de onwenselijke kenmerken en beslissen welke ze leidend laten zijn. We wilden weten of het vet, verzadigd vet, suiker of zout was dat ze het liefst wilden vermijden.”
Het stoplichtsysteem met rood, oranje en groen wordt gebruikt in Britse supermarkten. Het geeft per voedingsstof aan of het een goed scoort (groen) of niet-goed (rood). In Nederland wordt door een aantal supermarkten en producenten gewerkt met de NutriScore. Die werkt net iets anders: de kleur geeft een algeheel oordeel over het product. Als er veel suiker of zout in een product zit, geeft dat punten. Gezonde elementen zoals vezels en vitaminen halen het aantal punten weer omlaag.
De deelnemers in Engeland kregen drie opties van hetzelfde soort product met verschillende combinaties op het label. De keuze werd herhaald met drie producten: voorverpakte sandwiches, ontbijtgranen en biscuitjes. De proefpersonen kreeg telkens de vraag wat het gezondste product was. Wat bleek? De producten met een hoog suikergehalte werden gezien als slechtst voor de gezondheid. Met veel (verzadigd) vet en zout hadden de deelnemers minder problemen.
Logisch
Het is logisch dat mensen op die manier kiezen, zegt voedingsdeskundige Desirée Marsman. ,,Vroeger letten mensen vooral op vet, nu kijken ze meer naar suiker. Neem een spekkie, dat snoep. Daar zit geen vet in maar wel heel veel suiker. Het is goed dat er nu ook aandacht is voor suiker. Je ziet bij het Voedingscentrum nu ook posters waarop je kunt zien hoeveel suiker er in drinkpakjes en kinderkoekjes voor kinderen zit.”
Hieronder voorbeelden van de hoeveelheid suiker in kinderkoekjes:
Marsman vindt het beter om alle factoren in ogenschouw te nemen. ,,Dus én vet én zout én suiker. Als je geen verstand hebt van voeding dan is zo’n systeem met kleuren handig, maar het is nog beter om etiketten te kunnen lezen.”
Dat is ook wat Marsman haar cliënten leert. ,,Als mensen moeten kiezen uit een broodje met bacon of een volkoren sandwich met iets gezonds erop, dan is het handig dat ze weten dat bacon veel vet bevat. En volkoren brood bevat wel koolhydraten maar het is beter voor je dan suiker dus dan kan je beter voor dat volkoren brood kiezen.”
Alles op -ose is suiker
Let vooral op toegevoegde suiker, adviseert ze. ,,Je kijkt naar de ingrediëntenlijst en naar de voedingswaarde. Als je suiker bij de ingrediënten vindt, dan weet je dat je dat bij de voedingswaarde terugvindt bij koolhydraten, waarbij dan staat: koolhydraten, waarvan dit deel aan suiker. Dat is dan de toegevoegde suiker.” Andere tip: let op de toevoeging -ose. ,,Alles met -ose is suiker.”
Ondanks het gebrek aan kennis die aan het voedsellogo ten grondslag ligt, hebben de kleurtjes wel degelijk invloed op de keuze van consumenten, concluderen de onderzoekers. Het stoplichtsysteem lijkt de consument daarom te leiden als kennis ontbreekt.
Suikerquiz: Waar zit meer suiker in?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou getest
Suiker in drinkpakjes: Chocomel spant de kroon
Wie in de supermarkt op zoek gaat naar een pak Fristi of Taksi, verdwaalt al snel in schappen met immense hoeveelheden vruchtendrankjes, frisdrankjes, zuiveldrankjes, vruchtenzuiveldrankjes en waters met een smaakje. Een poging om wat orde in de chaos te scheppen. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
Koken & eten
Opgelet: kinderkoekjes bestaan voor groot deel uit suiker
Het Voedingscentrum adviseert ouders goed op te letten bij het kopen van koekjes voor de kinderen. Het grootste deel van de koekjes bestaan voor meer dan een kwart uit suiker. -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen?
-
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk. -
PREMIUMhalen & brengen
De verwachtingen waren niet hoog gespannen, maar we zaten mis. Pas wel op voor de grill-lucht
Bij het zien van reclame voor kip en spareribs in een drive thru langs de A13, zijn de culinaire verwachtingen niet hoog gespannen. En daarmee zitten we helemaal mis. Wees wel gewaarschuwd voor de heerlijke geur.