Consumenten krijgen eindelijk duidelijk logo voor voedingsmiddelen
Nederland krijgt medio 2021 weer een voedselkeuzelogo. Een verbeterde variant van het Franse systeem, genaamd NutriScore, wordt in Nederland ingevoerd, zo laat staatssecretaris Paul Blokhuis weten.
Blokhuis heeft onderzoek laten doen naar verschillende varianten, waaronder het Scandinavische sleutelgatsysteem en de Britse stoplichtenvariant. Daarvan is het Franse NutriScore, dat als een soort energielabel werkt, het beste. Nederland sluit met deze keuze ook aan bij belangrijke (buur-)landen als Duitsland, België en Frankrijk.
Dat betekent niet dat deze optie ideaal is, in verhouding met Nederlandse voedselrichtlijnen. Het logo is bijvoorbeeld te positief over witbrood en juist weer te negatief over olijfolie. Daarom moet een internationale groep wetenschappers het logo verbeteren.
,,Er is nog werk aan de winkel voordat we tevreden zijn en volop kunnen doorstomen met de invoering", zegt Blokhuis. Hij wil ervoor zorgen dat wetenschappers ‘aan de knoppen zitten’. Ook Nederlandse onderzoekers worden ingeschakeld.
Consumentenonderzoek laat zien dat consumenten met hulp van Nutri-Scorehet gemakkelijkst kiezen voor de gezondere keuze
Wie boodschappen doet, komt het logo hoogstwaarschijnlijk al veel eerder tegen dan over anderhalf jaar. Producten uit onze buurlanden dragen het logo al en belanden ook in Nederlandse schappen. Groentefabrikant HAK drukt het logo ook al af. Voedselfabrikanten zijn overigens niet verplicht om het voedselkeuzelogo op hun verpakking te zetten.
Supermarkten laten weten blij te zijn met de keuze. In november 2018 maakten zij al de keuze voor het in hun ogen ‘transparante en internationale logo’. Nu is haast geboden bij de invoering van dit door de overheid gedragen voedselkeuzelogo, meldt belangenorganisatie CBL. ‘Consumentenonderzoek laat zien dat consumenten met hulp van Nutri-Score op de verpakking het gemakkelijkst kiezen voor de gezondere keuze. Bovendien is het eenvoudig om producten op basis van kleuren te vergelijken.’
Trappelen
Het ‘gretige’ bedrijfsleven ‘staat te trappelen’, zegt Blokhuis. Hij vraagt niettemin om geduld en terughoudendheid. Omdat het rekenwerk achter het logo nog tegen het licht wordt gehouden, krijgen levensmiddelen straks misschien een andere uitslag. Dat zou voor de klant verwarrend kunnen zijn. En verwarring kost vertrouwen, weet de staatssecretaris.
Er wordt straks ook gecontroleerd of fabrikanten geen loopje nemen met het logo, aldus Blokhuis. Maar hoe dat gaat gebeuren, moet nog worden geregeld. De Consumentenbond is blij dat er voor NutriScore is gekozen. Wel vindt de bond het jammer dat consumenten er nog anderhalf jaar op moeten wachten.
Gezond eten eten is heel moeilijk. Hoogleraar preventie en volksgezondheid Ingrid Steenhuis (Vrije Universiteit) legt uit hoe het komt dat na een dieet de kilo's er weer aanvliegen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Voedingscentrum onderzoekt ons afval: ‘Ze gooien zelfs dure chocolade en Franse kaas weg’
Een niet-aangebroken paasstol, restjes uit maaltijdboxen en een volle fles knoflooksaus: het is een willekeurige greep uit het voedsel dat dit jaar werd weggegooid. Het Voedingscentrum trekt een keer in de drie jaar onze vuilniszakken open en bekijkt of we meer of minder voedsel zijn gaan verspillen. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMKoken & eten
Van deze vetten krijg je geen lovehandles of buikje
In de winter hebben we niet alleen de neiging meer te eten, maar kiezen we ook vaker voor vette gerechten. Met als resultaat een extra speklaagje, dat veel mensen tegen de zomer er weer af willen hebben. Hoe voorkom je die extra kilo's? -
PREMIUMmet video
Het klimaat verandert ook op onze akkers: aardappel in het nauw, de druif vindt het prima
De aanhoudende droogte leidt bij veel boeren tot kopzorgen, en dat zal de komende jaren allesbehalve minder worden. Wat moet er gebeuren op de Nederlandse akkers? Een ding is zeker: de wijnboer, die klaagt niet. -
Mega-buffetrestaurant met 800 plekken gaat vandaag open
Of het écht de allergrootste van Twente is weet hij niet zeker. „Maar ik weet wel dat dit een van de grootste restaurants van deze regio is”, zegt Mike Zhang.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMKoken & Eten
Zet je vetzuren aan het werk: waarom periodiek vasten ook goed is voor je hersenen
Wanneer je aan intermittent fasting doet, oftewel periodiek vasten, kies je ervoor om op gezette tijden niet te eten. Je begint bijvoorbeeld pas om 12 uur ’s middags met je ontbijt en eet niet meer na 8 uur ’s avonds. Aanhangers van deze manier van vasten doen het om af te vallen of om zich gezonder te voelen, maar er lijkt nu ook een positief effect te zijn op het brein.