Coronapatiënten die reuk verloren kunnen hun neus trainen
Koken & etenDat is gek: je ruikt ineens niks meer en je lievelingsgerecht smaakt heel anders. Veel coronapatiënten verliezen hun reuk- en smaakvermogen door het virus. Onderzoeker Elbrich Postma van de Universiteit van Wageningen ontdekte dat er hoop is voor deze mensen.
Delen per e-mail
Volgens Elbrich Postma heeft reukverlies invloed op de kwaliteit van leven: ,,Patiënten merken dat ze minder genieten van eten of koken. Daarnaast worden ze vaak onzeker omdat ze hun lichaamsgeuren niet ruiken.” Ook geeft het een onveilig gevoel, mensen ruiken namelijk geen gas- of brandgeuren.
Aangeleerde eetgewoontes
,,Ik had verwacht dat patiënten met reukverlies minder gezond zouden eten”, bekent Postma. ,,Dit bleek helemaal niet zo te zijn. Veel van hen hebben aangeleerde eetgewoontes van huis uit.” Sommige mensen houden vast aan het eten dat ze al kennen omdat zij zich dat herinneren. Daarentegen vinden mensen het ook leuk om andere dingen uit te proberen.
,,Een patiënt vertelde ooit dat hij geen liefhebber van vis was. Nu vindt hij haring het lekkerste dat er is”, aldus Postma. Mensen met reukverlies hebben een voorkeur voor voedingsproducten met sterkere smaken. Hiermee compenseren zij hun veranderde smaakbeleving.
Zo’n 5 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft een verminderd reuk- of smaakvermogen. Dit heeft allerlei oorzaken, zoals ouderdom, een ongeluk, griep of een verkoudheid. Postma liet patiënten zonder reukvermogen in de MRI-scanner geuren ruiken. De patiënten gaven aan niks te ruiken, maar de hersenen reageerden wel op de geuren. ,,Dit was voor mij een aanleiding om verder te onderzoeken of de bewustwording actief gemaakt kan worden”, zegt Postma. ,,Je laat mensen weer oefenen met ruiken. Een soort fysiotherapie voor je neus.”
Belemmerend
Ze vond een relatie tussen het hersengebied dat te maken heeft met geur en smaak en hoe goed patiënten konden ruiken. ,,Reuktraining kan een klein effect hebben op de reukfunctie en leiden tot veranderingen in de hersenen. Hierdoor kunnen we in toekomstig onderzoek veranderingen in eetgedrag en in de hersenen aan elkaar koppelen”, aldus Postma.
Reuk bepaalt voor ruim 90 procent je smaak
Hoe belemmerend een niet-functionerend reukorgaan is, weet kookboekenauteur Joke Boon. Reukverlies is ontwrichtend, weet ze. Op haar vierde verloor ze haar vermogen om te ruiken. Ze heeft ‘leren leven’ met die handicap, vertelde ze onlangs tegen AD. ,,Reuk bepaalt voor ruim 90 procent je smaak”, zegt ze. Gelukkig valt er aan tafel met wat trucjes nog best wat te beleven en te genieten. Gebruik bijvoorbeeld kleur, adviseert Boon, en verschillende structuren (zacht, romig, knapperig) om het eten interessant te maken.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
PREMIUM
Diabetespatiënten fietsen van Friesland naar bakermat Bossche bol: ‘Daarin zit minste suiker’
De tocht der tochten ging wéér niet door. De ongeveer even lange fietstocht Samen met Sam, om geld op te halen voor het Diabetes Fonds, redde het wél. Van Friesland naar Den Bosch, op de fiets, en dat met een wisselvallige suikerspiegel. -
VIDEO
Steekproef: Veel vishandelaren maken er een potje van en informeren hun klanten slecht
Van de Nederlandse viswinkels en viskramen houdt 99 procent zich niet aan de etiketteringsregels, zegt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Dat belemmert klanten bij het maken van een duurzame keuze. -
PREMIUMKoken & eten
Dit zijn de geheimen van succes HHB: 'De jury brandt de kandidaten niet tot de grond toe af’
Heel Holland Bakt trekt ook dit seizoen weer miljoenen kijkers. Wat is toch het geheim van het gezellige bakprogramma? Experts over de cijfers en de aantrekkingskracht. ,,Ze verkeren in tijdnood en zetten dan toch iets prachtigs neer. Dat is onderdeel van het succes.’’ -
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt.
-
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers. -
4
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
PREMIUM
Reclame voor ‘ontsmettings-magnetron’ schetst schrikbeeld corona
Een appeltje? Wel eerst in een speciale Philips ‘ontsmettings-magnetron’ ermee, want voor je het weet raak je besmet met corona. Dat is de boodschap van een opvallend reclamefilmpje waarmee het Eindhovense lichtbedrijf Signify een kastje met UV-C-licht aan de man brengt in India. Overdreven, vinden deskundigen.