Coronaproof dineren: bij dit restaurant zit je binnenkort in je privé-kas
Koken & etenDe anderhalvemeterregel weerhoudt veel horeca-ondernemers ervan om hun deuren vanaf 20 mei weer te openen. Kunst- en cultuurinstelling Mediamatic gaat testen met veilige ‘quarantainekassen’ waarin gasten kunnen dineren.
Willem Velthoven, oprichter en directeur van Mediamatic, vertelt zich te ergeren aan collega’s in de sector die roepen dat het onmogelijk is, gastvrij zijn op 1,5 meter afstand. ,,Het is voor grote horeca-ondernemers die zaken draaien waar het gaat om piekdrukte en massa-omzet misschien moeilijk. Maar er is een ander deel van de horeca waar het gaat om aandacht, de tijd nemen en zorgvuldigheid. Deze ondernemingen worden veel minder bedreigd. Wij zijn daar een voorbeeld van.”
Plantenkassen
De overheidsvoorschriften zijn simpel, legt Velthoven uit. ,,We mogen geen drank of spijs verstrekken. Alle horeca is dicht tot 20 mei en wij dus ook.” Geïnspireerd door de voorzorgsmaatregelen ‘herontwerpt’ zijn instelling naar eigen zeggen het samenzijn. ,,Ik kan niet zeggen dat ik blij word van corona”, vervolgt Velthoven. ,,Maar de urgenties die hieruit voortkomen zijn voor ons op een bepaalde manier weer inspiratie.” Het bewijs is het nieuwe project Serres Séparées. Dit biedt mensen de mogelijkheid om in Amsterdam te dineren in glazen kassen met uitzicht over het water.
Het idee om kassen te gebruiken om een intieme en veilige dinerervaring te creëren lag voor de hand. ,,Die kassen hadden we al”, vertelt Velthoven. ,,Daar zijn verschillende kunstprojecten met planten in gedaan. We probeerden het met mensen en het bleek nét te passen.” In Londen zijn dit soort afgesloten ‘huisjes’ al meer te zien. Igloo dining heet het daar en je kunt het op diverse locaties doen.
Lopend vuurtje
Behalve de afgesloten kassen moet ook de normale bediening op de schop. ,,Je kunt gasten niet aan tafel serveren. Ze zullen zelf hun glas moeten inschenken of consumpties van het blad moeten pakken. Daar zijn we nu mee aan het testen”, aldus Velthoven.
Het is mogelijk om onder voorbehoud in de maand juni een diner te boeken. Wil je hier bij zijn, dan moet je snel zijn, laat de oprichter weten. ,,We hebben het project gisteren op de website gezet en het ging als een lopend vuurtje. Momenteel zijn er nog maar een paar plekken beschikbaar voor juni.”
Veel ondernemers zijn bezig hun bedrijf om te bouwen. Ook John Prins, eigenaar van Luden in Den Haag:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Vroeger was het regelmatig: je hebt een huurachterstand, je wordt op straat gezet’
Iemand moet het doen, maar waarom gaan mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? Nederlanders met zo’n baan vertellen over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: deurwaarder Mark Hafkamp (55). -
Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox
Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden. -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkoolsaté uit de oven
Een dagje vegetarisch? Dat gaat heel gemakkelijk met deze bloemkoolsaté. Lekker gekruid en gezond. Serveer met wat bami of rijst en je hebt een heerlijke maaltijd op tafel staan. -
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam. -
AUTOTEST
Test Hyundai Kona Electric: kleine SUV met grote kwaliteiten
Om de snel groeiende concurrentie weer aan te kunnen, kreeg de Hyundai Kona een opfrisbeurt. Zeker de elektrische versie verdient een plekje op de shortlist. Tenzij je veel spullen of grote passagiers wilt meenemen.
-
Diëtisten luiden noodklok: ‘Veel ouderen door coronacrisis ondervoed’
Voldoende eten is voor veel ouderen niet vanzelfsprekend. Steeds meer van hen kampen met ondervoeding, met grote gevolgen voor hun weerbaarheid. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD). -
PREMIUM
André van Duijn bakt taart voor André van Duin en wordt uitgenodigd voor Heel Holland Bakt
Dankzij onze rubriek Nee, dat ben ik niet was André van Duijn te gast in het programma Doorbakken van André van Duin. ,,Wat een charismatische man!’’ -
Wakker Dier: Picnic bezorgt enkel nog verse kip mét ster
Picnic bezorgt vanaf zaterdag alleen nog verse kip met minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming, meldt Wakker Dier.