Coronaproof dineren: bij dit restaurant zit je binnenkort in je privé-kas
Koken & etenDe anderhalvemeterregel weerhoudt veel horeca-ondernemers ervan om hun deuren vanaf 20 mei weer te openen. Kunst- en cultuurinstelling Mediamatic gaat testen met veilige ‘quarantainekassen’ waarin gasten kunnen dineren.
Delen per e-mail
Willem Velthoven, oprichter en directeur van Mediamatic, vertelt zich te ergeren aan collega’s in de sector die roepen dat het onmogelijk is, gastvrij zijn op 1,5 meter afstand. ,,Het is voor grote horeca-ondernemers die zaken draaien waar het gaat om piekdrukte en massa-omzet misschien moeilijk. Maar er is een ander deel van de horeca waar het gaat om aandacht, de tijd nemen en zorgvuldigheid. Deze ondernemingen worden veel minder bedreigd. Wij zijn daar een voorbeeld van.”
Plantenkassen
De overheidsvoorschriften zijn simpel, legt Velthoven uit. ,,We mogen geen drank of spijs verstrekken. Alle horeca is dicht tot 20 mei en wij dus ook.” Geïnspireerd door de voorzorgsmaatregelen ‘herontwerpt’ zijn instelling naar eigen zeggen het samenzijn. ,,Ik kan niet zeggen dat ik blij word van corona”, vervolgt Velthoven. ,,Maar de urgenties die hieruit voortkomen zijn voor ons op een bepaalde manier weer inspiratie.” Het bewijs is het nieuwe project Serres Séparées. Dit biedt mensen de mogelijkheid om in Amsterdam te dineren in glazen kassen met uitzicht over het water.
Het idee om kassen te gebruiken om een intieme en veilige dinerervaring te creëren lag voor de hand. ,,Die kassen hadden we al”, vertelt Velthoven. ,,Daar zijn verschillende kunstprojecten met planten in gedaan. We probeerden het met mensen en het bleek nét te passen.” In Londen zijn dit soort afgesloten ‘huisjes’ al meer te zien. Igloo dining heet het daar en je kunt het op diverse locaties doen.
Lopend vuurtje
Behalve de afgesloten kassen moet ook de normale bediening op de schop. ,,Je kunt gasten niet aan tafel serveren. Ze zullen zelf hun glas moeten inschenken of consumpties van het blad moeten pakken. Daar zijn we nu mee aan het testen”, aldus Velthoven.
Het is mogelijk om onder voorbehoud in de maand juni een diner te boeken. Wil je hier bij zijn, dan moet je snel zijn, laat de oprichter weten. ,,We hebben het project gisteren op de website gezet en het ging als een lopend vuurtje. Momenteel zijn er nog maar een paar plekken beschikbaar voor juni.”
Veel ondernemers zijn bezig hun bedrijf om te bouwen. Ook John Prins, eigenaar van Luden in Den Haag:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Bloemkoolsaté uit de oven
Een dagje vegetarisch? Dat gaat heel gemakkelijk met deze bloemkoolsaté. Lekker gekruid en gezond. Serveer met wat bami of rijst en je hebt een heerlijke maaltijd op tafel staan. -
Diëtisten luiden noodklok: ‘Veel ouderen door coronacrisis ondervoed’
Voldoende eten is voor veel ouderen niet vanzelfsprekend. Steeds meer van hen kampen met ondervoeding, met grote gevolgen voor hun weerbaarheid. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD). -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
Wil jij alles weten over koffie? Bregje en Joost maken een podcast over ‘het zwarte goud’
Bregje Deben (46) en haar partner Joost Leopold (50) uit Utrecht hebben een koffieschool aan de Kanaalweg. Deze week zijn ze een podcast gestart over koffie. „Er is veel belangstellling voor koffie.” -
Koken & Weten
Waarom je moet uitkijken met sommige soorten goedkope kaneel
In Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is kaneel gezond?
-
PREMIUM
Ondernemers houden horeca met kunst- en vliegwerk overeind: ‘Overleven is voor nu goed genoeg’
Meer dan vier maanden zijn zij al gesloten, en de gifbeker is nog niet leeg. Deze krant volgt elf horecazaken rond het Caterplein in Apeldoorn. Hoe overleven zij de winter, de crisis en de verveling? ,,Ik heb geen doel meer in mijn leven.’’ -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden.