Crisis kostte friettenten miljoenen: ‘Plots moeten sluiten was belachelijk’
De coronacrisis heeft frituurzaken tot nu toe zo’n 182 miljoen euro aan omzet gekost. Dat concludeert vakvereniging ProFri na een groot onderzoek onder 270 friettenten. Ondanks alle tegenslagen die de crisis met zich meebracht, heeft geen van de bevraagde ondernemingen de handdoek in de ring gegooid. ,,De veerkracht is enorm.”
Door de crisis is dus ruim 45 procent minder omzet gedraaid dan een jaar eerder in dezelfde maanden, becijfert de vakvereniging. Voor patatzaken zijn de maanden in het voorjaar belangrijk. De verkoop van snacks en friet neemt dan toe en op de eerste warme dagen verkopen snackbars veel ijsjes.
Bang voor besmettingsgevaar
ProFi concludeert dat de eerste crisismaanden een penibele situatie vormden voor frietondernemers. ,,Maar tot nu toe bestaan alle 270 frituurzaken nog. Je merkt dat de veerkracht enorm is”, zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. Het hielp ook mee dat cafetaria's snel konden overgaan op verkoop door middel van afhalen en bezorgen.
Opvallend zijn wel de cafetaria's die tijdelijk de deuren sloot tijdens de crisis. In maart gaf 2 procent aan dicht te zijn. Dat werd in april 5 procent en in mei 7 procent. Van Rooij: ,,Vermoedelijk kwamen ze erachter dat ze verlieslijdend waren of ze zaten op locaties die het van passanten moeten hebben. We kregen ook signalen van ondernemers die het nog niet aandurfden vanwege besmettingsgevaar.”
Boos over plotse sluiting
Uit het onderzoek komt een grote ergernis van patatverkopers naar boven. ,,Ze zijn niet te spreken over het plotselinge begin van de lockdown”, zegt Van Rooij. ,,Dat nog geen uur na een persconferentie op zondagmiddag alle eetzaken dicht moesten was wel heel onverwacht.”
Eigenaren noemen die keuze van het kabinet ‘belachelijk’ en spreken over ‘complete tegenstrijdigheden’. Zo mochten frietzaken naar eigen zeggen hun tent die maandag erna om 16.00 uur weer openen voor afhaal en bezorging.
Personeelskosten hoger
Een ondernemer meldt ook minder eten te kunnen produceren door de 1,5 meterregel. 'Daardoor zijn de personeelskosten gestegen.’ Andere frietbakkers zijn positiever. Enkelen merken op dat bezorging een belangrijkere rol begint te spelen. ‘Het is een interessante tijd, die dwingt tot innovatie. Uiteindelijk zal dit goed zijn voor de frietbranche.’
Normaal staan Martijn Jansen en Selina Houwing van Superhallo op festivals, maar door het virus is alles afgelast. Vrijdag kon je van gepaste afstand een gratis patatje bij ze afhalen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM61
Topdrukte bij boer die biologische appels voor spotprijs verkoopt: ‘Als supermarkt niet helpt, dan maar zo’
Hoe zorg je dat mensen massaal biologische, onbespoten appeltjes kopen? Verkoop ze voor 1 euro per kilo en de klanten staan te dringen, bleek op een actiedag van een appelteler in de kop van Noord-Holland. Was het altijd maar zo'n feest. -
PREMIUMKoken & Eten
Ultieme nachtelijke antikaterhap is 20 jaar: ‘Als er hard kapsalon werd geroepen, wist ik genoeg’
De ultieme nachtelijke antikaterhap, beruchte caloriebom, hartaanval in een bakkie, hij is jarig! Wie? De Kapsalon natuurlijk. De wereldberoemde Rotterdamse stapelsnack - patat, vlees, knoflooksaus, gesmolten kaas en sla - bestaat twintig jaar. Vet man. -
12
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
PREMIUMDry January
Van een maand niet drinken kun je langer profiteren doordat je minder snel naar de fles grijpt
Dry January is populair: een maand lang geen alcohol drinken. Goed idee, zegt leefstijlarts en radiotherapeut-oncoloog Lieneke van Veelen. Zo word je je bewust van waarom je drinkt. -
Koken & eten
Robin vernoemde een tosti naar minister Grapperhaus en de minister hapte
Berry's Lunchroom in Rotterdam vernoemde een tosti naar Ferdinand Grapperhaus en nodigde de minister uit langs te komen. Dat beloofde hij. Gisteren stond hij in de zaak van Robin Achterkamp aan de Kratonkade. ‘Een man van zijn woord.’
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
-
-
Koken & Eten
Voor in de vriezer of maak iemand anders blij: bij deze maaltijden maak je makkelijk een extra portie
Als je toch kookt, kun je net zo goed meteen wat meer maken zodat je die extra portie in je vriezer kunt stoppen. Of je maakt er iemand anders blij mee. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen