Volledig scherm

Culinaire gids met 'sterrenrestaurants' voor kinderen

Een kindermenu hoeft niet altijd worst met friet, kipnuggets of een spaghetti bolognaise te zijn. Daarom stuurde culinaire gids Gault & Millau, bekend van de restaurantgidsen, voor het eerst een delegatie kinderen op pad langs restaurants in het Belgische Hasselt. Een wereldprimeur. 

,,Toegegeven: ook in Hasselt zie je nog vaak dezelfde klassieke kindermenu's op de kaart staan,'' zegt Philippe Onclin, verantwoordelijke van Gault & Millau. ,,We wilden de restauranthouders eens wat meer uitdagen, en voor de kinderen zelf gewoon wat meer variatie op de kaart krijgen. Het is toch doodjammer dat de keuze zo vaak beperkt blijft? We vinden het net heel belangrijk dat ook de jongere generatie al vroeg bezig is met smaak en gezondheid. Ze staan daar trouwens veel meer voor open dan we zelf zouden denken.'' Twaalf restaurants gingen de uitdaging aan. De jury bestond uit twaalf kinderen. ,,Die mochten allemaal hun voetjes onder tafel steken en punten geven op smaak, gezelligheid en gezondheid.''

Het resultaat is een kleine gids met twaalf restaurants in Hasselt, mét een streng oordeel van de kinderjury. ,,Het is misschien nog een klein boekje, maar voor ons wel een absolute wereldprimeur'', aldus Onclin. ,,Het is de eerste culinaire gids die wij voor kinderen uitgeven. Ik was zelf verrast toen ik mocht vaststellen waar kinderen allemaal op letten. Zelfs de bordschikking namen ze mee in hun rapport! Eigenlijk is dit gewoon heel positief voor de toekomst. Er staat zonder twijfel een grote groep fijnproevers klaar.''

Drie winnaars

Drie van de twaalf opgenomen restaurants kaapten een prijs weg. Het Theatercafé aan het Cultuurcentrum mag zich het 'Smakelijkste restaurant voor kinderen' noemen. De koks van L'Aperi Vino, aan de Zuivelmarkt, waren volgens het jonge volkje dan weer het creatiefst, terwijl de 'Levensboom' aan het Leopoldplein de gezondste kindergerechten serveert. De Hasseltse Restaurantgids voor Kids is verkrijgbaar bij het de Dienst Toerisme van Hasselt.

Of er ook een Nederlandse variant komt van de kindersmulgids, kon Gault & Millau Nederland nog niet zeggen.  Ons land kent wel sites die ouders tips geven waar ze met hun kroost goed terechtkunnen, zoals Kidsproof en Smulpaapje. Susan Aretz van Smulpaapje geeft op haar facebookpagina aan dit graag voor Nederland te willen oppakken. 

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.