Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

De alternatieven van melk: ook goed voor elk?

We verruilen het klassieke glas melk steeds vaker voor soja-, haver-, rijst- amandel- en kokos-alternatieven. Is dat gezonder? Jaap Seidell en Jutka Halberstadt geven tekst en uitleg.

Nederland wordt weleens een land van melkmuilen en kaaskoppen genoemd. Melk is net zo traditioneel Nederlands als brood, aardappelen en vlees. En net als die andere Hollandse kost heeft koemelk in toenemende mate te kampen met een slechte reputatie.

In 2012 dronken Nederlanders nog 1133 miljoen liter melk, in 2018 was dat gedaald naar 975 miljoen liter. In die periode verschenen er verontrustende verhalen over zuivel, onder meer in het boek Melk de witte sloper van Alissa Hamilton uit 2015. Ook de groeiende keuze aan alternatieve dranken deed de melkconsumptie geen goed.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.