De grootste fouten die je maakt, terwijl je denkt gezond bezig te zijn
Gezond eten kan lastig zijn. Je doet zo je best, maar hoe vermijd je klassieke fouten? Diëtist Anneleen Visser vertelt.
Delen per e-mail
Vals spelen
Na doordeweeks heel goed bezig te zijn geweest, kan de neiging om je in het weekend volledig te laten gaan, des te groter zijn. Een té strikt eetpatroon blijkt in de praktijk lastig vol te houden. Volgens diëtist en voedingsdeskundige Anneleen Visser, is het daarom aan te raden om jezelf af en toe te laten gaan.
,,Kies iets wat je lekker vind en wat je de moeite waard vindt en sta jezelf dat toe. Voel je er niet schuldig over. Daarna kun je het vaak weer prima volhouden. Je kunt beter een cheatmeal hebben dan een cheatday of cheatweekend. Dat scheelt weer een hoop kilocalorieën.’’
Koolhydraten schrappen
Sommige mensen zweren erbij: een dieet waarbij je eiwitten en groenten eet en alle koolhydraten vermijdt. Volgens het Voedingscentrum werkt dit echter averechts. ,,Koolhydraten uit volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta, zorgen voor verzadiging, waardoor je minder snel grijpt naar ongezonde tussendoortjes. Bovendien zitten de kilo’s er zo weer aan, als mensen ermee ophouden’’, aldus Patricia Schutte, van het Voedingscentrum.
Volgens Visser kan het dieet op de korte termijn resultaat opleveren, maar is het niet zonder risico. ,,Je moet wel aanvullende supplementen gebruiken. Brood bevat bijvoorbeeld veel jodium, je bouwt snel een tekort op als je dit weg laat.’’
Calorieën weg sporten
Naar de sportschool gaan is goed, maar wanneer je het ziet als een middel om daarna te mogen eten wat je wilt, boek je geen resultaten. ,,Je moet juist je voedingsinname in de gaten houden. Anders is het zonde. Neem voldoende energie, zodat je goed kunt trainen. Dan eet je na je training niet de verbrande kilocalorieën erbij’’, zegt Visser.
Alle calorieën zijn hetzelfde
Dat sommige producten evenveel kilocalorieën bevatten, hoeft niets te zeggen over de kwaliteit van het product. Een goed voorbeeld hiervan zijn noten, die bevatten in verhouding veel kilocalorieën, maar zijn qua samenstelling veel beter dan een handje chips, volgens Visser.
,,Of bijvoorbeeld vette vis in plaats van varkensvlees bij de warme maaltijd. Zalm bevat ook veel kilocalorieën door de hoeveelheid vet, maar heeft een betere samenstelling door de onverzadigde vetzuren.’’
Variatie
Steeds weer hetzelfde eten, omdat je gezond bezig wilt zijn, zoals kip, broccoli of zoete aardappelen, is niet aan te raden. Variatie in voedingsstoffen is nodig. ,,In de praktijk geeft ik mensen geen dieet, maar laat ze hun leefpatroon aanpassen. Het is onmogelijk om tot je 85ste elke dag weer hetzelfde te eten. Dat gaat vervelen en is daarom niet wenselijk.’’
Weet je al wat jij vanavond eet? In deze video zie je hoe je gewokte varkenslapjes met paksoi maakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ondernemers houden horeca met kunst- en vliegwerk overeind: ‘Overleven is voor nu goed genoeg’
Meer dan vier maanden zijn zij al gesloten, en de gifbeker is nog niet leeg. Deze krant volgt elf horecazaken rond het Caterplein in Apeldoorn. Hoe overleven zij de winter, de crisis en de verveling? ,,Ik heb geen doel meer in mijn leven.’’ -
Gelijmd vlees maakt consumenten misselijk
Een video die de Keuringsdienst van Waarde vandaag publiceerde heeft veel kijkers kwaad gemaakt. In het korte filmpje laten de makers zien hoe vlees- en visresten in de fabriek aan elkaar worden geplakt. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
Frituurbranche: hou op met frietje bashen
De frituurbranche baalt ervan dat media in hun berichtgeving vaak patat als grote boosdoener afbeelden als het gaat om obesitas. Dat moet maar eens afgelopen zijn, vinden de frituurprofessionals. -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.
-
PREMIUM
Diabetespatiënten fietsen van Friesland naar bakermat Bossche bol: ‘Daarin zit minste suiker’
De tocht der tochten ging wéér niet door. De ongeveer even lange fietstocht Samen met Sam, om geld op te halen voor het Diabetes Fonds, redde het wél. Van Friesland naar Den Bosch, op de fiets, en dat met een wisselvallige suikerspiegel. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUMVoor jou getest
Dit zijn de tien lekkerste Duitse wijnen
Helaas is een trip naar Duitsland nog niet mogelijk, maar je kunt al wel de vakantiesfeer van ons buurland oproepen. Wijnkenner Harold Hamersma neemt ons graag mee naar ‘Pinot Paradise’ en selecteert de tien beste van het moment.