De ideale pastavorm is nu pas uitgevonden... door een Amerikaan
Koken & etenDe Amerikaan Dan Pashman heeft een pastasoort ontwikkeld die de perfecte vorm zou hebben. Cascatelli is de naam. Dat is het Italiaanse woord voor waterval. De eerste 700 dozen waren binnen twee uur uitverkocht.
Delen per e-mail
De Italianen vonden veel soorten pasta uit: elleboogjes, strikjes, allerlei soorten holle buisjes, spiraaltjes, ringetjes en schelpjes. Dan heb je nog de lange platte pasta, pastavellen en wieltjes. Maar het kon beter, vond Dan Pashman, die in 2018 de prestigieuze James Beard Award won voor zijn podcast The Sporkful.
Spaghetti is prima, zei hij tegen de Amerikaanse tv-zender CBS over zijn vinding. ,,Ik eet elke pasta die je me voorzet als ik honger heb. Maar het is gewoon een buis. Het doet niet veel en ik denk dat het beter kan.” Pashman reisde naar de staat North Dakota waar veel granen voor pasta groeien. Hij leerde veel, ook toen hij thuis met zijn gezin allerlei soorten pasta testte. ,,De meeste voldoen maar aan één of twee van de voorwaarden.”
De perfecte pastavorm geeft de eter volgens Pashman een bevredigende bite, hij kan precies de juiste hoeveelheid saus opnemen en je kunt hem ook nog eens makkelijk aan je vork prikken. Het proces om die ideale vorm te vinden nam drie jaar in beslag. De pastavormen die hij bedacht, kon een machine niet maken. Hij stak er zo’n 10.000 dollar, omgerekend bijna 8500 euro, eigen geld in. Hij dacht er altijd aan en lag er zelfs wakker van ‘s nachts.
Na veel testen - ook door chef-koks en andere pastakenners - is de definitieve vorm klaar en te bestellen in de VS en Canada. Pastafabriek Sfoglini in de staat New York heeft de pasta in productie genomen.
Mission Impastable
De ‘ideale pasta’ van Pashman is een strookje deeg met een geschulpte rand die in een hoek van 90 graden ombuigt. Het ingenieuze stukje deeg heet cascatelli, wat het Italiaanse woord is voor waterval. De watervalletjes, die ook een beetje doen denken aan een glijbaan met ruches erlangs, voldoen aan de drie eisen die hij stelde: het houdt de saus vast en hoe je het stuk deeg ook binnenkrijgt, je moet moeite doen om het door te bijten. En omdat hij wat langer is dan veel andere soorten, kun je hem makkelijk aan je vork rijgen.
Pashman kreeg veel aandacht voor zijn pasta in de media. Hij legde zijn zoektocht ook vast in zijn podcast. Hij besteedde er een vijfdelige miniserie aan met de naam Mission Impastable die de afgelopen maand online kwam.
De eerste 700 dozen die van de productielijn kwamen, waren binnen twee uur uitverkocht. Via mail laat een woordvoerder van The Sporkful weten dat dat het verschepen naar Europa vrij kostbaar is en dat er vooralsnog ook geen plannen zijn om de pasta in Europa te distribueren. Ook voor het gebruik in restaurants zijn op dit moment nog geen plannen.
Zin gekregen in pasta? Hier zie je hoe je een makkelijk bolognese maakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Les van de expert: deze messen heb je absoluut (niet) nodig
De basis van een goede messenset bestaat uit vier of vijf stuks en kun je verder uitbreiden. Expert Jaap Moes legt uit hoe je al die messen gebruikt. -
PREMIUMKoken & eten
Dadelkoning Isam wil Nederland verliefd laten worden op dadels: ‘Veel gezonder dan al dat snoepgoed’
Dadels zijn in Nederland nu nog vooral populair onder moslims. Die kennen echter met name de dadels uit Algerije en Tunesië, terwijl er tientallen andere soorten zijn die hier nauwelijks bekend zijn. De Haagse ondernemer Isam Naimi wil daar verandering in brengen. ,,Ik wil dat heel Nederland ze gaat eten.’’ -
PREMIUM
Ieder voor zich? Nou, nee... Jumbo-eigenaar schiet horecaondernemers te hulp met unieke actie
Veel ondernemers hebben een moeilijke tijd door de coronamaatregelen, terwijl supermarkten juist topomzetten draaien. Arnaud van de Graaf van de Jumbo in Soest laat zijn collega-ondernemers niet stikken. -
Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
Nu de lockdown zich nog langer uit lijkt te strekken, beginnen we de sociale uitjes steeds erger te missen. Een uitgelezen moment om in virtual reality te duiken, want met een vr-bril kun je elkaar toch ontmoeten, zonder risico op een coronabesmetting. -
Imagoschade op de werkvloer: schuld bekennen of niet?
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts vertellen.
-
AUTOTEST
Test Dacia Sandero: logisch, praktisch en scherp geprijsd
De Dacia Sandero is misschien wel de slimste nieuwe auto van dit moment: hij biedt meer ruimte en een betere uitrusting voor een lagere aanschafprijs. Bovendien rijdt hij verdienstelijk en is hij voordelig in het gebruik. -
Albert Heijn kampt met tekort aan voorverpakte kaas
Albert Heijn kampt met leveringsproblemen van haar voorverpakte kazen. Daardoor is er een tekort aan kaas ontstaan in de winkels. Dat geldt zowel voor de fysieke winkels als online. -
PREMIUM
Inspiratieloos met koken? Deze Utrechtse chefs geven hun geheimen prijs in speciaal kookboek
De recepten van Utrechtse restaurants zijn niet langer meer het geheim van de chefs. De Utrechtse Kiki Mossink (28) en Nadia Khaleghi (31) van de Horecaburgemeester hebben van veertig eetplekken in de stad hun favoriete recept gevraagd. Deze zijn gebundeld in een kookboek, waarvan de opbrengst naar de noodlijdende horecazaken gaat.