‘De koe blijft twee dagen bij de slachterij om weer rustig te worden en wordt dan geslacht’
crowdbutchingVlees is meestal een anoniem massaproduct uit de supermarkt. Bij Crowdbutching laten ze zien dat er een groeiende markt is voor vlees van ambachtelijk gemeste dieren.
,,Het begon 25 jaar geleden met mijn vader. Die wilde vlees met garantie verkopen’', zegt Berend te Voortwis, directeur van Crowdbutching, het bedrijf achter Koopeenkoe.nl en diverse andere sites waar consumenten vlees van koeien, varkens, kippen, herten, kalkoenen en geiten kunnen bestellen.
Te Voortwis komt van een boerderij met vleeskoeien. ,,In de tijd van mijn vader was het zo dat als we een koe slachtten de helft van het vlees in de eigen vriezer ging en de helft werd verkocht aan familie en vrienden.''
Het was ook de tijd dat ziekten als bse, varkenspest en mond- en klauwzeer de Nederlandse veehouderij in een kwaad daglicht zette. ,,Toen kwam er veel discussie, is vlees nog wel te vertrouwen. Wij wisten welk vlees we hadden. Maar het meeste vlees is anoniem. Mensen waren onzeker. Mijn vader besloot toen vlees met garantie te verkopen.‘’
Anoniem vlees
Dat concept sloeg aan en de zaken breidden zich gestaag uit. Toen Te Voortwis het bedrijf van zijn vader zes jaar geleden overnam, vroeg hij zich af hoe hij in het digitale tijdperk de klant het beste kon bereiken. ,,We zijn heel kleinschalig met Koopeenkoe.nl begonnen. Het raakt een snaar bij de mensen.‘’
Vorig jaar verdubbelde de omzet en voor dit jaar wordt een groei van 50 procent verwacht. Met nu al 100.000 klanten in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië mag Crowdbutching een succes genoemd worden. En dat voor een bedrijf dat begon met vleespakketten voor een paar familieleden en vrienden.
Wie vlees koopt bij Koopeenkoe.nl kan zelf de koe uitkiezen. Als het beest volledig verkocht is gaat het naar de slacht. ,,Altijd op maximaal een half uur reizen van de boerderij. De koe blijft dan twee dagen bij de slachterij om weer rustig te worden en wordt dan geslacht. Vervolgens rijpt het vlees een paar weken en wordt het hierheen vervoerd waar we de vleespakketten maken en aan de klanten leveren'', aldus Te Voortwis.
Dat betekent dat klanten soms een tijdje moeten wachten voor ze hun vleespakket krijgen. Een probleem is dat niet. ,,Mensen wachten graag een tijdje op een product dat van a tot z klopt. Het past bij het idee dat je iets oogst uit de natuur. We vragen ook iets van de consument. Waarom eet ik vlees en hoe doen we dat dan.’'
Klanten kunnen wel de koe uitkiezen, maar niet welk deel van de koe. ,,Ze krijgen vlees van de kop tot de staart. We nodigen de mensen uit om alle delen van het dier te eten zodat er geen verspilling is'', zegt Te Voortwis.
Het past in de filosofie van Koopeenkoe.nl. Mensen eten geen anoniem stuk vlees, maar een deel van een koe waarvan de herkomst bekend is. Die koe heeft zo natuurlijk mogelijk geleefd, het voer is duurzaam verbouwd en het dier is met respect behandeld, ook na de slacht.
Te Voortwis is al lang niet meer de enige die vlees levert op Koopeenkoe.nl. In totaal verdienen 110 boeren hun boterham via de website. ,,De meeste aangesloten boeren leveren rundvlees, maar we bieden inmiddels ook vlees van andere dieren aan, zoals kippen. Een van de kippenboeren voert vooral reststromen uit de voedingsindustrie aan zijn kippen. Daar zit ook kurkuma bij. Dat zorgt er voor dat het vlees oranjekleurig is.''
Naast Koopeenkoe.nl kun je ook bij andere sites terecht om je vlees op zo'n manier te kopen. Zo kun je ook samen met anderen kippen en varkens kopen. Op al deze sites koop je je vlees bij verschillende boeren en wordt het vervolgens bij je thuis afgeleverd. Je kan er ook voor kiezen je vlees zelf op te halen bij de boer zelf.
Met al dat vlees in de vriezer kun je heel wat bbq-recepten uitproberen. Bekijk hieronder de lekkerste recepten voor op de barbecue:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
PREMIUMVoor jou getest
Zeven blenders getest: ‘Bij deze heb ik de neiging het deksel voor de zekerheid vast te houden’
Een blender is een alleskunner. Hij perst fruit, hakt groente, maakt beslag en crusht ijsklontjes. Zeven blenders moeten aan de bak voor een smoothie en ijsblokjes. -
22
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Ramadan zwaar? Met deze praktische tips kom je makkelijker de dag door: ‘Goede planning kan helpen’
Vandaag is de ramadan begonnen. ‘S nachts stonden moslims op voor de maaltijd die geconsumeerd wordt voordat het vasten begint. Vanavond, stipt om 19:06 uur, mogen zij weer aan tafel. Tot die tijd mogen ze niet eten, niet drinken (ook geen water), en geen geslachtsgemeenschap hebben. Hoe beleven moslims deze vastenmaand? Een aantal van hen deelt hun tips!Rotterdam
-
4
Als je bewuster wil leren eten ‘is een quick fix vaak niet mogelijk’
Veel Nederlanders willen bewuster eten. Wat kun je vandaag al doen om om dit te bereiken? Twee experts geven uitleg. -
-
-
PREMIUM
Steeds meer jongeren kloppen bij Mariska aan voor gratis maaltijd
Alphen aan den Rijn -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Hoe slechte darmbacteriën de kans op een depressie kunnen verhogen
Als we niet goed in ons vel zitten, grijpen we vaak naar dingen als chips en chocola. Maar als je veel bewerkte producten eet, kan je je op lange termijn slechter gaan voelen. Het verhoogt de kans op een depressie.