De krekelhamburger: goed voor het milieu en bij dit restaurant nog populair ook
Tussen de runderhamburgers en de vegetarische burgers staat deze maand een bijzondere ‘special’ op het menu bij de restaurants van Meneer Smakers in Utrecht: ‘De Ome Japie’. Een krekelburger. En hij is populair, vertelt Bram van Riet, manager bij de Utrechtse horecazaak.
Het idee voor de krekelburger is het resultaat van een samenwerking met een startup van vier Utrechtse ondernemers: Jaapie Food in Werkhoven. Nu, een paar maanden na het eerste idee, staan de burgers een maand lang op de menukaart bij het Utrechtse hamburgerrestaurant. ,,Ze verkopen best aardig. Je hebt wel wat overtuigingskracht nodig bij sommigen om hem te verkopen, maar dat is ook wel begrijpelijk. Ze gaan niet zo hard als de andere burgers, maar dat hoeft ook helemaal niet. We willen iets bijzonders neerzetten. Mensen zijn altijd wel verrast over de smaak: het is in ieder geval niet standaard.”
De specials, die elke maand veranderen, worden bedacht door twee medewerkers. Van Riet: ,,Ik geef ze een denkrichting mee. Je ziet dat steeds meer mensen bezig zijn met vegetarisch of veganistisch eten. Mensen worden steeds bewuster. We zijn een keertje gaan krekels gaan proeven en eigenlijk was het wel heel lekker. We hebben er een burger van gemaakt op een bedje van witte kool, met rode ui. Daarbij zit een Thaise tapenade en een pittig sausje.”
Krekels kweken
De krekels zijn afkomstig uit Werkhoven, waar Folkert de Jong (22) met zijn broer Matthijs (28) en vader Arie (60) de diertjes kweekt. ,,Het idee om krekels te gaan kweken ontstond in 2016, een jaar later begonnen we met een paar krekels, die hebben zich vanzelf vermenigvuldigd.” Nu hebben de mannen een schuur met miljoenen krekels. ,,Die zitten allemaal gestructureerd in kunststof bakken. Het is een vochtige ruimte waar het continu zo’n 30 graden is. Als de dieren aan het eind van hun leven zijn, worden ze ‘geoogst’. Dat is na zo'n veertig dagen, zo oud worden ze in de natuur ook.” De dieren gaan dan in de vriezer en daarna door de maler.
De burger zelf ziet er niet anders uit dan ‘gewone’ burgers, al is de textuur wel anders: ,,Je ziet niet terug dat het om krekels gaat.” De krekels zijn een stuk duurzamer dan bijvoorbeeld het houden van koeien. ,,Er is veel minder water nodig, er is minder CO2 uitstoot en je hebt ook veel minder land nodig. De krekels worden gevoed met restvoedsel van andere industrieën. Zoals restjes van de pastafabriek, of van bakkers. Dus dat gaat voedselverspilling tegen. En de krekelboerderij draait volledig op zonne-energie.”
De vraag naar krekelproducten neemt volgens De Jong behoorlijk toe. ,,In Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Scandinavië is de vraag al behoorlijk, in Nederland valt het nog mee. Er was nog geen echt goed krekelproduct op de markt.” Nu is die er volgens hem wel met de krekelburger. ,,Het gaat erom dat er iets lekkers is. Hoe goed het verhaal erachter ook is. En mensen moeten het product nog ontdekken, want wat de boer niet kent, dat vreet hij niet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM5
We gooien elke dag 700.000 broden weg, maar je kunt ze prima recyclen: ‘Mijn zoon vroeg: papa, waarom stuur je dat brood niet naar Afrika?’
WAGENINGEN - Elke dag worden in ons land 700.000 broden te veel gebakken. En aangezien niemand van oud brood houdt, worden die broden vermalen tot veevoer of weggegooid. Zonde, vinden ze in Wageningen. Drie bakkers hebben iets bedacht om vers brood te kunnen bakken met oud brood. Wel zo goed voor het milieu. -
Beter Eten
Waarom je nu even naar de dokter moet, zeker als je 50 plus bent en te dik
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op gebied van eten en drinken. Na alle zware kerstdiners, oliebollen en champagne kan ons cholesterol tot recordhoogte stijgen. Waarom we de risico’s volgens cardiologen niet mogen onderschatten en wat we kunnen eten om er iets aan te doen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Koken & Eten
Vlees van ruim duizend edelherten in de Oostvaardersplassen binnenkort weer te koop
Staatsbosbeheer moet deze winter 1600 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen in Flevoland. In het natuurgebied is ruimte voor maximaal vijfhonderd herten. Een klein deel van deze herten blijft achter in het gebied als voer voor andere dieren en micro-organismen. De andere herten komen beschikbaar voor consumptie. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
PREMIUM20
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
Wat een verrassing! Chefkok Marco vindt tijdens koken parel in oester: ‘Is me in 32 jaar nog nooit overkomen’
-
Koken & Eten
Oproep om frikpics te maken: ‘Het is een beetje ordinair, maar frikandel is dé Nederlandse streetfood’
Een oproep van de frituurbranche: of we massaal foto's van onze vleesstaven willen delen. Frikandellen, voor alle duidelijkheid. Frikpics.