De niet te stuiten opmars van Nederlandse wijn
De wijnen van Nederlandse bodem lijken in niets meer op het bocht dat in de jaren 70 en 80 uit een fles kwam. Sommelier Max van Bockel koos vijf wijnmakers die een nadere kennismaking meer dan waard zijn.
‘Geweldig, weelderig en sappig’: in zijn nieuwste nummer geeft het vakblad Perswijn de Gris 2018 van Wijnhoeve De Kleine Schorre uit Zeeland vijf sterren. ‘Bloemen met een fijne lengte’, jubelt de recensent. En het is bepaald niet de enige wijn van vaderlandse bodem die de hoogste beoordeling krijgt.
De tijd van blaartrekkend zuur, zoals in de jaren 70 en 80 geschonken, ligt achter ons. Natuurlijk zal een experimenterende hobbyist nog weleens een bedenkelijk glas inschenken, maar de 139 professionele wijngaarden die staan ingeschreven bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland maken allemaal volwassen producten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUM
Veel aardbeien met slagroom en ranja, maar geen wespen: dit is het geheim van dit terras
Het terras van de Manderveense Aardbei wordt omschreven als het toppunt van zoetigheid. Volwassenen eten aardbeien met slagroom, kinderen drinken ranja en fristi. Van hinderlijke wespen ontbreekt elk spoor. Rara hoe kan dat? -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM
Ron (70) werkt nog dagelijks aan zijn iconische Punselie-koekjes
Hij ziet het ereburgerschap van Gouda als een beloning voor zijn promotie van de stad. De koekjes van Ron Punselie genieten wereldfaam. Daarom koestert hij het eeuwenoude familiebedrijf.
-
PREMIUM
Bekendste haringzaak van Den Haag is niet meer: ‘Het is een aparte situatie’
Bezongen in het onofficiële Haagse volkslied en opgenomen in een sketch van Jacobse en Van Es, maar nu is De Haringkoning aan het Haagse Rijswijkseplein (voorlopig) niet meer. ‘Wegens omstandigheden zijn wij genoodzaakt om De Haringkoning te sluiten.’ En dus lijkt het honderdjarig bestaan in 2027 er niet meer te komen. -
PREMIUMKoken & Eten
Bieropener kwijt? Met een klomp, boor, trouwring of asbak plop je je flesje óók zo open
Herkenbaar? Je wilt een biertje openmaken, maar de flesopener is zoek. Voor Ad Zwinkels en Marty Olsthoorn is het geen probleem. Sterker nog: de Westlanders maken er een sport van om met de gekste objecten flesjes te ontdoppen. ,,Als het moet, doe ik het zelfs met een natte krant”, bluft Ad Zwinkels. ,,Als je maar genoeg dorst hebt.” -
PREMIUMKoken & Eten
Is het slecht om te drinken bij je eten? Of is het juist gezond? Experts vertellen hoe het zit
We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: eten en drinken tegelijk.