De scholen beginnen weer: zo vul je de broodtrommel gezond én origineel
Voor kinderen in Zuid-Nederland is de zomervakantie weer voorbij. De broodtrommels worden weer in de rugzakken gestopt. Maar wat doe je in de broodtrommel zelf? Het Voedingscentrum geeft tips voor originele pauzehappen en de lunch op school.
Delen per e-mail
Witte boterhammen met hagelslag: de meeste kinderen zijn er dol op, maar alleen al vanwege de suikers en het ontbreken van gezonde vezels is het niet verantwoord om ze elke dag als schoollunch te serveren. Het Voedingscentrum heeft voor zowel de pauzehap (10-uurtje) als de lunch smakelijke en gezonde alternatieven op een rij gezet.
Acht keer smakelijke 10-uurtjes
1. Waterpret: een schijf watermeloen.
2. Oosters genoegen: bakje met dadels en gedroogde abrikozen.
3. Klein maar fijn: klein bruin bolletje met light zuivelspread en een plakje komkommer.
4. Gekleurde frietjes: reepjes van bijvoorbeeld komkommer, paprika en selderij in een leuk bakje. Gebruik verschillende kleuren en snijd alle rauwkost even lang en in dezelfde dikte.
5. Cakeje anders: papieren cakevormpje met handje ongezouten studentenhaver of stukjes fruit. Een stukje huishoudfolie erover zorgt dat de inhoud niet uit het vormpje valt.
6. Bakje banaan: bakje magere yoghurt met een halve banaan in stukjes.
7. Rond in de mond: mini-mueslibol met halvarine of margarine en een plakje 30+-kaas.
8. Fruitfeestje: blokjes fruit in een leuk bakje, zoals rode meloen en peer. Snijd het fruit allemaal even groot.
Lunch op school
Het lunchtrommeltje kan een puzzel zijn: de inhoud moet lang lekker en goed blijven. Zeker in de zomer zonder koelkast sta je als ouder voor een uitdaging. Vijf tips:
1. Gebruik een stevige, goed sluitende broodtrommel.
2. Geef geen snel bederfelijke vleeswaren zoals rosbief, fricandeau of filet americain mee. 30+-kaas, zuivelspread of hüttenkäse zijn beter.
3. Maak brood met kaas een dag van tevoren klaar en leg het in de vriezer. Wanneer je het dan meegeeft naar school, is het tegen de lunch ontdooid en is de kaas niet zweterig.
4. Notenpasta of pindakaas met wat schijfjes komkommer blijft lekker fris.
5. Vraag op school naar de mogelijkheden om eten en drinken gekoeld te bewaren. Of geef de lunch in een klein koeltasje mee óf gebruik een koelelement.
Originele schoollunch
De meeste kinderen die naar de middelbare school gaan, komen tussen de middag niet meer naar huis. Dat geldt, onder meer door de opkomst van het continurooster, ook voor steeds meer leerlingen van basisscholen. Dan is het wel zo prettig als ze genieten van een lekkere lunch. Zes suggesties:
1. BB-King: boterham banaan. Rol met de deegroller een volkoren boterham plat, besmeer de boterham met halvarine of margarine en leg er een hele banaan in. Rol het geheel op en doe hem in de lunchtrommel. Ook lekker met notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd suiker of zout.
2. Egg & carrot: dubbele volkoren boterham met halvarine of margarine en een omelet van één ei ertussen met geraspte worteltjes.
3. Broodlolly: besmeer twee volkoren boterhammen met boter en snijd de boterhammen ieder in zes stukjes. Neem twee houten stokjes en prik de stukjes boterham er om en om op met sla, een halve appel met schil in plakjes en een plak 30+-kaas (ook in zes stukjes gesneden).
4. Tonijnfestijn met een ‘aardbeientaartje’ toe: dubbele volkoren boterham met halvarine of margarine, plakken komkommer en stukjes tonijn uit blik (naturel, op water) en een sneetje volkoren notenbrood met halvarine of margarine en plakjes aardbei.
5. Puzzelbammetje: een dubbele volkoren boterham belegd met plakjes komkommer en een plakje 30+-kaas. Ook lekker met light-smeerkaas of hüttenkäse. Snijd er met een scherp mes vier puzzelstukjes uit.
6. Bagelbam: volkoren bagel belegd met halvarine of margarine, een plakje 30+-kaas en groente, zoals schijfjes komkommer, radijs of reepjes paprika.
Nog een laatste tip voor de eerste dagen op school: stop een lief briefje in de broodtrommel.
Bron: Voedingscentrum.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Enschedese ‘Healthy Chef’ wil inspireren tot gezond leven: ‘Helpt enorm om positief te blijven’
ENSCHEDE - Remko Schippers ziet de scooters van Thuisbezorgd af en aan rijden. „Mensen hebben geen inspiratie meer”, constateert hij. „Maar fysiek en geestelijk gezond blijven is belangrijk, juist nu.” -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
PREMIUM
Koken & eten Diëtisten over ondervoede ouderen: ‘Sommigen nemen wel een wijntje om twaalf uur’
Bijna een op de vijf 70-plussers is ondervoed. Bij kwetsbare ouderen die afhankelijk zijn van thuiszorg is dat zelfs veertig procent. Dat was al een probleem, want de gezondheid kan er ernstig onder lijden en daarmee ook de levensvreugde, maar nu komt corona het nóg erger maken. -
Wat Eten We Vandaag: Rijkgevulde lasagne met boerenkool en kip
De traditionele lasagne wordt vaak gemaakt met een tomatensaus en rundergehakt, maar wij gaan voor een winterse variatie. Deze lasagne wordt rijkelijk gevuld met boerenkool, roerbakgroenten en kipgehakt. De lasagne serveren wij met een frisse komkommersalade. -
PREMIUM
Koken & eten Bitter vinden we brrrrr... maar het is o zo gezond
In het kader van goede voornemens: kies eens wat vaker voor bitter. Voedingsmiddelen met deze smaak, zoals witlof en broccoli, zijn goed voor je gezondheid. Niet lekker? Je kunt ze makkelijk leren eten.
-
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
Koken & eten Coronapatiënten die reuk verloren kunnen hun neus trainen
Dat is gek: je ruikt ineens niks meer en je lievelingsgerecht smaakt heel anders. Veel coronapatiënten verliezen hun reuk- en smaakvermogen door het virus. Onderzoeker Elbrich Postma van de Universiteit van Wageningen ontdekte dat er hoop is voor deze mensen. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'.