Volledig scherm
© Charles Deluvio via Unsplash

Deens onderzoek: chocolade vermindert kans op hartritmestoornissen

De consumptie van chocolade werd al eerder gelinkt aan een verminderde kans op hartziekten- en infarcten. Uit Deens onderzoek blijkt dat chocolade eten ook hartritmestoornissen zou kunnen voorkomen. Toch is er meer onderzoek nodig om deze bewering te bevestigen.

Deense onderzoekers verzamelden de gegevens van 55.502 Denen tussen de 50 en 64 jaar oud via een uitgebreide vragenlijst over voeding en gezondheid. Die deelnemers werden gedurende 13,5 jaar gevolgd. In het nationale medische patiëntenregister zochten ze bijkomende informatie op over gewicht, cholesterol, diabetes, rookgedrag, opleidingsniveau, bloeddruk en hartziekten. Tijdens de opvolgperiode ontwikkelden 3.346 mensen voorkamerfibrillatie, een veelvoorkomende hartritmestoornis die het risico op beroerte verhoogt.

De onderzoekers analyseerden het verband tussen chocoladeconsumptie en voorkamerfibrillatie en kwamen tot de conclusie dat mensen die twee tot zes keer per week een stukje van 30 gram chocolade eten 11 tot 20 procent minder kans hadden op voorkamerfibrillatie. Daaruit besluiten ze dat regelmatig chocolade eten dit risico mogelijk vermindert.

Gecontroleerde studie is nodig

Drs. Sean Pokorney en Jonathan Piccini geven aan dat de bevindingen nadere overweging verdienen, ondanks dat er tijdens de studie niet gekeken werd welke chocolade is geconsumeerd. Er werd namelijk al vaker aangetoond dat pure chocolade gezonder is dan de melkvariant.

 ,,Een gerandomiseerde gecontroleerde studie is nodig om de ware werkzaamheid van chocolade voor de preventie van voorkamerfibrillatie te evalueren. Voor deze studie zouden verschillende groepen deelnemers telkens andere hoeveelheden cacao moeten consumeren, om inzicht te krijgen welke hoeveelheid cacao het meeste bijdraagt aan de preventie van voorkamerfibrillatie", aldus Pokorney en Piccini.

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.