Delftse slimmeriken Daan en Krijn komen in 2025 met kweekvlees: ‘We willen voorop lopen’
Koken & etenDe wereldpopulatie en welvaart nemen toe en de de vraag naar vlees ook. Omdat vlees óók belastend is voor het milieu, werken veel nieuwe bedrijven aan alternatief voedsel. De Delftse startup Meatable richt zich op kweekvlees. Er ligt nu een prototype van een worstje.
Veel mensen houden simpelweg van een stukje vlees. Tegelijkertijd zijn net zo veel mensen zich bewust van het dierenleed en de negatieve impact van vleesproductie op het milieu. Tel daarbij de nadelen van traditionele vleesvervangers (denk aan grootschalige sojaproductie) op en de oplossing lijkt simpel: kweekvlees. Vlees dat, nu nog in laboratoria maar straks in fabrieken, uit dierlijke cellen wordt opgekweekt en waar geen dierenleed, slachtafval of andere milieuvervuiling aan te pas komt. Voorop in deze innovatieve aanpak loopt Meatable, de startup van Krijn de Nood en Daan Luining.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Dit is waarom wij oranje wortelen eten
De wortelen die wij doorgaans kopen zijn feloranje terwijl er veel meer kleuren wortelen bestaan. Waarom eten wij veel oranje exemplaren? Experts over het oranjegevoel, de mythes en de vermoedelijke echte reden waarom wij deze eten. -
PREMIUM17
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’ -
PREMIUM
Imke houdt van dieren maar eet ze ook op en wil weten hoe dat werkt in ons brein
Hoe kan het dat ik zo veel van dieren houd en ze ook opeet? Het dilemma houdt Imke de Boer, hoogleraar dieren en duurzame voedselsystemen, al vanaf haar jeugd bezig. In het boek ‘Past het dier nog op ons bord?’ zoekt ze antwoord. -
Wetenschappelijk Bewezen
Wat gebeurt er achter het deurtje van je magnetron?
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In de eerste aflevering krijg je uitleg over de magnetron. Want wat gebeurt er nou precies achter dat deurtje als jij je eten opwarmt? -
Koken & Eten
Perry maakt de guilty pleasures van BN'ers: ‘Vegetariërs wilden allemaal vlees’
In restaurants maken we massaal foto’s van mooie gerechten die we vervolgens op social media delen. Maar er zijn van die hapjes waar we nooit over praten omdat we er ons een beetje voor schamen. Om die guilty pleasures draait de nieuwe kookshow met Perry de Man.
-
Best Getest
Getest: Dit is de beste staafmixer met hakmolen
Wat is de beste staafmixer met hakmolen? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement. -
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping.