Volledig scherm
© Getty Images

Deze 5 gewoonten kunnen de reden zijn waarom jij je opgeblazen voelt

Een ongemakkelijk gevoel in je onderbuik, een broek die knelt, je lichaam dat op de meest ongepaste momenten van zich laat horen: iedereen weet hoe onaangenaam een opgeblazen gevoel kan zijn. En misschien ligt het wel aan een van deze gewoontes. Met tips om je buikje weer rustig te krijgen.

1. Je eet te snel Als je je maaltijd in enkele happen naar binnen schrokt, kauw je te weinig wat een goede vertering in de weg staat. Bovendien slik je ook veel lucht in, met als gevolg dat je je opgeblazen voelt.

2. Je kunt geen afscheid nemen van frisdrank Koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank stimuleren gasvorming in je darmen. Daardoor krijg je niet alleen last van winderigheid, maar ook van een opgeblazen gevoel.

3. Je eet te veel voorverpakt of bewerkt voedsel Voorverpakt en bewerkt voedsel zitten vaak boordevol zout en suiker, twee van de belangrijkste oorzaken van je opgeblazen gevoel. Probeer dus om je suiker- en zoutinname onder controle te houden door maaltijden zoveel mogelijk zelf te maken.

4. Je eet fruit na je maaltijd Fruit kan je spijsvertering danig in de war sturen als je het kort voor of na koolhydraten eet. Omdat je fruit makkelijk en snel verteert, kan je het dus het best buiten de maaltijd om eten en niet als dessert nemen. Al zijn er een paar uitzonderingen. Papaja en ananas bevorderen bijvoorbeeld een goede vertering en kunnen zelfs helpen een vette maaltijd te verteren.

5. Je maakt de verkeerde voedselcombinaties Om beter te verteren, moet je ook je voedselcombinaties in de gaten te houden. De traditionele aardappelen, vlees en groenten willen weleens problemen veroorzaken. Dat heeft te maken met het feit dat het ene makkelijker verteert dan het andere. Kies daarom liever voor koolhydraten - denk aan aardappelen, brood, pasta en granen - in combinatie met enkel groenten. Je kunt ook kiezen voor eiwitten, zoals in vlees of vis of zuivelproducten, met groenten maar zonder koolhydraten.

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.