Deze appeltaart van Berend (26) kun je als ontbijt eten
Appeltaart, red velvet of carrot cake een guilty pleasure? Niet per se. Gezondheidswetenschapper Berend Eberson ontwikkelde Grünten, een nieuw ontbijtproduct dat 40 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente bevat én naar taart smaakt.
Delen per e-mail
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Dit blijkt in realiteit knap lastig te zijn. Cijfers van het Voedingscentrum wijzen uit dat de gemiddelde Nederlander blijft steken op een schamele 100 tot 150 gram per dag. Daarvan wordt 85 procent ’s avonds geconsumeerd.
Dit heeft volgens Eberson te maken met mentaliteit. ,,Men linkt groente vooral met avondeten, maar 250 gram groente is erg veel voor één maaltijd. Je zou eigenlijk bij elke maaltijd groente moeten eten wil je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aantikken.”
Bloemkool en eiwitpoeder
Het idee om groente te verwerken in het ontbijt ontstond toen Eberson als personal bodycoach werkte. ,,Een van de deelnemers tipte me om bloemkool met eiwitpoeder te mixen.” Dit bleek geen culinair hoogstandje. ,,Het smaakte vreselijk”, lacht de voedingswetenschapper. ,,Daarom heb ik het recept aangepast tot een bloemkool-appeltaart-ontbijt met rozijnen en appel.”
Tussenjaar
Een van de deelnemers tipte me om bloemkool met eiwitpoeder te mixen: het smaakte vreselijk
Na voor de zoveelste keer de receptuur voor iemand op te hebben geschreven, besloot Eberson de stoute schoenen aan te trekken. Hij gebruikte zijn tussenjaar om naast appeltaart nog twee smaken te ontwikkelen: red velvet brownie en carrot cake. Red velvet brownie is gemaakt op basis van rode bieten, cacao nibs en yoghurt. Carrot cake is volledig plantaardig. Er zit zoete aardappel, wortel en havermout in.
Smaakmakers
De zoete smaak ontstaat door de toevoeging van stevia, een natuurlijke suiker. Eberson zegt het recept wel vijftig keer te hebben aangepast. ,,Ik wilde er zo min mogelijk suiker instoppen maar wel een optimale smaak bereiken.” Je bewaart het in de koelkast en eet het koud. Een portie verzadigt net zoveel als een volledig ontbijt, claimt Eberson. Zijn vinding ligt bij alle vestigingen van supermarktketen Marqt en op een aantal locaties in Amsterdam. Spar City en Spar University volgen volgens de maker binnenkort.
De innovatie dingt dit jaar mee naar een plaats in de lijst van meest innovatieve vindingen van het jaar van de Kamer van Koophandel. De Innovatie Top 100 is volgens de KvK zelf de laatste jaren ‘uitgegroeid tot de grootste en belangrijkste innovatieprijs voor het mkb’.
Zorgen over je kind dat te weinig groente binnenkrijgt? In deze aflevering van Mag ik van tafel? geeft expert Tischa Neve tips:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
We eten meer in de winter: hier zie je waarom
Buiten is het fris en de dagen worden steeds korter. Veel mensen zoeken in het najaar troost in calorierijk voedsel. De gedachte is: in de winter neemt onze eetlust toe. Maar klopt dit wel? -
Koken & Eten ‘Op de dag van zijn begrafenis bleek dat hij zijn drie sterren had behouden’
Op een brocanterie in Normandië stuit Ronald Giphart op een kookboek dat hem somber stemt. -
PREMIUM
Koken & eten Bitter vinden we brrrrr... maar het is o zo gezond
In het kader van goede voornemens: kies eens wat vaker voor bitter. Voedingsmiddelen met deze smaak, zoals witlof en broccoli, zijn goed voor je gezondheid. Niet lekker? Je kunt ze makkelijk leren eten. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten.
-
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
Wat Eten We Vandaag: Cookies & cream trifle
Knapperige cookie kruimels vergezeld door romige, luchtige laagjes en een cookie crème. Klinkt goed, toch? Het leuke is dat de trifle geserveerd in glaasjes erg feestelijk en indrukwekkend eruit ziet, maar supersimpel is om te maken. Weinig werk, groots resultaat! Je moet deze romige trifle absoluut een keer hebben geprobeerd. -
PREMIUM
Enschedese ‘Healthy Chef’ wil inspireren tot gezond leven: ‘Helpt enorm om positief te blijven’
ENSCHEDE - Remko Schippers ziet de scooters van Thuisbezorgd af en aan rijden. „Mensen hebben geen inspiratie meer”, constateert hij. „Maar fysiek en geestelijk gezond blijven is belangrijk, juist nu.”