Deze appeltaart van Berend (26) kun je als ontbijt eten
Appeltaart, red velvet of carrot cake een guilty pleasure? Niet per se. Gezondheidswetenschapper Berend Eberson ontwikkelde Grünten, een nieuw ontbijtproduct dat 40 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente bevat én naar taart smaakt.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Dit blijkt in realiteit knap lastig te zijn. Cijfers van het Voedingscentrum wijzen uit dat de gemiddelde Nederlander blijft steken op een schamele 100 tot 150 gram per dag. Daarvan wordt 85 procent ’s avonds geconsumeerd.
Dit heeft volgens Eberson te maken met mentaliteit. ,,Men linkt groente vooral met avondeten, maar 250 gram groente is erg veel voor één maaltijd. Je zou eigenlijk bij elke maaltijd groente moeten eten wil je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aantikken.”
Bloemkool en eiwitpoeder
Het idee om groente te verwerken in het ontbijt ontstond toen Eberson als personal bodycoach werkte. ,,Een van de deelnemers tipte me om bloemkool met eiwitpoeder te mixen.” Dit bleek geen culinair hoogstandje. ,,Het smaakte vreselijk”, lacht de voedingswetenschapper. ,,Daarom heb ik het recept aangepast tot een bloemkool-appeltaart-ontbijt met rozijnen en appel.”
Tussenjaar
Een van de deelnemers tipte me om bloemkool met eiwitpoeder te mixen: het smaakte vreselijk
Na voor de zoveelste keer de receptuur voor iemand op te hebben geschreven, besloot Eberson de stoute schoenen aan te trekken. Hij gebruikte zijn tussenjaar om naast appeltaart nog twee smaken te ontwikkelen: red velvet brownie en carrot cake. Red velvet brownie is gemaakt op basis van rode bieten, cacao nibs en yoghurt. Carrot cake is volledig plantaardig. Er zit zoete aardappel, wortel en havermout in.
Smaakmakers
De zoete smaak ontstaat door de toevoeging van stevia, een natuurlijke suiker. Eberson zegt het recept wel vijftig keer te hebben aangepast. ,,Ik wilde er zo min mogelijk suiker instoppen maar wel een optimale smaak bereiken.” Je bewaart het in de koelkast en eet het koud. Een portie verzadigt net zoveel als een volledig ontbijt, claimt Eberson. Zijn vinding ligt bij alle vestigingen van supermarktketen Marqt en op een aantal locaties in Amsterdam. Spar City en Spar University volgen volgens de maker binnenkort.
De innovatie dingt dit jaar mee naar een plaats in de lijst van meest innovatieve vindingen van het jaar van de Kamer van Koophandel. De Innovatie Top 100 is volgens de KvK zelf de laatste jaren ‘uitgegroeid tot de grootste en belangrijkste innovatieprijs voor het mkb’.
Zorgen over je kind dat te weinig groente binnenkrijgt? In deze aflevering van Mag ik van tafel? geeft expert Tischa Neve tips:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Tiktokkers scoren met ‘gezonde cola’ waarin ze azijn verwerken
Massaal wordt op het internet de ‘gezonde cola’ uitgetest: een drankje dat even lekker, maar gezonder dan een gewone Coca-Cola zou zijn. De ingrediënten? Azijn die je normaal in je dressing verwerkt en bruiswater. Niet iedereen is enthousiast. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Koken & Eten
‘Op de dag van zijn begrafenis bleek dat hij zijn drie sterren had behouden’
Op een brocanterie in Normandië stuit Ronald Giphart op een kookboek dat hem somber stemt. -
We eten meer in de winter: hier zie je waarom
Buiten is het fris en de dagen worden steeds korter. Veel mensen zoeken in het najaar troost in calorierijk voedsel. De gedachte is: in de winter neemt onze eetlust toe. Maar klopt dit wel? -
PREMIUMKoken & Eten
Zo word je een ‘supervetverbrander’. Expert: ‘Hoe minder je bloedsuiker piekt, hoe minder snackdrang’
De pandemie leverde veel mensen extra kilo's op en die blijven plakken. Je krijg ze pas weg als je je metabolisme weer de baas wordt, zegt gezondheidswetenschapper Maaike de Vries. Calorieën tellen hoeft niet, wel je lichaam de juiste hoeveelheid brandstof geven. ‘Je kan een slecht voedingspatroon niet wegsporten.’
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Koken & Eten
Deze TikTok-foodhack maakt broccoli snijden eenvoudiger (en schoner)
Een rauwe broccoli in stukjes snijden kan een beproeving zijn. De groentestukjes vliegen door de druk van het mes alle kanten op en je keuken is een rommeltje. Een Britse vrouw heeft op TikTok een trucje gedeeld waarmee je de broccoli volledig intact houdt én een puinhoop op je keukenblad vermijdt. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.