Deze citruspers biedt echt iets nieuws (al is vers fruit altijd beter)
En, IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot. Producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en geeft antwoord op de vraag: ‘En, is het wat?’ Ditmaal test diëtiste Berdien van Wezel de zogenoemde Juicer, een citruspers van zo’n 400 euro.
De Juicer is een uitvinding van het merk Espressions, bekend van hun keukenmachines. Ze ontwikkelden een citruspers waarmee je twee soorten sapjes kunt persen. De ene fris en helder, de ander romig en vezelrijk. Met het apparaat kun je citrusvruchten en granaatappels uitpersen. Met het grootste gemak, zo luidt de belofte. Het apparaat, ook bedoeld voor de horeca, is te koop bij kookwinkels, de Hanos en de Bijenkorf voor tegen de 400 euro.
Zuur
Berdien van Wezel test regelmatig nieuwe producten op het gebied van voeding. Zelf drinkt zij weinig sapjes, want ze vindt de supermarktvarianten nogal zuur. ,,Smaken verschillen, maar persoonlijk vind ik de flesjes, pakken en zakken niet altijd even lekker. Bovendien geloof ik dat het zuur slecht is voor mijn tanden. Daarom hou ik het meestal bij vers fruit.’’
Het sinaasappelsap uit de Juicer vond ze daarentegen verrassend. ,,De eerste sapvariant is dun en licht van kleur. Het drinkt als gewoon vruchtensap, maar heeft wel dat kenmerkende schuimlaagje dat altijd op vers sap drijft. De tweede vond ik nóg lekkerder. De substantie is dik en voelt als een soort homogene massa. Zonder allerhande stukjes in je mond. Ik vergelijk het met een smoothie.’’
Bovendien vond de diëtiste het sap minder zuur dan supermarktsap en andere versgeperste varianten. ,,Het is heel zacht van smaak en licht zoetig.’’ Volgens de makers komt dat door het ontwerp van de perskegel, waardoor de bittere vruchtkern in de schil blijft zitten, in plaats van in je glas.
Vitamine C
Voor mensen die weinig of geen fruit eten, is zulk sap een handig alternatief om toch vitamine C binnen te krijgen, vindt van Wezel. ,,Het is bekend dat versgeperst sap meer vitamine C bevat dan de meeste kant-en-klare sappen. Dus het loont om zelf je sapje te persen. Het vitamine C-gehalte blijft ook redelijk stabiel. Je kunt het dus best even bewaren in de koelkast.’’
Toch bevat een ‘hele’ sinaasappel meer voedingsvezels dan een uitgeperste, meent Van Wezel. ,,De vezels in het sapje zijn zo fijngemalen, ik vind het lastig beoordelen hoeveel het nog bevat aan vezels. Het heeft een meerwaarde, dat zeker.’’ Bovendien is sap gemaakt van meerdere sinaasappels. Daarom bevat het vaak veel fruitsuikers en meer calorieën. Dus één glaasje is voldoende, adviseert de diëtist.
Zwaar apparaat
Van Wezel denkt dat de gemiddelde Nederlander wekelijks sap drinkt. ,,Zeker gezinnetjes met kinderen schenken sap, zodat iedereen genoeg vitamine C binnenkrijgt. Voor wie het regelmatig gebruikt, is dit een goede aanschaf. Als je dat niet doet, zou ik het laten. Het is een zwaar apparaat, dat bedoeld is om op je aanrecht te staan en niet om in een of andere kast op te bergen.”
De citruspers is wel zeer gemakkelijk in gebruik, vindt Van Wezel. ,,Je haalt één keer de hendel naar beneden en je hebt een halve beker sap. En de onderdelen zijn gemakkelijk schoon te houden. Prijzig, maar een goed product.’’
Heb je een appelboom? Dan is een goede pers erg handig:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten20
Klassiekers: met deze ijsjes groeiden hele generaties op
Tijdens de zomer zijn we allemaal op zoek naar wat verkoeling. Een lekker ijsje gaat er daarom bij velen van ons wel in. Wist je dat sommige ijsjes al tientallen jaren bestaan? Dit zijn de populairste ijsjes op een rij. -
Zo weet je of de airco van je auto aan onderhoud toe is
De airconditioning in je auto draait bij deze zomerse temperaturen overuren en is daardoor eerder toe aan onderhoud. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om je airco bij te laten vullen? -
Koken & Eten
Koffie op de camping: met deze vier tips drink je het beste bakkie op vakantie
Kamperen is leuk, maar wie tussen de tuinstoelen lekkere koffie wil zetten, komt soms van een koude kermis thuis. Een espressomachine neem je niet zo makkelijk mee en op oploskoffie zit ook niet iedereen te wachten. De oplossing? Een Aeropress. Barista Tamzin Plummer legt uit waarom en geeft haar beste tips. -
Wat is het bestbetaalde beroep van Nederland?
,,Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen’’, zei een vriendje van het kind van Peter Olsthoorn, journalist voor Intermediair. Maar in welke beroepsgroepen zijn de salarissen het hoogst, zowel in Nederland als in andere landen? Peter zocht het uit. -
Koken & Eten
Populaire TikTok-chef Joshua viel 45 kilo af: ‘Ik kreeg een gezondere relatie met eten’
Miljoenen kijkers op YouTube en TikTok volgen hoe chef Joshua Weissman in een handomdraai de dingen maakt die we het liefst eten. Van cheeseburgers tot verse pasta. Want de Amerikaanse kok vindt dat we in staat moeten zijn om álles zelf te kunnen maken, ook onze sauzen en broodjes. Dat leert hij ons in zijn kookboek dat in zijn thuisland al een bestseller is.
-
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier. -
PREMIUMKoken & eten
‘We eten veel te veel suiker. Laten we onze voeding ontzoeten’
Een zoete smaak was altijd een teken van veilig, voedzaam en lekker eten. Suiker is inmiddels overal en we worden er ziek van. Zijn zoetstoffen de oplossing? Gezondheidswetenschappers Jaap Seidell en Jutka Halberstadt pleiten voor het ontzoeten van onze voeding. -
En is het wat?
Deze ontbijtmix bevat nauwelijks koolhydraten (maar wel vrij veel vet)
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot. Producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en geeft antwoord op de vraag: ‘en, is het wat?’ Ditmaal test diëtiste Berdien van Wezel Keto Granola.