Deze Europeanen eten meeste fruit en groente (het zijn niet de Nederlanders!)
Koken & etenBijna zestig procent van de Nederlanders eet elke dag fruit en groente. Ons land ligt daarmee iets onder het EU-gemiddelde van 64 procent in 2017, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.
Delen per e-mail
Italianen voeren de fruitlijst aan met 85 procent, gevolgd door Portugezen. Letten (35 procent), Bulgaren en Litouwers (beide 37 procent) staan onderaan.
Belgen en Ieren blijken echte groenteliefhebbers: 84 procent van de bevolking krijgt dagelijks minstens een keer groente op zijn bord. Slechts bij drie op de tien Hongaren is dat het geval. Ook bij Roemenen, Letten, Litouwers en Bulgaren blijkt minder dan de helft van de bevolking dagelijks groente te consumeren.
Gemiddeld eet ruim een kwart van de Europese bevolking minstens twee keer per dag fruit. Groente staat bij 23 procent ten minste twee keer per dag op het menu.
Wanneer komt groente en fruit uit de printer? Professor Mark Post geeft het antwoord in deze video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUMde Pollepel thuis
Met een plantaardige burger van Jack Bean verbeter je de wereld (een klein beetje)
Alles van fastfood-restaurant Jack Bean op het Kruisplein is plantaardig, veganistisch dus, zonder dierlijke producten. Niet meteen afhaken nu, want ze weten er ook vleeseters over de drempel te trekken met hun prijswinnende burgers. -
PREMIUM
Waarom (meer) vezels eten zo waardevol is
Eet jij genoeg vezels? Waarschijnlijk niet. Jammer, vinden onderzoekers Jurriaan Mes en Nicole de Wit van Wageningen Universiteit en Research. Vezels helpen je bloeddruk gezond te houden en ziektes te bestrijden. -
Koken & Eten
Havermelk in een paar jaar tijd enorm in populariteit gestegen
We drinken in Nederland nog altijd veel melk van de koe, maar plantaardige ‘melk’ is in opkomst. Vooral havermelk heeft een groeispurt gemaakt. Het is nu zelfs meer in trek dan sojamelk.
-
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
Koken & eten
Deze kruidenmixen maken zout in je gerechten overbodig
Koks in opleiding krijgen tegenwoordig steeds vaker aangeleerd hoe ze gerechten kunnen bereiden zónder zout. Dat kan best, weten ervaren koks. Hoe dan? Door slim gebruik te maken van andere smaakmakers natuurlijk. En: goedkoper dan een potje van de supermarkt. -
video
Populaire veganiste valt van haar voetstuk nadat ze betrapt werd met bord vis
Bijna 500.000 abonnees op YouTube, maar liefst 1,3 miljoen volgers op Instagram: Rawvana heeft in zes jaar tijd een heuse fanbasis uitgebouwd als gezicht van het veganisme. Toen de 29-jarige vrouw echter betrapt werd met een bord vis voor haar neus, kreeg ze veel kritiek.