Deze frisse kombucha komt uit een omgebouwde zeecontainer
In Amerika is kombucha de gezondshype al ver voorbij. In de industrie rond de dubbelgefermenteerde theezwamdrank gaan honderden miljoenen om. Vanuit het Gelderse Gorssel wil Bob's Kombucha een klein graantje meepikken, maar dan wel in Nederland.
Volgens de overlevering dronken de krijgers van Dzjengis Khan al kombucha om ten strijde te trekken en het huidige Mongolië te stichten. ,,Tweeduizend jaar geschiedenis in een flesje'', noemt Bob van 't Klooster de frisdrank die hij verkoopt, niet zonder gevoel voor dramatiek.
Waar de dubbelgefermenteerde thee jarenlang vooral populair was in de hipsterhoek en onder gezondheidsfreaks, wordt kombucha inmiddels ook in Nederland steeds meer gangbaar. Van 't Klooster: ,,Zeker de kombucha met een smaakje is al lang uit de hardcore antroposofische hoek."
Zeecontainer
Van 't Klooster (50) zit met compagnon en buurman Gijs Hoefsloot (56) achter het bedrijfje Bob's Kombucha. Ze brouwen in een geïsoleerde zeecontainer achter de woning van Van 't Klooster, aan een zandweg in het groene buitengebied van Gorssel. Hoefsloot: ,,We begonnen met twee klanten, maar nu zitten we rond de twintig winkels en restaurants. We zijn nog in onderhandeling met een online supermarkt."
Kombucha is, zeker om uit te leggen, een misschien wat ingewikkeld drankje, van ver voor de tijd van Coca Cola. De frisdrank ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door bacteriën en gistculturen. Die wordt aan de thee toegevoegd en vormt een dikke, glanzende plak die de kombuchazwam genoemd wordt. Dan fermenteert de thee dubbel: de gist zet eerst de suiker om in alcohol (ethanol). De bacteriën breken die alcohol daarna af.
Daarbij ontstaat het kenmerkende zure smaakje van kombucha en koolzuur. Kombucha is alcoholhoudend, maar je wordt er niet dronken van, het alcoholpercentage is altijd minder dan 0,5 procent.
Kombucha-hoofdstad
Gorssel groeide bij toeval uit tot de 'kombucha-hoofdstad' van Oost-Nederland, zo wil het verhaal. Van 't Klooster - import uit Amsterdam - maakte daar cider, maar in een slecht appeljaar schakelde hij over op de paddenstoelendrank. Dat ligt iets genuanceerder. ,,De ciderconsumptie zakte totaal in én ik zocht een alcoholvrij alternatief."
Voor dat alternatief ging hij in Amerika in de leer. ,,Daar hebben ze veel meer ervaring." Hij maakt het biologische drankje in drie smaken: puur, gember-appel en framboos-limoen. ,,Dan moet je het zo zien: puur gaat keihard in de biologische winkel in Zutphen, terwijl framboos-limoen weer echt voor het Deventer Stadsstrand is."
Over de oorsprong van kombucha woedt een natiestrijd: zowel de Russen, Chinezen, Japanners en Koreanen claimen de zwammendrank te hebben ontdekt.
In Nederland is het drankje niet helemaal nieuw: in de jaren 70 werd het bijvoorbeeld ook wel gedronken. Geallieerde soldaten lieten er van proeven na de Tweede Wereldoorlog. Toch gaat het te ver om van een herleving te spreken, zegt Van 't Klooster, die geschiedenis studeerde. ,,Daarvoor was het toen te klein in Nederland."
Trends
Drankjes zijn sterk aan trends onderhevig: limoncello en mojito zie je nu weer een stuk minder vaak dan een paar jaar geleden. Of kombucha wel een blijver is, durven Van 't Klooster en Hoefsloot niet met zekerheid te voorspellen. ,,Die garantie heb je niet. Hier is het echt in opkomst, in Amerika is het al meer dan tien jaar groot. Uiteindelijk willen we gewoon zoveel mogelijk mensen laten proeven. En het appelleert aan het gezonde gevoel, en dat blijft.”
Beste bartender Tess Posthumus schudt cocktails in de Ochtendshow:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen. -
Zurig, gezond drankje krijgt voet aan de grond in ons land
De omzet is nog niet zo groot als die van Coca-Cola, grapt een Nederlandse maker van kombucha met gevoel voor understatement. Maar het friszure drankje veroverde al vele harten. ,,Vooral de gembervariant is een hardloper.'' -
Beter Eten
Waarom het vreemd is om te stunten met varkenshaas: ‘Een varken heeft er maar twee’
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Natuurlijk willen slagers méér vlees verkopen, maar wel van minder dieren. Dat betekent: van kop tot staart. -
PREMIUM
Waarom we zo van drank houden: ‘Jenever walk alone’
Pieter Hulst en Gijs Groenteman ontleden teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven antwoorden op prangende vragen die de nummers oproepen. Komen ze er zelf niet uit, dan roepen ze de hulp in van de wetenschap. Vandaag kijkt Pieter diep in het glaasje. -
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck?
-
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten? -
-
-
PREMIUM
Zo herken je ‘foute’ eitjes uit de Oekraïense legbatterij: ‘Kijk op het etiket’
Kijk goed op het etiket van koekjes en mayonaise om te voorkomen dat je ongemerkt ‘foute’ eieren eet. Daarvoor waarschuwen Milieu Centraal en de Dierenbescherming, nu duidelijk is geworden dat op grote schaal eieren uit Oekraïense legbatterijen in de Europese Unie belanden. -
PREMIUMKoken & Eten
Sterrenzaken met zusjes die minder chic zijn: 'Veel gasten hebben het budget niet meer’
Drie weken geleden opende de Vlaamse chef van het jaar 2023 Nick Bril untitled., het goedkopere broertje van The Jane, op de eerste verdieping van het sterrenrestaurant. Hij is lang niet de enige topchef die een tweede concept opent dat betaalbaarder en ‘toegankelijker’ voor het grotere publiek zou zijn.