Deze Indische gestoomde cake wil je echt proeven (en maken!)

WinactieIn onze videoserie Indo Food verdiepen koks Job en Perry zich in de Indonesische cultuur en keuken. In deze aflevering gaan ze de patisserie in om de Indische roti kukus te maken, een gestoomde gemarmerde cake.

De koks gaan in de buurt van Amersfoort op bezoek bij de Indische bakkerij Toko Lo. Eigenaresse Lola legt uit waarom zoetigheid zo belangrijk is in de Indonesische en Indische keuken. ,,Het is een manier van het leven vieren, het wordt vaak geserveerd bij bijzondere gelegenheden.’’ Ze noemt zoet eten een ‘verwelkoming’. 

De chefkoks zijn beiden enthousiast over de roti kukus. Perry proeft een stuk met pandan. ,,Dit is echt te gek’’, zegt hij. Bij de Indisch patissier staan verschillende traditionele gerechten op tafel: van spekkoek tot kleponnetjes, die gemaakt worden van kleefrijstmeel en gula djawa (een Javaanse palmsuiker). 

Na het proeven gaan de koks boodschappen doen om hun eigen versie van de zoete lekkernij te maken. Lola geeft haar ‘geheime’ recept weg voor roti kukus, maar Job en Perry proberen Lola te overtuigen van hun over the top versie.

Roti kukus met pandan.
Volledig scherm
Roti kukus met pandan. © Koken&Eten

Zelf maken? Dit is het recept:

Ingrediënten:
3 verse eieren
- 150 g kristalsuiker
- 50 g witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 50 ml Sprite
- 1 el goede kwaliteit cacao of 1 el pandan-extract
- snufje zout

Benodigdheden
Stoompan
Theedoek

Bereiding
Stap 1:

Vul de onderste helft van de stoompan met water. Zet de stoompan op het fornuis en breng het water goed aan de kook. Begin aan het beslag terwijl het water opwarmt.

Stap 2:

Klop met mixer op de hoogste stand de eieren en de suikers 15 minuten. Klop net zolang totdat het dik, wit en luchtig is. Zeef vervolgens het zelfrijzend bakmeel met het zout erboven. Spatel dit er voorzichtig doorheen. Schenk de Sprite langs de rand van de mengkom. Spatel dit er voorzichtig doorheen. Schep 5 lepels beslag uit de kom in een andere kom en meng dit met het pandan-extract of de cacao.

Stap 3:

Als het water aan de kook is in de stoompan, kun je de cake stomen. Bekleed het bovenste gedeelte van de stoompan met een theedoek. Schenk hier direct het beslag in. Vouw de theedoek om de deksel heen en knoop de uiteinden van de theedoek bij elkaar of gebruik hiervoor een elastiek zodat de theedoek niet in het beslag hangt.

Stoom de cake vervolgens 40 minuten op hoog vuur. Til het deksel gedurende die 40 minuten niet op om te spieken. Doe je dit wel, dan zakt de cake in.

Als een satéprikker droog uit de koek komt, dan is hij klaar. Eet de roti kukus warm met boter!

Selamat makan.

Win een braadpan

Heb jij onze nieuwe show INDO FOOD op de voet gevolgd en wil je net als Job en Perry een authentieke rendang maken? Dan heb je een braadpan nodig. Om je op weg te helpen geven wij 3 gietijzeren braadpannen weg t.w.v. € 109,-

Winactie BK braadpannen.
Volledig scherm
Winactie BK braadpannen. © BK

Alle warmtebronnen

De bourgogne braadpannen van BK zijn gemaakt van ambachtelijk gietijzer dat de warmte goed verdeelt. Druipringen aan de binnenzijde maken de deksel functioneel; het opkomend kookvocht wordt gelijkmatig verdeeld over je gerecht. De pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en oven.

24Kitchen en AD Koken&Eten mogen in samenwerking met BK drie van deze gietijzeren braadpannen weggeven uit de Bourgogne collectie (t.w.v. 109 euro). De winnaar mag zelf zijn favoriete kleur uitkiezen.