Volledig scherm
© Foto door kevin laminto via Unsplash

Deze keukenitems berg jij ook vast verkeerd op

Heb je weinig ruimte in je keuken? Worden je keukenmessen snel bot of komen er krassen in pannen zonder dat je echt weet waar die vandaan komen? Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met hoe je keukenitems opbergt.

Pannen

Stapel jij je pannen ook op elkaar in een keukenkast? Stop dan tussen elke pan een laagje keukenrol. Anders schuren ze tegen elkaar wat voor krassen zorgt. Bij teflonpannen kunnen krassen ervoor zorgen dat chemische stoffen vrijkomen uit de anti-aanbaklaag. Niet bepaald gezond. Bij pannen gemaakt van ander materiaal zorgen krassen ervoor dat eten blijft plakken in de pan waardoor het sneller aankoekt.

Els Jacobs van De HuishoudCoach heeft nog een aanvullende tip. ,,Bij gebrek aan ruimte kun je de pannen met behulp van een rek ook boven je gasfornuis, kookplaat, of - als je die hebt - kookeiland hangen. Voor de ruimte ziet dat er ook leuk uit.’’

Wijnglazen

Niemand wil een laagje stof in zijn of haar glas rood of wit, dus bergen we de glazen ondersteboven op zodat stof geen kans maakt. Eigenlijk is het beter om dat niet te doen, omdat glazen heel gevoelig zijn. Doordat de randen van wijnglazen dunner zijn dan de bodem komt er eigenlijk te veel kracht op te staan waardoor ze sneller breken. Zet ze daarom rechtop in de kast en spoel ze snel even af voor je ze gaat gebruiken.

Messen

Een messenblok is niet voor niets uitgevonden. Door messen allemaal samen in een lade te bewaren, raakt de snijkant namelijk makkelijk beschadigd, waardoor ze sneller kapot gaan of bot worden. Je kunt ook een magnetische strip boven je aanrecht hangen als je geen plaats hebt voor een massief blok. 

Deksels 

,,Als je deksels op elkaar stapelt krijg je een hoge toren. Je kunt ook een handdoekstang of dekselhouder aanschaffen. Die kun je aan de binnenkant van een keukenkast bevestigen. Een handige manier om meer ruimte te creëren’’, zegt Jacobs. 

Keukenkast

,,Er zijn nog meer artikelen die kunnen zorgen voor een overzichtelijke keukenkast’’, aldus Jacobs. ,,In een kastje zet je vaak spullen achter elkaar, waardoor het lastig kan zijn om je borden of kopjes eruit te halen. Je kunt een kastverdeler of plankinzet aanschaffen. Dat zijn getrapte rekjes die zorgen voor meer overzicht.’’

Bakblikken

Jacobs raadt aan om je bakblikken in de oven te bewaren. ,,Scheelt wederom ruimte.’’

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.