Deze man at jaar lang eten dat over de datum was
Koken & etenDe hoogste baas van het Amerikaanse voedingbedrijf Mom's Organic Market at een jaar lang allemaal etenswaren die eigenlijk over de datum waren. Het goede nieuws: hij leeft nog steeds. Reden om dit te doen? De afvalberg.
Het begon met een kom yoghurt die maanden over de datum was. Tortilla’s volgden. Hij at zelfs heavy cream (een typisch Amerikaans soort slagroom, maar dan vetter) die tien weken ‘over tijd’ was. ,,En toen vlees, soms wel een maand na de uiterste houdbaarheidsdatum. Het stonk niet. Afspoelen en klaar.”
Nash zijn bijzondere eetgedrag maakte onderdeel uit van een experiment dat een jaar lang duurde. De oprichter van het Amerikaanse bedrijf wilde onderzoeken hoe het staat met voeding-over-de-datum, meldt The Oregonion op zijn site.
Wat bleek was dat de datum op een verpakking opvallend weinig te maken heeft met voedselveiligheid. In veel gevallen gaat het er volgens Nash niet om of het product nog eetbaar is op de genoemde datum, maar of de producent het niet meer aantrekkelijk of lekker genoeg vindt. Sommige etenswaren zoals vleeswaren, ongepasteuriseerde melk, kaas en aardappelsalade moet je om veiligheidsredenen uiteraard niet meer gebruiken.
Het avontuur van Nash raakt een snaar. Veel mensen gooien eten weg dat nog prima te gebruiken is. Daarmee ontstaat in Nederland een berg van vele tonnen: alleen al in Nederland gooit iedereen gemiddeld 40 kilo prima voeding in de vuilnisbak. Het gaat om zo’n 13 procent van ons eten. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland volgens Milieu Centraal circa 700 miljoen kilo goed eten: duizenden vuilniswagens vol. Het kost veel geld en het is zonde van de energie die in de producten is gaan zitten.
Etiket
Of de datum op voedingsmiddelen wel of geen goed idee is, is in Amerika net als in Nederland een onderwerp van discussie. Hoe duidelijker het etiket, hoe beter, is de overtuiging van de Food and Drug Administration, onderzoekers en de producenten van voeding. De fabrikanten spraken in 2017 met elkaar af dat ze nog twee data zouden gebruiken: ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘gebruiken voor’.
Verplichting
In Nederland is het verplicht om op voorverpakte levensmiddelen een houdbaarheidsdatum te vermelden. Deze datum geeft aan hoe lang een product nog kan worden gegeten, gedronken of bewaard. Sinds 2014 zijn die houdbaarheidsdata verplicht gesteld in de hele Europese Unie. Ook de TGT-datum is toen overal ingevoerd. Die te-gebruiken-tot-aanduiding staat op verse producten zoals vlees, vis en sap. Als de TGT-datum is verstreken, kun je het product beter weggooien.
Helderheid
Ik denk dat het beter is als op sommige producten helemáál geen datum staat
Het is beter om de tht-datum niet meer te gebruiken, vinden veel mensen. Albert Heijn stelde vorig jaar dat klanten best in staat zijn om zelf te beoordelen of de bessen in de koelkast nog eetbaar zijn. Anderen vinden dat je misschien beter op de verpakking kunt vermelden wanneer het product is verpakt, zodat mensen zelf kunnen nadenken. De dappere Nash Scott, die zijn jaar overleefde, wil iets dat duidelijker is. ,,Ze proberen helderheid te verschaffen in de beschrijving van de datum. Oké dat is hartstikke goed, beter dan wat we nu hebben. Maar ik denk dat het beter is als op sommige producten helemáál geen datum staat.”
Die producten zijn er in Nederland al. Op losse verse groente, aardappelen en vers fruit (ongeschild of gesneden), wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10 procent of meer, vers brood en banket dat op dezelfde dag gegeten wordt, azijn, zout, suiker, snoep en kauwgom hoeft geen datum te staan omdat die producten ‘eeuwig’ goed blijven. Of zoals het Voedingscentrum het omschrijft: ‘Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit in de gaten houden. Als het product er goed uitziet en goed ruikt, kan het vaak best een dagje langer mee.’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Ook zo gek op drop? In deze fabriek worden er elke dag 2,5 miljoen gemaakt
Nergens in de wereld worden zoveel dropjes gegeten als in Nederland. En in hartje Nijkerk, aan de Westkadijk, worden al bijna zeventig jaar de Harlekijntjes gemaakt. Dag in dag uit vliegen er 2,5 miljoen van de lopende band. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo (on)gezond is pasta echt voor je: 'Het hangt ervanaf hoe en hoeveel je ervan eet’
Wie spaghetti kookt, kan kiezen voor witte of volkoren pasta. Maar tegenwoordig heb je ook glutenvrije, spelt of pasta van peulvruchten. Welke variant is gezonder? -
Koken & Eten
Albert Heijn gaat korting geven op basis van de voorraad en... het weer
Albert Heijn begint vandaag een proef met het afprijzen van producten op basis van de houdbaarheid. Hoe korter iets nog te eten of te drinken is, hoe hoger de korting. Marqt kondigde eerder deze maand al aan op dezelfde manier kortingen te gaan geven. Bij de korting kijkt AH ook naar het weer van dat moment. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken.
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUMKoken & Eten
Dit gooien we allemaal in de prullenbak
Een ongeopend pak hagelslag dat nog tot november goed is. Een half bakje filet americain. Een handvol gerimpelde aardappeltjes met uitlopers. Wie gaat schatgraven in afval, vindt etenswaren die we wellicht hadden kunnen redden. Het Voedingscentrum duikt in onze vuilniszakken. -
Koken & Eten
Stad krijgt concurrentie van dorp: ‘Het is net de Harbour Club, maar dan in Alblasserdam’
Ineens was het overal druk in de stad. Elke kroeg zit vol, je kan niet meer reserveren in je favoriete restaurant en je staat weer ouderwets in de file op weg naar het centrum. Maar waarom zou je de stad in gaan als je ook gewoon in de buurt gezellig kan borrelen of goed kan dineren, redeneert foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer. ‘De goede horeca uit de stad neemt steeds meer de wijk naar de regio.’