Volledig scherm
© Shutterstock

Deze pasta kun je met een gerust hart eten

Door het enorme aanbod van pastasoorten in het schap bij de supermarkt, is het soms lastig te achterhalen welke soort nou echt gezond is. De Consumentenbond zocht uit welke pasta je het best kunt kiezen.

Meergranen. Volkoren. Vezelrijk. Wie een gezonde keuze wil maken uit de vele pastasoorten die verkrijgbaar zijn, zou er duizelig van worden. De Consumentenbond zet de beste pasta’s op een rijtje in de Consumentengids die vandaag verschijnt. De opvallendste conclusie is in elk geval: het maakt weinig uit of je droge pasta of verse pasta neemt. Ook het verschil tussen biologische en gewone pasta is qua voedingswaarde vrijwel gelijk (rond de 350 kilocalorieën per 100 gram).

Wat wél uitmaakt: de ene soort bevat beduidend meer vezels dan de andere. En die vezels zijn belangrijk: ze worden niet verteerd in je darmen, maar ze hebben wel een functie. Ze helpen je om goed te poepen. En wie vezelrijk eet, en dan vooral de vezels uit volkorengraanproducten en fruit, die heeft volgens de Gezondheidsraad een lager risico op hart- en vaatziekten. 

Vezelrijk

Dit effect is aangetoond voor de volkorenversie van pasta’s, maar de aanwijzingen ervoor zijn niet zo sterk als bij vezelrijke pasta (ondanks de naam). Dat maakt het wel iets ingewikkelder, want uit de ranglijst van de Consumentenbond blijkt dat Honig vezelrijk méér vezels bevat dan alle andere soorten. Toch kun je volgens de bond beter volkoren kiezen.

Quote

Kook de pasta goed gaar, niet al dente zoals bij andere pasta

Susan Aretz

Maar hoe krijg je volkoren pasta lekker? Susan Aretz, die op haar site Smulpaapje eettips geeft voor kinderen weet raad. ,,Het belangrijkste is: kook de pasta goed gaar, niet al dente zoals bij andere pasta. Anders is het alsof je op een stuk karton zit te kauwen.''

Schoenzool

Een goede saus doet ook wonderen, weet Aretz. ,,Als je tomaten inkookt tot alle vocht eruit is, met verse basilicum en knoflook, dan wordt een schoenzool nog smakelijk.'' Gebruik dan wel de goede tomaten, de San Marzano-tomaten. ,,Verse of een blik van Albert Heijn. Kost 2 euro, maar elke euro meer dan waard.''

Hoeveel vezels zitten er in je pasta?

1. Honig Vezelrijk (11 gram vezels per 100 gram)

2. Grand’Italia (8,9 gram)

3. De Cecco spaghetti nr 12 integrali (7,5 gram)

4. Honig Volkoren (6,8 gram)

5. AH Rode linzen pasta (6 gram)

6. Grand’Italia spelt (6 gram)

7. Grand’Italia all’Uovo (4 gram)

8. Grand’Italia Tradizionali (3,7 gram)

9. AH Spaghetti meergranen (3,5 gram)

10. Honig spelt (3,5 gram)

11. De Cecco spaghetti nr 12 (2,5 gram)

12. Honig original (2,5 gram)

13. Honig vlugkokend (2,5 gram)

14. AH vrij van gluten spaghetti (0 gram)


Bron Consumentenbond

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen