Deze pizzeria bezorgt morgen 85.000 pizza's
De eerste dag van het jaar is meteen de drukste voor Domino's Pizza. Op 269 locaties in Nederland gaan morgen de ovens aan om een recordaantal pizza's te bakken.
Delen per e-mail
Het ergste dat morgen kan gebeuren? ,,Als het gaat ijzelen of er ligt sneeuw, dan hebben we wel een probleem. Of een stroomstoring, dan kun je helemaal niets meer. Als het glad is, willen mensen nog wel komen ophalen.” In zijn tijd als franchisenemer ging het bij Misja Vroom - nu ceo van het bedrijf - een keer flink mis. Een veger en blik waren in de oven beland, waardoor de oven moest worden gerepareerd. ,,Net voor openingstijd was het opgelost.”
Speciale bezorger
Aan zulke rampscenario’s op de drukste dag wil Vroom niet denken. Dan praat hij liever over hoe leuk Nieuwjaarsdag zal worden. Vanuit 269 keukens gaan naar schatting 85.000 pizza's naar klanten die liever niet zelf achter de pannen kruipen op de eerste dag van het jaar.
,,Het is een leuke dag. Er zijn altijd mensen die vragen of de bezorger gezellig mee-eet of klanten die vragen om die ene speciale bezorger omdat ze eindelijk de moed hebben om te zeggen dat ze die leuk vinden.”
Studenten vinden het ook leuk op zo'n dag te werken
Een pizzahuwelijk is daar nog niet uit voortgekomen, meldt Vroom. ,,Als dat gebeurt, hang ik aan de bel.” Een paar jaar geleden was er wel een bezorger in Amerika die zich zorgen maakte over een klant die een paar dagen achtereen niet had besteld, terwijl ze dat normaal altijd wel deed. ,,Die mevrouw bleek te zijn gevallen en door die oplettende collega is ze gered. Daar zie je dat lokale verbondenheid nog bestaat.”
Op de drukste dag (‘Koningsdag is ook een topper hoor, net als Hemelvaart’) zijn alle roosters vol: zo'n 6.000 personeelsleden van het pizzabedrijf zijn continu aan het werk. Zo'n 3.500 bezorgers fietsen, brommen, lopen en rijden de pizza's naar hongerige klanten. ,,We werken veel met studenten, die vinden het ook leuk op zo'n dag te werken. Met z'n allen de schouders eronder.”
De pizza die het vaakst op de bestelbon terechtkomt: de pepperoni. ,,De margharita met kaas is ook populair voor mensen die weer in het land der levenden willen komen na oudejaaravond”, zegt Vroom. Bij een pizza hoorde vroeger altijd cola, maar alcoholvrij bier gaat tegenwoordig ook vaak mee met de bezorger. ,,Je ziet wel verschuivingen. Zo bestellen mensen nu vaker water.”
De bezorgmarkt is in een kwart eeuw enorm veranderd, ziet Vroom. ,,Ergens in 2003 gingen supermarkten massaal open op zondag. Tot die tijd was zondag de allerdrukste dag. Nu is de bezorgmarkt enorm ontwikkeld. Mensen vinden het leuk om te kiezen. Bij bestellingen hebben wij minimaal één pizza maar er zitten vaker kipproducten bij en stokbrood.”
Heeft Domino's last van de toegenomen concurrentie? Volgens Vroom niet, omdat niet alleen het aantal aanbieders toeneemt, maar ook de vraag enorm groeit. ,,Wij hebben zestig jaar ervaring wereldwijd en bijna dertig jaar in Nederland. Dat is een flinke voorsprong. Over precieze cijfers mag ik niets zeggen, maar onze omzet groeit al zes jaar met dubbele cijfers of double digits, zoals dat heet.”
Wat eet hij zelf morgen? ,,Bij mij is geen Domino's in de buurt. Als ik iets ga eten, is het pizza als het aan mij ligt. Maar het kan ook een boterham worden.”
Zelf pizza maken? Helemaal niet moeilijk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
‘Bijna driekwart van de afvallers geeft supermarkt de schuld als het niet lukt’
Het nieuwe jaar is van start gegaan en 25 procent van de Nederlanders geeft aan coronakilo's met zich mee te dragen. Genoeg reden om weer te starten met een gezonde levensstijl. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat dit echter lastig kan zijn door alle ongezonde verleidingen en onduidelijke etiketten in de supermarkt. -
Maroeska zorgt voor vuurwerk in oudejaarsaflevering Heel Holland Bakt
Ontwerper Maroeska is voor de tweede keer als beste bakker uit de bus gekomen bij Heel Holland Bakt. In de vierde aflevering troefde ze haar concurrenten af door consequent goed te bakken. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Supermarkten tevreden over klanten die (bijna) allemaal mondkapje dragen
De mondkapjesplicht leidt tot nu toe niet tot grote problemen in de supermarkten. Dat meldt branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
-
PREMIUM
5 tips Met deze vijf tips van een sommelier weet je welke wijn bij het thuisdiner hoort
Het in eigen huis uit eten gaan wordt met de persoonlijke wijn-spijscombinaties van thuis-sommelier Ton Ververs (61) uit Waddinxveen een echte beleving. ,,Bij een perfect diner hoort een goede wijn.” -
‘Langste fastfooddrive-thru van Europa’ op Vliegveld Twenthe
Evenementenlocatie Vliegveld Twenthe en de Enschedese stadsbrouwerij Stanislaus Brewskovitch slaan de handen ineen en gaan in het weekeinde van 23 en 24 januari de naar eigen zeggen ‘langste fastfooddrive-thru van Europa’ inrichten op de ‘strip’ van de voormalige vliegbasis. Een strook asfalt van een kilometer lang. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt.