Deze populaire snack in het vliegtuig verkopen vrijwel alle maatschappijen
Koken & EtenMaaltijden smaken anders op grote hoogte en de piepkleine galley (de keuken) is niet uitgerust voor grote gerechten. Maar vliegtuigvoedsel bepaalt voor een groot deel onze beleving van de vliegreis. Zeven handige weetjes op een rij.
1 Door herrie proef je minder
Drie factoren die je smaak beïnvloeden in de lucht zijn luchtdruk, droge lucht en opvallend genoeg ook het lawaai dat je hoort. Dat laatste liet een studie van Oxford University uit 2014 al zien. Vooral zoet proef je minder goed als het geluid van de motoren in je oren zoemt. ,,Het scheelt zo’n 10 tot 20 procent’’, aldus Wilbert de Louw van Foodcase, dat maaltijden ontwikkelt voor dertig luchtvaartmaatschappijen. ,,Alleen eten met umamismaak, ook wel de vijfde smaak genoemd, blijft overeind.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Krijg je hulp met verhuizen en klussen? Dit eten geeft je hulptroepen energie
Als je gaat verhuizen heb je al genoeg aan je hoofd. Je hebt dan geen zin om tijdens het werk uitgebreid in de keuken te staan voordat je wat kunt eten. Toch zal je wat voor jezelf en de klussers in huis moeten hebben. Deze gerechten zijn ideaal voor de drukke verhuisperiode. -
Koken & Eten
Patatje bestellen tijdens het vliegen: dat kan over een paar weken bij honderden vluchten
Transavia serveert binnenkort friet op alle vluchten. Met deze allemansvriend denkt de luchtvaartmaatschappij veel passagiers een plezier te doen. -
PREMIUM
Hoe Bols van de ondergang werd gered: ‘In Nederland kwamen we niet veel verder dan rum-cola’
Het was doorbijten, in coronatijd. De sluiting van de horeca wereldwijd deed de Amsterdamse likeurkampioen Lucas Bols flink pijn. Maar nu kan Bolsredder Huub van Doorne Nederland de cocktailcultuur verder bijbrengen. ,,Ik zag dat Bols verwelkte.’’ -
Koken & Eten
Dit is de kracht van kersen van Nederlandse bodem: 'Ze zijn uitzonderlijk goed dit jaar’
Ze zijn er weer! De roodzwarte vruchten zijn inmiddels rijp genoeg om geplukt te worden, dus de kersenstallen hebben hun deuren geopend. -
Deze airline serveert kaasfondue in de lucht
Dol op kaasfondue? Er is nu een luchtvaartmaatschappij waar je je favoriete gerecht kunt bestellen. Niet alleen voor mensen met veel poen: gewoon in economyclass.
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
10
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.