De frisdrank is in de meeste flesjes dominant, constateert het panel.
Volledig scherm
De frisdrank is in de meeste flesjes dominant, constateert het panel. © Joost Hoving

Deze radler komt als beste uit de test

Voor jou getestIs het frisdrankbier of bierfrisdrank? Hoe dan ook, radler is al vijf zomers lang een hit op het terras. Ons panel proeft zeven merken mét alcohol. Een beetje dan. Onderaan dit artikel zie je de uitslag. 

Ons panel

Ivo Thijssen (35) Bierexpert, trainer en adviseur van bierproeven.nu.

Alain Schepers (46) Vat vol kennis van (speciaal)biercommunity bierista.nl.

Anja Netto (47) Organisator van het Streekbierfestival te Utrecht.

Jelle Zuring (26) Bedrijfsleider van de Utrechtse speciaalzaak Van Bieren.

Linus Kleijnjan (23) Floormanager van het Utrechtse biercafé Olivier.

Radler had de zoveelste eendagsvlieg op de terrassen kunnen worden. Een fris zomerdrankje dat na een paar zonnige succesmaanden gauw weer in de vergetelheid zonk. Vijf jaar na zijn introductie op de Nederlandse markt is de mix tussen bier (50 procent) en priklimonade (de andere helft) echter nog altijd een regelrechte zomerhit. Waarom? De redenen zijn legio, aldus ons panel van doorgewinterde bierliefhebbers. ,,Omdat bieren met een laag alcoholpercentage de laatste jaren een bewezen trend zijn”, zegt Linus Kleijnjan. ,,Omdat radlers daardoor ook eerder op de dag te drinken zijn”, voegt Alain Schepers toe. ,,Omdat de zoete smaak simpelweg een breed publiek aanspreekt”, zegt Jelle Zuring.

En dat terwijl de mixdrank allerminst onomstreden is. Wijvenbier. Kleuterpils. Uilenpis. Het zijn etiketten die de fabrikanten maar moeizaam krijgen losgeweekt.

Wat een band als Nickelback is in de muziek is radler voor de bierindustrie: populair bij voltallige volksstammen, maar beschimpt door menig puritein. ,,Ik ontmoet geregeld kasteleins die zeggen: ‘hier komt geen radler over de drempel’”, vertelt Ivo Thijssen. ,,Totale onzin, vind ik trouwens. Het is juist een ideaal biertje om een nieuwe doelgroep van beginnende bierliefhebbers aan te boren als je het mij vraagt.” Kleijnjan: ,,Het is de missing link tussen het witbiertje en de limonade.” Thijssen: ,,Je kunt het als volwassen man zonder gêne bestellen.”

Kwarktaart

Radler is een Duitse uitvinding. Volgens de overlevering uit nood geboren; een gewiekste vondst van de Beierse kroegbaas Franz Xaver Kugler die in 1922 een heel peloton aan wielertoeristen - Fahrradler - op zijn terras trof, net toen de bodem van zijn biervoorraad in zicht kwam.

Quote

Bij de grootgrut­ter kun je eveneens terecht voor radler­kwark­taart en radlerwate­r­ijs­jes

Dat de biermix in werkelijkheid al minstens tien jaar eerder werd gedronken blijft meestal onvermeld. Naast de doorsneeradler (doorgaans met ‘slechts’ 2 tot 3 procent alcohol) ontstond er rap ook een alcoholvrije 0.0-variant; beide pas in 2013 overgewaaid naar Nederland toen Amstel zijn eerste radlers introduceerde.

Inmiddels is het populaire drankje het bierschap zelfs ontgroeid. Bij de grootgrutter kun je eveneens terecht voor radlerkwarktaart en radlerwaterijsjes. Toch lijken nog maar nauwelijks kleinere brouwers hun vingers te durven branden aan het controversiële mengsel.

In deze blinde smaaktest verschijnen dus enkel radlers van zeven bekende brouwerijen aan de startlijn. Alle zijn varianten met alcohol en citroen, dat is de meest populaire smaak.

Schuimkraag

Al snel wordt in het Utrechtse biercafé Olivier - het proeflokaal van vandaag - duidelijk wie in het huwelijk tussen priklimonade en bier de broek aan heeft. De frisdrank is in de meest flesjes dominant. Bij Grolsch en Bavaria zelfs zozeer dat je hard je best moet doen om überhaupt een flard van biersmaak te ontwaren. Prima dorstlessers, daar niet van. Maar van de meeste panelleden mag het gebalanceerder. Of zoals Kleijnjan het uitlegt: ,,Zonder pilsachtig bittertje kun je net zo goed limonade bestellen”.

Quote

Het lichte bananenaro­ma verraadt dat Paulaner als enige geen pils maar weizen heeft gebruikt als basisbier

Bij Amstel staan de bitters nog ietwat weifelend in de coulissen. Bij Warsteiner stapt de hop juist fier in de spotlights. Deze Duitse radler helt het meest richting echte pils; zelfs zozeer dat de limonade weer bijna van het podium wordt geduwd.

Paulaner, Budels en Hertog Jan slagen er zelfs in om een bescheiden schuimkraag in stand te houden; vanwege een overdaad aan suikers een zeldzaamheid onder de meeste radlers.

Het lichte bananenaroma verraadt dat Paulaner als enige geen pils maar weizen heeft gebruikt als basisbier. Hertog Jan heeft daarentegen een gembertje in de ketel gegooid. Geen slechte keus. In de eindsprint komt de zelfverklaarde bastaard als eerste over de meet.

De uitslag

Volledig scherm
© Joost Hoving

1. Hertog Jan Bastaard
Cijfer: 7,3
Prijs: €2,77 per liter
Alcohol: 2.7%
Goudgeel, schuimend en helder als echte pils. Ingetogen qua zoet- en zurigheid. Je moet wel van gember houden.

2. Amstel
Cijfer: 7,1
Prijs: €2,33
Alcohol: 2.0%
Fris, vol koolzuur, maar ook met een bescheiden bittertje van bier. Zoet en zuur zijn mooi in balans.

3. Paulaner
Cijfer: 7,0
Prijs: €3,78
Alcohol: 2.7%
Duidelijk een mix met weizen: een aroma van banaan en volop schuim. Een lekker bierige body ook.

4. Bavaria
Cijfer: 7,0
Prijs: €2,27
Alcohol: 2.0%
Een uppercut van citrus in de neus, zoet en fris in de mond. Niet te veel koolzuur. Helaas weinig biersmaak te bekennen.

5. Grolsch
Cijfer: 6,7
Prijs: €1,97
Alcohol: 2.0%
Ook nauwelijks biersmaak en body. Wel heel veel citruszuren en prik. Sprankelend, maar wat saai.

6. Warsteiner
Cijfer: 5,8
Prijs: €1,91
Alcohol: 2.5%
Lijkt het meest op pils; iets te veel zelfs. Mist het zuur en zoet van een echte radler.

7. Budels
Cijfer: 4,3
Prijs: €3,66
Alcohol: 2.2%
Een mooi schuimkraagje en bomvol zuur. Helaas wijzen de tonen van boterbabbelaar volgens het panel op een brouwafwijking.